OPRIȚI CLANUL. Grave abateri financiare la Primăria Șandra – primarul incompatibil Luchian Savu susținut de PSD Timiș vrea să-i lase fiului său moștenire primăria aproape devalizată – Natanael Savu a dormit pe timpul lui Nicolae Robu într-un post de director adjunct la STPT

Cazul primarului PNL din Șandra, Luchian Savu, este unul patrologic și arată cronicizarea jafului care se petrece de 30 de ani în România, sub acoperirea tuturor partidelor politice.

Primarul Luchian Savu a fost demis din funcția de primar al comunei Șandra anul trecut, după ce a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate care a descoperit că, în mandatul 2012 – 2016, edilul “a deținut și a exercitat simultan funcția de primar și calitatea de membru al Consiliului de Administrație al Școlii Gimnaziale Șandra”.

Totuși, Luchian Savu nu s-a lăsat așa de ușor și după ani de contestații și para contestații în instanță a pierdut toate procesele și și-a pierdut mandatul pe care de fapt îl deținea de nu mai puțin de 14 ani. Așadar, avem de-a face nu cu un “crocodil“ în funcție, ci cu un “dinozaur“.

Și cum înainte de dispariție dinozaurii nu s-au lăsat așa ușor, la fel a procedat și Luchian Savu, care deși avea interdicție de a ocupa 3 ani o funcție publică a încercat și “marea cu degetul“, adică a trecut de la PNL la PSD, crezând probabil că asocierea cu președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis, cel mai probabil viitorul președinte de Consiliu Județean, îi va fi de folos.

Totuși, deși și-a depus candidatura pentru un nou mandat, deși avea interdicție, iar Biroul Electoral Județean a și acceptat-o, judecătorii de la Tribunalul Timiș au anulat candidatura la finalul lunii aprilie, în ultimele zile de depune a candidaturilor la sesizarea AUR și Forța Dreptei.

Însă, chiar și așa, susținut de PSD Timiș, Luchian Savu l-a aruncat în luptă pe fiul său Natanael Savu care candidează practic în locul tatălui său la funcția de primar al comunei Șandra.

Natanael Savu, deși are doar 35 de ani, este deja o persoană extrem de controversată.

Astfel, potrivit unui CV, acesta și-a început activitatea profesională la firma unui PSD-ist, Rus Savitar, care aparține familiei primarului PSD din Becicherecu Mic, Raimond Rusu, actualul brand de mobilă Casa Rusu.

La scurt timp, a devenit, pe timpul administrației Nicolae Robu, angajat al Societății de Transport Public Timișoara, unde a fost promovat până în funcția de director adjunct pe timp fostului director PNL al STPT, Nicolae Bitea, o slugă a lui Nicolae Robu, care are la ora actuală în recurs un dosar de corupție alături de deputatul PNL Timiș, Cosmin Șandru.

Așa cum îi șade bine oricărui copil de “baronaș“ local, Natanael Savu este licențiat în informatică la reputata fabrică de diplome, intitulată pompos Universitatea Tibiscus.

Pe de altă parte, în context trebuie menționat că nu doar Natanael Savu a avut noroc în viață, dar la fel de norocoasă a fost și sora sa, fiica fostului primar Luchian Savu, deoarece Natalia Savu din angajată a Primăriei Timișoara, tot de pe vremea fostului primar Nicolae Robu, a ajuns șefă la Ministerul Mediului, la Agenția de Arii Protejate, unde din prima clipă s-a remarcat printr-un scandal național în anul 2020, așa cum puteți citi AICI.

Așadar, cu copii realizați profesional, se pare doar pe bază spatelui politic și carentului de partid, este interesant de ce totuși atâta luptă și zvârcoleală doar pentru o funcție într-un sat.

Un răspuns poate fi oferit de Curtea de Conturi care într-un raport din 2021 arată că la Primăria Șandra s-au descoperit abateri financiare extrem de grave de peste 2 milioane de lei.

Situațiile financiare întocmite nu reflectă fidel realitatea, întocmirea acestora neavând la bază datele preluate din evidenta tehnico-operativă și din evidența contabilă“, se arată în Raportul inspectorilor de la Curtea de Conturi.

Un fapt extrem de grav, care arată disprețul la adresa legii și aroganța primarului, este că în Raport se constată că “entitatea auditată (n.r. primăria) nu a luat măsuri de remediere a abaterilor de la legalitate și regularitate în timpul misiunii de audit financiar“.

Situațiile financiare nu prezintă o imagine reală și fidelă a poziției financiare, a performanței sau a modificărilor poziției financiare a entității; modul de administrare a patrimoniului public și privat al unității administrativ-teritoriale, precum și execuția bugetului de venituri și cheltuieli nu respectă principiile legalității și regularității; abateri de la legalitate și regularitate sunt peste pragul de semnificație valoric; abaterile de la legalitate și regularitate sunt semnificative (materiale) având în vedere natura abaterilor și contextul în care acestea s-au produs“, mai arată Raportul.

De asemenea, la capitolul patrimoniu inspectorii Curții de Conturi au descoperit că:

S-a atribuit teren prin hotărâri ale comisiilor județene și au fost puși în posesie, fără eliberarea titlurilor de proprietate, dintre care unii au procedat anterior, la înstrăinarea dreptului de proprietate încheind procuri, antecontracte, promisiuni de vânzare. S-a înregistrat eronat în evidența financiar contabilă terenurile atribuite în folosință pe durata existentei construcțiilor dobânditorilor acestora, potrivit art. 36 alin. 3 din Legea nr. 18 din 19 februarie 1991 (republicată) dar și a terenurilor aferente caselor ce cad sub incidența Legii nr. 112/1995 și nu a procedat la virarea, la bugetul de stat, într-un cont extrabugetar, după reținerea comisionului de 1%, a sumelor încasate. Clădirile, care fac obiectul Legii nr. 112/1995, introduse prin HCL în patrimoniul privat al comunei, au fost vândute, integral sau cu plata în rate, iar veniturile astfel încasate au fost reflectate ca venituri ale bugetului local al comunei, corect fiind să fie virate în fondul extrabugetar gestionat de Ministerul Finanțelor Publice“, mai arată inspectorii Curții de conturi, în raportul pe care îl puteți citi mai jos.

Așadar, moștenire pe care Luchian Savu dorește să o lase fiului său Natanael este una destul de grea, care probabil trebuie păzită cu strășnicie pentru a nu deveni și penală.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole