PSD Timiș: conducerea Consiliului Județean s-a împrietenit și cu cenzura, după incompetență și rea-voință I PNL Timiș atacă minoritățile sexuale

Buletin de Timișoara publica vineri, 24 martie, un amplu articol despre situația dramatică în care Consiliul Județean Timiș a adus mai multe festivaluri prin tăierea proiectelor de pe lista celor urmează să primească fonduri publice prin programul anual Agenda Culturală, redenumită pompos de administrația PNL-istă în TimCultura, așa cum puteți citi pe larg AICI.

Consilierii județeni ai PSD s-au întrunit, ieri, 29 marite, pentru a vota lista finală a evenimentelor culturale care primesc finanțare de la administrația județeană.

Ședința a fost una cu scântei deoarece PSD și USR au dorit reanalizarea proiectelor și redistribuirea banilor, iar în comisiile reunite proiectul a picat, primind aviz negativ.

Tandemul dezastruos Nica-Proteasa nu se dezminte, iar cei doi, care au promis o administrație liberală europeană, au ajuns să fie contestați inclusiv de primarii din propriul partid. Șefii Consiliului Județean Timiș, pentru că lideri nu pot fi numiți, lasă fără finanțare proiecte culturale de anvergură națională, cu toate că s-a solicitat reanalizarea proiectelor respinse. Pe lângă incompetență și rea-voință, duetul Nica-Proteasa s-a împrietenit și cu cenzura, iar în plenul CJT nu le-a fost permis actorilor culturali să își susțină cauza pe tema proiectelor nefinanțate. Evenimente precum „Ceau Cinema”, „Embargo Fest”, „Rod Festival” sau concertul de la Peștera Românești au fost pur și simplu desconsiderate de comisia care a analizat proiectele culturale depuse pentru finanțare, ceea ce este regretabil și de neacceptat. În perioada următoare voi avea noi discuții cu toți factorii de decizie și voi analiza alte posibilități de finanțare pentru evenimentele neluate în seamă de vremelnicii conducători“, a declarat Alexandru Iovescu, liderul grupului consilierilor social-democrați.

La rândul lor, au catalogat finanțările acordate de administrația PNL a CJ Timiș drept inexplicabile și lipsite de bun simț.

Evaluare de până acum pare să fi fost făcută din pix. Vorbim aici de bani publici pe care îi acordă Consiliul Județean, dar unde mai multe proiecte au fost depunctate artificial, pe criterii subiective. Noi nu putem vota ceva pe care scrie că evenimente cu renume au valoare artistică zero. Pentru procesul lipsit de transparență sau explicații îi acordăm nota zero lui Alin Nica, pentru că vrem să găsim soluții prin care aceste proiecte să fie evaluate corect”, a declarat Vlad Șendroiu, lider de grup al consilierilor județeni USR.

În replică, vicepreședintele PNL al CJ Timiș, Alexandru Proteasa, a lansat un atac fără precedent la minoritățile sexuale.

Frăția USR-PSD lovește din nou! De această dată, în proiectele culturale, în plin an de Capitală Europeană a Culturii. Alianța toxică și neasumată PSD-USR a votat împotriva proiectelor culturale avizate de comisia de specialitate. Consider neîndemânatic și revoltător că, în aceste momente istorice pentru municipiu și pentru județ, avem consilieri care încearcă să blocheze finanțările pentru actorii culturali locali. Concret, peste 60 de proiecte ce urmau să se defășoare în următoarele 2 luni riscau să NU mai aibă loc din cauza păgubosului cuplu PSD-USR. Este de notorietate afinitatea USR pentru proiectele ce promovează comunitatea LGBT+, dar devin deja șocante atacurile către tot ce înseamnă credință creștină sau spiritualitate, punând astfel de inițiative sub eticheta de ”proiecte mistico-religioase obscure”. Felicit toți ceilalți consilierii județeni care, indiferent de culoarea politică sau religie, au dat dovadă de responsabilitate și au votat pentru desfășurarea normală a activităților culturale din comunitățile noastre. Le doresc mult succes organizatorilor celor 221 de proiecte ce au fost aprobate! În același timp, îmi exprim regretul că există, la fel ca în fiecare an, actori culturali ale căror proiecte nu au putut fi cuprinse în bugetul programului Tim Cultura 2023. Vestea bună este că CCAJT derulează apeluri în valoare de peste 12 milioane de lei puși la dispoziție de Ministerul Culturii, iar acele proiecte valoroase care totuși nu s-au suprapus cu strategia asumată prin ghidul de eligibilitate al CJT, pot aplica pentru finanțare. Fac un apel către aleșii județeni să renunțe la alianțe politice nefericite sau la tergiversări inutile și să acționeze în favoarea cetățenilor ce i-au ales în aceste poziții cu putere decizională“, a scris Alexandru Proteasa, pe Facebook.

Cert este că proiectul de hotărâre a trecut în plen la limită, cu 19 voturi pentru, voturi acordate de aleșii PNL care au fost salvați de două voturi ale unor foști membri ai USR, actualmente REPER, este vorba despre Bianca Luca și Dănuț Tamaș și un vot de la Pro România, al consilierei Elena Micicoi, deși șeful PSD Timiș, Alfred Simonis, anunța cu surle și trâmbițe o alianță județeană cu filiala partidului lui Victor Ponta.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole