USR Timiș îi cere demisia din Consiliul Local liderului de grup al PNL, Adrian Lulciuc, după ce a fost găsit incompatibil de Agenția Națională de Integritate

Agenția Națională de Integritate a dat o adevărată lovitură astăzi, 13 aprilie 2023, mai multor membri ai PNL Timiș.

Astfel, vicepreședintele PNL al CJ Timiș, Alexandru Proteasa, a fost declarat în conflict de interese, iar liderul grupului consilierilor locali, Adrian Lulciuc, a fost declarat incompatibil cu funcția publică.

Deciziile vin după ce la finalul lunii ianuarie, șeful PNL Timiș, Alin Nica, a fost declarat în conflict de interese de către ANI, instituție care a înaintat Parchetului General și două dosare penale pe numele său: pentru folosirea funcție pentru favorizarea unor persoane și fals în declarații.

CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV. În perioada exercitării mandatului de consilier local a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârii C.L. al Com. Moșnița Nouă privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal prin care se aprobă introducerea în intravilanul extins al localității a unei suprafețe de teren aflat în proprietatea societății în cadrul căreia persoana evaluată deține calitatea de asociat unic și funcția de administrator, producându-se astfel un folos patrimonial pentru sine, respectiv pentru societate. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70, art. 71 și art. 77 din Legea nr. 161/2003 și art. 228, alin. (1), lit. c) din O.U.G. nr. 57/2019“, se arată în decizia ANI privindu-l pe vicepreședintele PNL al CJ Timiș, Alexandru Proteasa.

INCOMPATIBILITATE. In perioada exercitării mandatului 2016-2020 de consilier local, societatea comercială în cadrul căreia persoana evaluată a deținut calitatea de asociat, a încheiat la data de 22 aprilie 2020, 3 contracte de furnizare produse (achiziții directe – facturi fiscale în valoare totală de 73.780 Lei), cu diverse societăți înființate ori aflate în subordinea/sub autoritatea C.L. al Mun.Timișoara, încălcând astfel prevederile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003“, se arată în decizia ANI privind-l pe consilierul local din Timișoara, Adrian Lulciuc.

USR Timiș solicită, prin intermediul unui comunicat de presă, demisia din Consiliul Local liderului de grup al PNL, Adrian Lulciuc, după ce a fost găsit incompatibil de Agenția Națională de Integritate

Caz izolat sau modus operandi pentru PNL Timiş? Conflictul de interese și incompatibilitatea par să fie la ordinea zilei pentru membrii marcanți ai PNL Timiș. Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat nereguli majore cu privire la activitatea liderului consilierilor locali PNL Timișoara, Adrian Lulciuc și a vicepreședintelui CJ Timiș, Alexandru Proteasa. Conform ANI, aceștia și-au folosit funcția publică pentru câștiguri personale. Nu de puține ori întâlnim situații în care membri din PNL jonglează cu mai multe roluri, având în același timp funcții călduțe la stat, firme proprii și votează în consilii, de unde apar aceste incompatibilități și conflicte de interes. Șeful PNL Timiș, Alin Nica, a fost la rândul lui acuzat de ANI la începutul acestui an că și-a folosit funcția de primar la Dudeștii Noi în scop personal.  Îi cerem domnului Nica să fie un lider asumat și să ne spună dacă acesta este modul standard în care operează PNL Timiș. Asupra domnului Adrian Lulciuc planează niște acuzații grave, prin care riscă să-și piardă mandatul. Compania lui a încasat bani de la societățile municipiului Timișoara în timp ce era membru în consiliul local. Iar sumele nu au fost deloc mici, reprezentând mai bine de jumătate din cifra de afaceri a firmei în acel an. Mai mult, banii i-a primit pe baza unor contracte încheiate în aprilie 2020, prin achiziție directă. În loc să reprezinte interesele timișorenilor, acesta este interesat doar de propriul buzunar. Considerăm că demisia din Consiliul Local Timișoara a domnului Lulciuc este un gest de curățenie politică necesar. Doar prin eliminarea oricăror suspiciuni asupra integrității consilierilor poate fi restabilită încrederea cetățenilor“, se arată în comunicatul de presă al USR Timiș.

La rândul său, PSD Timiș a reacționat la anunțurile Agenției Naționale de Integritate, printr-un comunicat de presă, și consideră că serviciul public a ajuns pe mâna rechinilor imobiliari.

Șefii Consiliului Județean Timiș, clienții Agenției Naționale de Integritate! La începutul acestui an, Alin Nica, președintele CJT, primea o lovitură dură din partea ANI, care a sesizat Parchetul General în legătură cu fapte de natură penală care ar fi fost comise de acesta: conflict de interese, folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane și fals în declarații, toate acestea pe vremea când Nica era primar al comunei Dudeștii Noi. Astăzi, a venit rândul locotenentului lui Nica, vicepreședintele CJ Timiș Alexandru Proteasa, să fie acuzat de lucruri grave. Cităm din sesizarea Agenției Naționale de Integritate: „În perioada exercitării mandatului de consilier local a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârii C.L. al Com. Moșnița Nouă privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal prin care se aprobă introducerea în intravilanul extins al localității a unei suprafețe de teren aflat în proprietatea societății în cadrul căreia persoana evaluată deține calitatea de asociat unic și funcția de administrator, producându-se astfel un folos patrimonial pentru sine, respectiv pentru societate”. Mai pe românește, un teren agricol a devenit intravilan, adică eligibil pentru a se construi case sau blocuri. Un adevărat tun imobiliar, dacă lucrurile se confirmă. Însă nu e prima oară când astfel de lucruri se întâmplă, imobiliarele fiind afacerile preferate ale conducătorilor Consiliului Județean Timiș, în speciale ale lui Proteasa, un adevărat patriarh imobiliar în Moșnița Nouă, lucru de notorietate în comună. Evident, până la o sentință definitivă, vicepreședintele CJT beneficiază de prezumția de nevinovăție, însă există mari semne de întrebare legate de serviciul public pe care îl prestează și care nu pare a fi deloc în interesul cetățenilor, ci al rechinilor imobiliari“, arată PSD Timiș.

Chiar și așa, la nivelul PNL Timiș mai există o adevărată “Divizie a Cercetaților“ care au probleme cu Agenția Națională de Integritate:

· primarul PNL comunei Dudeștii Noi, Ion Goșa, pentru conflict de interese;

· consilierul local din Dudeștii Noi, Adrian Capsali, pentru conflict de interese și incompatibilitate;

· consilierul județean PNL Marius Hiticaș, pentru conflict de interese și incompatibilitate;

· consilierul județean PNL Timiș, Mihaela Calescu, pentru incompatibilitate;

· consilierul județean PNL Timiș, Andrei Cotețiu, pentru conflict de interese;

· consilierul județean PNL Timiș, Dan Sarmeș, pentru incompatibilitate;

· consilierul județean al PNL Timiș, Lucian Blaga, pentru incompatibilitate;

· consilierul județean PNL și fost șef al RAR Timiș, Cosmin Costa, pentru incompatibilitate;

· fostul consilier județean PNL Timiș, Ciprian Trocan, pentru incompatibilitate;

· consilierul local din Timișoara, Lorenzo Barabas, pentru incompatibilitate;

· consilierul local PNL din Timișoara, Ștefan Sandu, pentru conflict de interese;

Recomandările noastre

Cele mai citite articole