“Afacerea Dubai“ a șefului PNL al CJ Timiș, Alin Nica – a costat peste 150.000 de lei, bani publici

EXPO Dubai așa s-a numit operațiunea Consiliului Județean Timiș, desfășurată la începutul lunii martie 2022 și despre care presa centrală a făcut mai multe dezvăluiri în ultimele zile, în urma căreia șeful penelist al administrației județene, Alin Nica, urma să anunțe, ceea ce a și făcut, găsirea unui investitor pentru construirea unui terminal Cargo pe Aeroportul Timișoara.

Alin Nica – Iosif Nicoară – “investitorul“ emiratez – Dubai 2022

Operațiunea era din start sortită eșecului deoarece terenul pe care ar fi putut fi derulată posibila investiției nici măcar nu era în proprietatea județului Timiș, ci al Ministerului Transporturilor, așa cum puteți citi AICI reacția ministrului Sorin Grindeanu care îi arăta lui Alin Nica intrarea de la Jilava.

Pentru a justifica totuși ceea ce PSD Timiș a numit o “excursie pe bani publici“ a fost pus în funcțiune un întreg aparat de stat, deoarece excursia trebuia finanțată și justificată.

Pentru asta au fost atrase “în combinație“ instituții de culturală al CJ Timiș, cum este Muzeul Național al Banatului și Muzeul Național de Artă, care urmau să participare la expoziția mondială cu diverse prezentări.              

După izbucnirea scandalului, Buletin de Timișoara a solicitat în luna aprilie 2022, pe baza Legii 544 privind liberul acces la informații publice, celor trei instituții implicate – Consiliul Județean, Muzeul Național al Banatului și Muzeul Național de Artă – sumele plătite pentru deplasarea în Dubai și persoanele care au făcut parte din delegație și pentru care s-au decontat bani publici.

Șeful CJ Timiș, Alin Nica și vicepreședintele CJ Timiș, Alexandru Proteasa împreună cu Lorenzo Magicianul – Dubai 2022

Consiliul Județean a refuzat să ofere orice informație publică, încălcând astfel legea, deși din delegația de la Dubai, conform fotografiilor publicate la vreme respectivă în mediul online, au făcut parte șeful CJ Timiș, Alin Nica; șeful său de cabinet, penelistul Iosif Nicoară; vicepreședintele PNL al CJ Timiș, Alexandru Proteasa; consilierul județean USR Raul Olajos; directorul Direcției pentru politici publice și dezvoltare teritorială din cadrul CJ Timiș, Alexandru Avram (cel cu tricou roz prezent în fotografia publicată de Cancan) și mai mulți funcționari publici ai CJ Timiș. Așadar, CJ Timiș nu a vrut ca cetățenii județului să afle sumele de bani cheltuite pentru conducerea instituției – cazare, masă, diurnă sau bilete de avion – și astfel că, în numele transparenței mult clamate de peneliști, nu știm cât a cheltuit Consiliul Județean în mod direct pentru EXPO Dubai 2020. Mai jos aveti singurul răspuns primit din partea CJ Timiș.

Muzeul Național al Banatului, instituție de cultură prin care CJ Timiș organizează majoritatea evenimentelor pe care le desfășoară, și care conform unui raport al Curții de Conturi, pe care îl vom publica într-un articol viitor, are mari probleme în justificarea banilor publici cheltuiți, a răspuns parțial cererii redacției noastre, precizând că a externalizat serviciile de organizare a deplasării la EXPO Dubai  unei firme private. Conform contractului primit de Buletin de Timișoara, pe care îl puteți vedea mai jos, deplasarea la Dubai a costat 89.000 de lei. Instituția condusă de PSD-istul Claudiu Ilaș, care a făcut deplasarea în țara arabă, nu a pus la dispoziția publicului actele pe baza cărora a fost făcută plata către firma privată, documentele în care trebuiau să apară și persoanele pentru care s-au plătit bani publici.

Muzeul Național de Artă, instituție condusă de Filip Petcu, pus director chiar de administrația Alin Nica în primăvara anului 2021, a refuzat să prezinte costurile pentru EXPO Dubai și nu a răspuns solicitării Buletin de Timișoara.

Alin Nica și directorul Muzeului de Artă Timișoara, Filip Petcu (primul din stânga șefului CJ Timiș) – Dubai 2022

Totuși, pe baza informațiilor disponibile în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, redacția noastră a putut reconstitui măcar o parte din cheltuieli. Astfel conform datelor disponibile în SICAP, Muzeul Național de Artă a plătit peste 53 de mii de lei. Banii publici s-au dus pentru următoarele servicii:

  1. 10.000 de lei pentru – video film aniversar Dubai – Filmat la fața locului
  2. 7.400 de lei pentru – tur Virtual Interactiv + Video pavilion Muzeul National de Arte Expo Dubai
  3. 6.260 de lei pentru – Transport colet EXPO DUBAI PAVILION ROMANESC
  4. 4.867 de lei tot pentru – Transport colet EXPO DUBAI PAVILION ROMANESC
  5. 25.000 de lei pentru – servicii turistice

Grupurile politice din Consiliul Județean și mulți dintre aleșii județeni au cunoscut toate aceste aspecte, însă niciunul dintre ei nu a formulat măcar o Interpelare prin care conducerea instituției să prezinte costurile deplasării din Dubai. O vor face acum?

Alin Nica – Iosif Nicoara – Cristian Birlic – Alexandru Avram (director CJ TImiș) – Dubai 2022

Recomandările noastre

Cele mai citite articole