Consilierul județean PNL Timiș, Dan Sarmeș, este cercetat pentru incompatibilitate de Agenția Națională de Integritate

Buletin de Timișoara continuă seria dezvăluirilor în privința aleșilor locali din Timiș, care au primit votul dumneavoastră.

Echipa de investigație a redacției noastre a descoperit, recent, o nouă posibilă încălcare a legii de către un consilier județean PNL, este vorba despre Dan Sarmeș, un personaj obscur, fără activitate publică susținută și fără apariții publice, un “om de listă“, care stă cuminte în spatele partidului.

Drept urmare redacția noastră a sesizat Agenția Națională de Integritate, iar acum Dan Sarmeș este cercetat pentru incompatibilitate cu funcția publică. Acesta este al șaselea consilier județean PNL aflat într-o asemenea situație.

ANI a fost sesizată deoarece Dan Sarmeș este consilier județean al PNL Timiș din anul 2016, iar conform declarației de avere acesta a ocupat în perioada 2020 – 2021 funcția de membru și ulterior de președinte al Consiliului de Administrație al SC Piețe SA, societate aflată în subordinea Consiliului Local Timișoara.

Ori, conform legii 161/2003, “funcția de consilier județean este incompatibilă cu funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes local înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori a consiliului judeţean respectiv sau la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes naţional care îşi au sediul sau care deţin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă”.

În situația lui Dan Sarmeș, cea e membru al CA SC Piețe SA, se află și fostul consilier județean PSD, Narcis Bobic – care actualmente este șeful din Timiș al partidului lui Liviu Dragnea, Alianța pentru Patrie – aspect pentru care Buletin de Timișoara va sesiza ANI.

Trebuie remarcat că în calitate de președinte al Consiliului de Administrație al SC Piețe SA, Dan Sarmeș a făcut parte din conducerea societății împreună cu Ionuț Nasleu, fost consilier al primarului Nicolae Robu, conducere sub care SC Piețe SA a avut în 2020 pierderi de 3 milioane de lei, așa cum reiese dintr-un Raport de Bilanț al CA, semnat chiar de Dan Sarmeș.

Mai mult, conform declarației de avere, Dan Sarmeș este angajat al Asociației Timiș Torontal Bârzava, cu un salariu net de 7.000 lei/lună, structură care conform site-lui propriu, are ca membrii 2 oraşe şi 17 comune, și se ocupă de elaborarea şi punerea în aplicare a unei strategii integrate de dezvoltare locală, promovarea parteneriatelor de tip public-privat şi interconectarea parteneriatelor locale (…) în vederea unei dezvoltări durabile şi a îmbunătăţirii guvernanţei locale prin implicarea şi participarea membrilor comunităţilor rurale la procesul de dezvoltare locală.

Din Asociația Timiș Torontal Bârzava face însă parte și Consiliul Județean Timiș, în cadrul căruia Dan Sarmeș deține calitatea de consilier județean, iar instituția plătește anual o cotizație din bani publici către asociația în care Dan Sarmeș este salariat.

Pentru ca tabloul să fie complet să mai spunem că soția lui Dan Sarmeș, conform declarației de avere, este angajată a Colterm SA, o altă instituție aflată în subordinea Consiliului Local Timișoara, intrată recent în insolventă ca dovadă a succesului de care s-a bucurat “dezvoltarea în forță“ a orașului. 

Până acum Buletin de Timișoara v-a dezvăluit mai multe cazuri de posibile conflicte de interese și incompatibilități în care s-ar putea afla diverși aleși locali și care sunt cercetați de Agenția Națională de Integritate:

· șeful PNL Timiș, Alin Nica, pentru conflict de interese multiplu;

· primarul PNL comunei Dudeștii Noi, Ion Goșa, pentru conflict de interese;

· consilierul județean PNL Marius Hiticaș, pentru conflict de interese și incompatibilitate;

· consilierul județean PNL și fost șef al RAR Timiș, Cosmin Costa, pentru incompatibilitate;

· consilierul județean PNL Timiș, Mihaela Calescu, pentru incompatibilitate;

· consilierul județean PNL Timiș, Andrei Cotețiu, pentru conflict de interese;

· consilierul județean PNL Timiș, Dan Sarmeș, pentru incompatibilitate;

· consilierul local PNL din Timișoara și șef al Poștei Timișoara, Adrian Lulciuc, pentru conflict de interese și incompatibilitate;

· consilierul local PNL din Timișoara, Ștefan Sandu, pentru conflict de interese;

· consilierul local PSD, Radu Țoancă, pentru fals în declarații și avere nejustificată;

· consilierul local din Dudeștii Noi, Adrian Capsali, pentru conflict de interese și incompatibilitate;

· primarul PNL comunei Belinț, Laurențiu Tîrziu, pentru incompatibilitate;

· primarul PNL comunei Secaș, Simion Pop, pentru conflict de interese;

· primarul PNL comunei Checea, Florin Daniel Florea, proces pierdut pentru incompatibilitate;

· primarul PNL comunei Șandra, Luchian Savu, proces pierdut pentru incompatibilitate.

Timișoara: pastorul reformat Tokes Laszlo va contesta la CEDO retragere a Ordinului Naţional “Steaua României“ – distincția a fost retrasă după ce i-ar fi cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, să construiască un “sistem de cooperare naţională“, astfel încât să ofere “protectorat“ Transilvaniei

Fostul europarlamentar Tokes Laszlo a semnat, joi, la cabinetul de avocatură al lui Kincses Elod din Târgu Mureş, sesizarea care urmează să fie înregistrată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole