Procurorii joacă alba neaga cu dosarele penale ale șefului PNL Timiș, Alin Nica – acuzațiile de conflict de interese, fals și favorizarea unor persoane vor fi cercetate de Parchetul Curții de Apel Timișoara

Procurorii au ajuns să se joace alba neaga cu dosarele penale ale șefului PNL și CJ Timiș, Alin Nica, precum niște “mexicani“ care ajunși în marile capitale europene își întind într-o piață aglomerată un carton pe care plasează celebrele piese și așteaptă să-și “agațe“ clientela, care de obicei este păcălită în toată afacerea. Clientela de față sunt cetățenii județului Timiș, batjocoriți și tratați cu dispreț de magistrați care probabil se consideră superiori rasei muritorilor de rând, privilegiați, care cheltuie bani publici și pensii speciale fără a da vreo explicație nimănui despre activitatea lor.

Totul se întâmplă bineînțeles în negura subterană a procedurilor, cu o lipsă totală de transparență, așadar greu accesibilă cetățeanului obișnuit. Totul se mai întâmplă și în dispreț față de opinia publică, care nu este informată oficial, așa cum ar fi normal, având în vedere că acuzațiile planează asupra unei persoane publice de rang înalt, care în principiu a fost aleasă să conducă județului Timiș.

În lipsa unei explicații se poate interpreta că acțiunile procurorilor nu sunt altceva decât acțiuni de neasumare a “cartofului fierbinte“, adică a dosarelor, exact din cauza persoanei și a funcțiilor pe care le deține și care urmează să fie cercetate.

Să o luăm însă cu începutul.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat, în luna ianuarie, că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Alin Nica, preşedinte al CJ Timiş, a infracţiunilor de conflict de interese, folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane şi fals în declaraţii. infracţiunile ar fi fost comise când era primar în Dudeştii Noi.

Din cauza faptului că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu a comunicat nimic public despre dosarele respective, Buletin de Timișoara a solicitat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie informații privind stadiul dosarelor penale ale lui Alin Nica.

În răspunsul Parchetului General, transmis redacției noastre pe 22 iunie, așa cum puteți vedeam mai jos, se specifica faptul că dosarele penale au fost trimise spre soluționare Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara.

Cu referire la cerea adresată instituției noastre, (…), vă comunicăm că sesizarea la care faceți referire a fost înaintată spre soluționare, conform competenței materiale și teritoriale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara“, arată PICCJ, fără nicio altă explicație, fără a preciza măcar data la care a primit dosarele.

Tot pe 22 iunie, redacția noastră a solicitat Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara informații privind stadiul dosarelor penale ale lui Alin Nica.

Pe 23 iunie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara informează că a înregistrat solicitarea redacției noastre, dar a fost transmisă spre soluționare Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara, ceea ce înseamnă că dosarele lui Alin Nica vor fi cercetate de către acest parchet, tot la fel, fără nicio altă explicație privind declinarea competenței și fără a preciza măcar data la care a primit dosarele.

Vă facem cunoscut că cererea dv. a fost înregistrată cu numărul de mai sus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara și a fost transmisă Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara pentru a fi soluționată conform competentei. Pentru orice sesizare ulterioară având același obiect, ori solicitări în legătură cu aspectele semnalate, urmează să vă adresați Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara“, arată PJT, într-un răspuns sfidător, chiar impertinent.  

Pe 26 iunie, redacția noastră a solicitat și Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara informații privind stadiul dosarelor penale ale lui Alin Nica, răspuns pe care îl vom publica la data primirii lui, dacă va fi primit.

Așadar, trei parchete își pasează între ele, precum zarzavaturile, dosarele penale ale lui Alin Nica, fără nicio explicație pentru cetățenii care le plătesc “ca proștii“ salariile și pensiile speciale.

În tot acest timp s-a mai întâmplat un eveniment de o gravitate deosebită.

Nou ministru al Justiției, Alina Gorghiu, senator PNL de Timiș și șef al PNL Argeș, a efectuat o vizită de lucru exact la Curtea de Apel Timișoara. Mai mult, ministrul Justiției a stat braț la braț cu deputatul PNL de Timiș, Cosmin Șandru, care este judecat pentru corupție și cu alți membri ai PNL Timiș care au diverse probele de integritate fiind deja declarați în incompatibilitate sau în conflict de interese de către Agenția Națională de Integritate, precum este cazul vicepreședintelui PNL al CJ Timiș, Alexandru Proteasa.

De data acesta niciun instituție sau asociație din justiție nu a mai protestat în privința unei posibile grave influențări a actului de justiție sau împotriva posibilului semnal dat chiar de ministru Justiției, un gest antidemocrat și extrem de periculos, care poate fi interpretat ca și o protecție pentru cei care sunt acuzați că nu respectă legea.  

Fără o declarație publică a ministrului Justiției, Alina Gorghiu, în care să justifice motivele pentru care era însoțită cu un demnitar judecat pentru corupție, ne putem întreba dacă nu cumva dorește “îngroparea“ tuturor dosarelor în care sunt implicați PNL-iști și transmiterea unui semnal clar către magistrați. Totul în beznă, totul departe de ochii cetățenilor.

Reamintim că la nivelul PNL Timiș, doar din 2020 până în prezent, vicepreședintele PNL al CJ Timiș, Alexandru Proteasa, care a fost găsit în conflict de interese, în luna aprilie 2023; consilierul județean al PNL Timiș, Lucian Blaga, a fost declarat incompatibil; consilierul local din Timișoara, Adrian Lulciuc, a fost declarat incompatibil cu funcția; purtătorul de cuvânt al CJ Timiș, Loredana Lungu, este cercetată pentru posibile conflicte de interese, iar primarul PNL al comunei Belinț, Laurențiu Târziu, a fost declarat incompatibil și a pierdut în primă instanță procesul prin care a contest decizia ANI.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole