Zeci de medici de familie şi din ambulatorii, din judeţul Timiş, au protestat luni, în faţa Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, ei fiind nemulţumiţi că se diminuează punctul alocat pe consultaţie şi că vor fi eliminate unele sporuri.
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat că susține revendicările.
“Susțin revendicările justificate ale medicilor de familie față de reducerea drastică a finanțării în 2024. Scăderea bugetului alocat cu 25% va omorî sistemul deja sub-finanțat al medicinei de familie. Cei care vor suferi de pe urma deciziilor pompieristice ale Guvernului nu sunt doar medicii de familie, ci întreaga populație beneficiară a serviciilor de medicină de bază. Situația este deja disperată: în noiembrie cabinetelor le-au fost plătite doar 40% din sumele cuvenite. Deja peste 450 de localități nu au medic de familie, iar subfinanțarea continuă determină și mai mulți specialiști să plece din țară sau să-și închidă cabinetele. Sunt alături de toți medicii de familie și medicii specialiști din ambulatoriul de specialitate din Timișoara și din județul Timiș care sunt în stradă și apără, nu doar drepturile lor, ci drepturile noastre, ale tuturor celor care avem nevoie de îngrijiri medicale. Și îi îndemn să nu renunțe. Cer Guvernului să își reconsidere atitudinea față de medicina de familie, să aloce fonduri consistente pentru cabinete, echipamente și personal. O medicină de familie solidă este esențială pentru un sistem medical eficient și centrat pe nevoile cetățeanului”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
La rândul său, senatorul USR de Timiș, Raoul Trifan, spune că abia în această lună, medicii de familie au primit plățile pentru luna noiembrie a anului anterior.
“Sistemul medical, deja subfinanțat, suferă din ce în ce mai mult din cauza deciziilor guvernanților. Bani există, după cum evidențiază senatorul, ei trebuie luați de la speciali și de la pilele PSD-PNL din aparatul de Stat. Guvernul PNL-PSD trebuie să renunțe la această Hotărâre de Guvern criminală care ne poate lăsa fără medicină de familie în România. Sănătatea este unul dintre pilonii principali ai unei societăți funcționale. Nu vă jucați cu focul! Tăiați bani de la privilegiile voastre, de la pensiile speciale, desființați sinecurile și concediați-vă pilele angajate în sistemul public pe salarii enorme!”, a spus senatorul USR de Timiș, Raoul Trifan.
Medicii de familie sunt nemulţumiţi că de la 1 febrarie se diminuează punctul alocat pe consultaţie, se elimina sporul rural şi dispare şi sporul pentru medicii primari.
“În această situaţie extremă, când pe siteul Casei Naţionale de Asigurări, pe transparenţă decizională stau deja punctajele prin care se confirmă reducerea cu 30-40 la sută a veniturilor cabinetelor medicale de medicină de familie şi ambulatoriul de specialitate… sigur că a trebuit să luăm atitudine. Jumătate din cabinetele medicilor de familie riscă să intre în faliment, iar cealaltă jumătate nu vor rezista în situaţia în care numărul de pacienţi va creşte consistent. Practic, punctele s-au înjumătăţit, au scăzut de la 15 la 8, respectiv de la 10 la 7. Practic, 30 la sută din punctaj s-a redus, iar asta înseamnă o reducere semnificativă a veniturilor. Cabinetele au angajaţi, nu le putem scădea salariile, sunt asistentele noastre medicale… Cine va suferi? În primul rând medicul care nu e remunerat, e inflaţia de 2 cifre, cresc taxele şi impozitele. Prin această subfinanţare intrăm în faliment. Acum ne înjumătăţeşte acest venit sau scade cu cel puţîn 30% pe medicină de familie şi cu 27% per ambulatoriu de specialitate, care sunt segmentele medicale cele mai ieftine din sistem, sunt interfaţă sistemului medical. Aici pacienţii au posibilitatea să se trateze din toate colţurile României, şi ne referim la medicii din rural care vor fi direct afectaţi şi nu vor rezista în aceste condiţii financiare”, a declarat medicul Mihai Iacob, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie şi vicepreşedinte al Colegiului Medicilor Timiş.