Șeful PNL Timiș, Alin Nica, a cheltuit peste 90.000 de lei din banii cetățenilor pentru deplasări – se remarcă două vizite la Dubai, “excursii de lux“ pe bani publici

Alin Nica, fiul satului Dudeștii Noi, a devenit șef al Consiliului Județean Timiș în urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020. Preluarea oficială a mandatului s-a produs la finalul lunii octombrie 2020, deci este în funcție de 29 de luni.

De la preluarea mandatului Alin Nica s-a remarcat doar prin scandaluri și execuții politice, incompetența cu care a condus administrația județeană, delegarea aproape în întregime a atribuțiilor și prin incapacitatea de a realiza proiecte majore noi care să ducă la dezvoltarea județului Timiș.

A fost chiar acuzat, în premieră pentru un șef al administrației, că nu stă la birou, fiind mai tot timpul plecat.

Totodată, s-a remarcat prin declarația de avere extrem de stufoasă, garnisită cu zeci de hectare de teren exact în comuna pe care a condus-o timp de la 16 ani, Dudeștii Noi, așa cum puteți citi în articolul “Șeful PNL Timiș, Alin Nica – de la primarul pe bicicletă la baronul local cu avere fabuloasă“.

La finalul lunii ianuarie 2023, șeful PNL Timiș, Alin Nica, a fost declarat în conflict de interese de către Agenția Națională de Integritate, care a înaintat Parchetului General și două dosare penale pe numele său privind folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane și fals în declarații.  

Una dintre acuzațiile ANI arată și punctul extrem de sensibil al șefului CJ Timiș, Alin Nica, goana după bani.

Ar fi încheiat un contract civil în baza căruia ar fi fost plătit cu suma de 6.900 de lei de o firmă cu care Primăria Dudeștii Noi încheiase 15 contracte prin achiziție directă“, arată Agenția Națională de Integritate.

Peste 90.000 de lei plătiți de Consiliul Județean Timiș pentru deplasările șefului instituției

În aceste condiții, Buletin de Timișoara a solicitat Consiliului Județean Timiș informații privind zilele de delegație și sumele decontate de șeful CJ Timiș, Alin Nica, de la preluarea mandatului.  

Conform informațiilor primite, Alin Nica a cheltuit din banii cetățenilor o sumă colosală în cei doi ani și jumătate de mandat de peste 90.000 de lei pentru deplasări, atât interne, cât și externe.

Rezultă că Alin Nica a cheltuit din bugetul județului o medie de peste 3.000 de lei/lună doar pentru deplasări.

Problema se complică în privința zilelor în care șeful CJ Timiș, Alin Nica, a fost plecat în deplasare.

În mod halucinant, administrația județeană susține că nu cunoaște numărul de zile în care șeful administrației a fost plecat și nu poate furniza informații decât despre deplasările care au generat costuri.

Sumele decontate pentru deplasările interne ale președintelui Consiliului Județean Timiș sunt următoarele:

– în anul 2020, cuantumul deplasărilor este de 685 de lei;

– în anul 2021, cuantumul deplasărilor este de 20.184 de lei,

– în anul 2022, cuantumul deplasărilor este de 28.171 de lei;

– în anul 2023, cuantumul deplasărilor este de 7.095 de lei.

În ceea ce privește deplasările interne nu dispunem de informații detaliate pentru a efectua o listă privind locațiile, perioadele și scopul deplasărilor“, se arată în răspunsul primit de Buletin de Timișoara.

Deplasările externe la Dubai – “excursii de lux“ pe bani publici

Cu privire la deplasările externe ale președintelui Consiliului Județean Timiș putem furniza informații doar legate de deplasările care au generat costuri decontate din bugetul Județului Timiș. Prin urmare vă comunicăm lista cu acestea (perioada, locație, scop, cheltuială efectuată):

în 2021, în Germania, la Muzeul de preistorie și istorie timpurie Berlin, 2 zile, pentru a discuta despre posibile proiecte de cercetare și conservare a patrimoniului cultural și despre organizarea, în colaborare, a unor expoziții – 3.871 de lei;

în 2021, Emiratele Arabe Unite, 6 zile, pentru a participa la o misiune economică la Dubai – 13.885 de lei;

în 2022, Belgia, 1,5 zile, pentru a participa la ceremonia de decernare a Heritage Label Award, organizată de Comisia Europeană – 5.544 de lei;

în 2022, Emiratele Arabe Unite, 5.5 zile, pentru a participa la Săptămâna Timișului din cadrul Expo Dubai 11.878 de lei;

în 2023, Republica Moldova, 2.5 zile, pentru a analiza implementarea proiectului de sănătate finanțat de Consiliul Județean Timiș în Raionul Nisporeni, a participa la întrevederi cu autoritățile locale și centrale și la celebrarea Unirii Basarabiei cu România – 688 de lei“, mai arată CJ Timiș în răspunsul către Buletin de Timișoara.

Din datele furnizate se remarcă câteva aspecte: suma extrem de mare decontată în 2022 pentru deplasări interne și cele “două excursii de lux de la Dubai“.

Cât privește deplasările la Dubai merită menționate alte câteva aspecte.

Deplasările respective au generat un scandal național deoarece șeful CJ Timiș, Alin Nica, a fost surprins la masă cu interlopii tranzacționând terenuri ale statului, în urma căruia șeful de cabinet Iosif “Borsetă“ Nicoară a fost mutat de administrația PNL a CJ Timiș în postul șef al turismului județean.

Una dintre deplasările la Dubai a implicat însă costuri uriașe, deoarece pe lângă suma de mai sus, decontată doar șefului CJ Timiș, Alin Nica, “afacerea Dubai“ a mai implicat costuri de peste 150.000 de lei, bani publici, sume plătite de instituții subordonate CJ Timiș, precum Muzeul Național de Artă sau Muzeul Național al Banatului.

Așadar, incompetența administrației PNL a CJ Timiș nu este ieftină, ci se ține cu bani mulți, plătiți de naivii care au crezut în sloganul mincinos “Timișul la nivel european“.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole