Fapte, nu vorbe. Consilierul județean PNL Timiș, Andrei Cotețiu, este cercetat pentru conflict de interese de către Agenția Națională de Integritate

Consilierul județean PNL Timiș, Andrei Cotețiu, este cercetat de Agenția Națională de Integritate pentru conflict de interese.

Membru în Biroul Politic Județean al PNL Timiș, Andrei Cotețiu, maramureșean de loc, a fost ales consilier județean în anul 2020, fiind la primul mandat în această funcție, probabil și ultimul.

Tânărul penelist, de 35 de ani, de profesie inginer, absolvent al Facultății de Electrotehnică și Electroenergetică din cadrul Universității Politehnica din Timișoara, este, conform declarației de avere din 2021, în paralel cu calitatea de consilier județean, și angajat al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă Canal Timiș, printr-un PFA.

Mai mult, surse politice spun că de curând Andrei Cotețiu a fost numit chiar director al asociației respective, în locul fostului secretar general al PSD Timiș, Marcel Mihoc, însă în buna tradiție penelistă care se află la conducerea CJ Timiș nu a fost comunicat nimic oficial, totul derulându-se în spatele cortinei, iar pe site-ul asociației ultimele informații actualizate datează, coincidență sau nu, din anul 2020, anul venirii la putere a celor care duceau, potrivit propriului slogan, “Timișul la nivel european“.

ADI Apă-Canal este una dintre cele mai importante asociații de dezvoltare intercomunitară din județul Timiș, având drept asociați, conform site-ului propriu, 77 de primarii la care se adaugă Consiliul Județean și Consiliul Local Timișoara și care, împreună cu Aquatim, gestionează serviciul de apă și canalizare din aproape tot județul, ba mai mult, asociația ar avea în sarcină să monitorizeze derularea proiectului de circa 170 de milioane de euro prin fonduri europene de extindere a rețelelor.

Analizând activitatea asociației, echipa noastră de investigație a sesizat mai multe aspecte, drept urmare Buletin de Timișoara a sesizat Agenția Națională de Integritate în ceea ce-l privește pe Andrei Cotețiu deoarece în anul 2021, în calitate de consilier județean, ar fi votat în cadrul CJ Timiș anumite reglementări care țineau chiar de activitatea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă Canal Timiș, adică locul său de muncă.

Echipa noastră de investigație a solicitat inspectorilor de integritate să verifice aceste aspecte, solicitarea a fost acceptată de ANI, iar acum consilierul județean PNL Timiș, Andrei Cotețiu, este cercetat pentru conflict de interese, conform documentului de la finalul articolului.

Ironic lucru este că în campania electorală din 2020, Andrei Cotețiu susținea că “(…) ACUM este timpul pentru a dezvolta fiecare sat, comună, oraș, municipiu în parte și în mod egal. Consider că o administrație publică nu poate funcționa eficient fără o echipă de oameni dedicaţi, profesioniști și dornici să se implice cu adevărat în problemele județului și ale oamenilor(…)“.

Nu știm exact care sunt profesioniștii respectivi ai PNL Timiș, probabil sunt precum cei 15.000 de specialiști ai defunctului CDR, însă la ora actuală PNL Timiș are în administrația județeană și locală mai mulți membri cercetați de Agenția Națională de Integritate, și lista nu este nici pe departe completă:

·  șeful PNL Timiș, Alin Nica, pentru conflict de interese multiplu;

· consilierul județean Marius Hiticaș, pentru conflict de interese și incompatibilitate;

· consilierul județean și șef al RAR Timiș, Cosmin Costa, pentru incompatibilitate;

· consilierul județean PNL Timiș, Mihaela Calescu, pentru incompatibilitate;

· consilierul județean PNL Timiș, Andrei Cotețiu, pentru conflict de interese.

· consilierul local și șef al Poștei Timișoara, Adrian Lulciuc, pentru conflict de interese și incompatibilitate;

· consilierul local Ștefan Sandu, pentru conflict de interese.

Totodată, PNL Timiș are și alți doi membri ai Biroului Politic Județean trimiși în judecată de Direcția Națională Anticorupție pentru dare de mită, este vorba despre deputatul Cosmin Șandru și fostul director al STPT, Nicolae Bitea.

De asemenea, recent, primarul PNL al comunei Belinț a fost declarat incompatibil de inspectorii de integritate.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole