Uniunea Bulgarilor din Banat părăsește alianța Dominic Fritz-Alin Nica – Partidul Liberal Timiș s-a retras deja din alianță  

Alianța Dreapta Unită și componenta sa locală Timișoara Unită mai primește o lovitură după ce Partidul Liberal Timiș condus de consilierul local Raul Ambruș și-a anunțat zilele trecute retragerea din alianță, așa cum puteți citi AICI.

Acum a venit rândul Uniunii Bulgarilor din Banat să anunțe să nu mai sprijină Alianța Dreapta Unită și candidatura lui Alin Nica la Consiliul Județean.

Într-un interviu acordat Buletin de Timișoara, deputatul Uniunii Bulgarilor din Banat, Gheorghe Nacov, spune că bulgarii din Timiș vor susține candidatura lui Alfred Simonis la funcția de președinte al Consiliului Județean.

În urma scandalurilor din interiorul Alianței, a schimbării componentei sale prin ieșirea Partidului Liberal Timiș, noi am decis sa facem un pas lateral“.

Buletin de Timișoara: Dle deputat, reprezentați UBB-R în Parlament, o comunitate istorică în Banat, care a dat Timișului și Timișoarei personalități precum Episcopul Nikola Stanislavich sau primarul Karol Telbis.

Gheorghe Nacov: Așa este, sunt onorat să fiu deputatul minorității mele. Este o mare răspundere și încerc să mă achit întotdeauna de sarcina ce mi-au încredințat-o conaționalii mei cât pot mai bine.

Buletin de Timișoara: Și din informațiile noastre o faceți foarte bine: sunteți un membru respectat al Comisiei pentru administrație și dezvoltarea teritoriului, experiența de primar cu mai multe mandate va este de ajutor, ca de altfel și profesia de jurist. Din câte știm sunteți și Consul Onorific al Bulgariei la Timișoara de peste 12 ani. Pe scurt, cum vede minoritatea bulgară din Timiș aceste alegeri locale, prin prisma unui politician experimentat? Ne referim în primul rând la Consiliul Județean și Primăria Municipiului Timișoara. Poziția dvs. are o greutate cu atât mai mare, cu cât nefiind implicat direct, puteți privi mai obiectiv situația.

Gheorghe Nacov: În primul rând ne dorim ca timișenii și timișorenii să voteze înțelept. Ca politician din Timiș, mai ales după acest mandat de deputat, afirm cu toată convingerea ca județul nostru se află departe de locul pe care îl merită. Potențialul economic îl cunoaște toată lumea, dar din păcate acest loc de frunte nu se regăsește și în dezvoltarea județului, raportat și la potențialul nostru politic. Acest potențial politic trebuie valorificat în acest al 12-lea ceas, în caz contrar decalajul dintre noi și cei din fața noastră va crește.

Buletin de Timișoara: Ce recomandați ca opțiune de vot membrilor și simpatizanților UBB-R, precum și celorlalți membri ai comunității bulgare?

Gheorghe Nacov: UBB-R este organismul politic al minorității bulgare, dar față de partidele politice noi nu avem o ideologie sau doctrină politică. Ceea ce ne unește este faptul ca protejăm valorile comune ale minorității noastre. Membrii și simpatizanții noștri pot vota cu cine consideră, conform propriei conștiințe. Făcând totuși politică, urmărim atent toți competitorii electorali și facem recomandări pentru partidele și politicienii pe care îi consideram cei mai potriviți. Îndrăznesc chiar să spun că recomandările noastre conțin o doză mai mare de obiectivism, mai ales acolo unde nu suntem competitori electorali direcți.

Buletin de Timișoara: Revenim la întrebare: pe cine veți recomanda pentru funcția de președinte al CJ Timiș, o funcție foarte importantă pentru județul nostru?

Gheorghe Nacov: Pot să vă răspund la întrebare. Am mandatul UBB-R în ce privește susținerea politică a candidaturii d-lui Alfred Simonis în această funcție. Trebuie sa recunosc ca a fost propunerea mea personală, acceptata în unanimitate de conducere.

Buletin de Timișoara: Pot să vă întreb de ce susțineți această candidatura?

Gheorghe Nacov: Sigur că da. În primul rând precizez ca este o susținere total pozitivă, în sensul că îl consider de departe cel mai potrivit pentru funcție și pentru Timiș, el ieșind în evidență prin toate acțiunile pe care le-a întreprins în ultimii ani și mai ales prin susținerea proiectelor pentru județul Timiș. Candidatura lui Alfred Simonis mi se pare unul din lucrurile bune care i s-au întâmplat Timișului în ultima vreme. Ori, din postura mea, cunosc implicarea domniei sale și în alte lucruri bune petrecute în județ în acest mandat. Și credeți-mă, nu îmi permit să vorbesc prostii. Potențialul său managerial, administrativ și politic trebuie pus în valoare în interesul Timișului, mai ales în această conjunctură politică. Încerc să educ membri noștri să voteze rațional și să nu se lase păcăliți de retorici electorale. Ori, și o spun cu toată convingerea, consider că pentru Timiș varianta câștigătoare nu poate fi decât Alfred Simonis, un om care a dovedit cu fapte că poate ajuta acest județ. Am avut nenumărate discuții de-a lungul anilor în Parlament și am văzut cat de mult s-a luptat pentru toate investițiile din Timiș și cred că la Consiliul Județean Timiș este nevoie de un om energic, cu forță politică, de un om care, dacă e nevoie, să bată cu pumnul în masa decidenților de la București, lucru pe care Alfred Simonis l-a făcut și îl va mai face. Timpul va demonstra că am avut dreptate.

Buletin de Timișoara: Am văzut ca UBB-R face parte din Alianța pentru Timișoara. Cum se împacă faptul ca îl susțineți pe Dominic Fritz la Primăria Municipiului Timișoara, iar la președinția CJT pe Alfred Simonis? Cum se împacă cele două lucruri?

Gheorghe Nacov: În primul rând trebuie sa va corectez: UBB-R nu face parte din alianța, am semnat-o în calitate de susținători. Acesta a fost mandatul meu. La întrebarea dvs. răspunsul meu este simplu: nu exista nicio contradicție. Alianța este strict pentru Timișoara. În niciun caz pentru candidaturile de la CJT. Suntem o organizație serioasă, susținerile noastre publice sunt asumate si așteptam aceeași atitudine de la toți partenerii noștri. Am observat și observăm atent schimbările politico-electorale care au avut loc ulterior semnării pactului de susținere a Alianței. S-a schimbat inclusiv componenta politică a acesteia. Noi nu dorim implicarea în scandaluri și jocuri politice, mai ales când nu suntem competitori electorali.

Buletin de Timișoara: Să înțelegem ca nu susțineți transformarea Alianței pentru Timișoara într-una „pentru Timiș”?

Gheorghe Nacov: Categoric nu! Așa cum am spus, suntem parteneri serioși pentru colaboratorii noștri. Pentru toți! Atâta timp, cat susținem candidatura domnului Alfred Simonis, este evident faptul că nu putem susține o eventuală „Alianță pentru Timiș”. Ar fi neserios din partea noastră, ori nu asemenea atitudine ne caracterizează. În urma scandalurilor din interiorul Alianței, a schimbării componentei sale prin ieșirea Partidului Liberal Timiș, noi am decis sa facem un pas lateral. Intrarea lui Alfred Simonis în cursa pentru președinția Consiliului Județean Timiș a schimbat lucrurile radical pentru că noi, ca și comunitate, avem nevoie de un președinte care înțelege cum funcționează lucrurile și care se implică în rezolvarea oricărei probleme. Să nu uitam ca Alfred Simonis vine de pe poziția de președinte al Camerei Deputaților, deci al treilea om in stat. Referitor la această Alianță de care ați amintit, noi ne-am pus serioase semne de întrebare când am văzut ca unii dintre competitorii electorali sunt preocupați doar de scandal și lupta pentru putere fără să scoată vreun cuvânt legat de proiecte pentru județul Timiș. Așa ceva este greu de acceptat pentru noi.

PNL Timiș sare în apărarea lui Nicolae Robu

PNL Timiș sare în apărarea lui Nicolae Robu O postare a fostului primar Nicolae Robu creează mare vâlvă în viața politică din Timișoara. Acesta acuza trei profesori universitari că sunt…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole