Răfuială pe bani publici la PNL Timiș – bătălia pentru milionul de lei dedicat Festivalului Luminii – firma unui PNL-ist abonată la banii Capitalei Europene a Culturii a contestat în instanță licitația organizată de CJ Timiș și pe care a pierdut-o

Ediția din acest an a Festivalului Luminii/Festival of Lights, planificată pentru 31 decembrie 2023 – 1 ianuarie 2024, a trebuit amânată.

Anunțul a fost făcut de Muzeul Național al Banatului, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, care este condus de șeful PNL Timiș, Alin Nica.

O serie de evenimente independente de instituția noastră au dus la această situație.  Sărbătoarea luminii, care ar fi avut loc în curtea Bastionului Maria Theresia, sub auspiciile Consiliului Județean Timiș, promitea să fie un eveniment de neuitat, așa cum a fost ediția precedentă, ce a marcat intrarea în anul în care Timișoara a fost Capitală Europeană a Culturii, când, conform organizatorilor, s-au înregistrat peste 70.000 de participanți. Muzeul Național al Banatului s-a pregătit pentru a da viață unei noi ediții a acestui festival, anticipând momentele de strălucire pe care le-am fi împărtășit împreună. Circumstanțe legate de procedura de atribuire, și mai ales contestația (depusă în ultimul moment), ne-au pus, azi, în ipostaza de a nu putea continua organizarea evenimentului. Indiferent de dorința Muzeului National al Banatului și a Consiliului Județean Timiș, din punct de vedere legal posibilitatea de a continua organizarea evenimentului nu mai depinde de controlul nostru, ci de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. Suntem nevoiți să informăm publicul că Festivalul Luminii / Festival of Lights din 31 decembrie 2023 – 01 ianuarie 2024 nu va mai avea loc. Până la următoarele noastre evenimente, vă reamintim că expozițiile Muzeului Național al Banatului rămân deschise. Vă invităm să le vizitați și să vă bucurați de colecțiile și exponatele pe care le găzduim. Fiecare expoziție este o călătorie în sine, plină de descoperiri și inspirație“, se arată într-un comunicat de presă.

La finalul lui noiembrie, Muzeul Național al Banatului lansa în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o invitație de participare la licitație pentru servicii de organizare de evenimente culturale pentru evenimentul „Festivalul Luminilor”. Prețul fiind puțin peste 1 milion de lei, fără TVA, adică 240.000 de euro cu TVA. La licitație au fost depuse două oferte, de către SC Balvia Development SRL și SC Live Rental Group SRL. La jumătatea lui decembrie, comisia de evaluare a declarat câștigătoare oferta depusă de către firma din Cluj.

Nemulțumiți de rezultat, reprezentanții firmei Balvia Development au depus o contestație la  Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, invocând probleme legate de procedura de atribuire. Și cum o decizie nu poate veni foarte repede, Muzeul Național al Banatului a anulat evenimentul de la Bastion.

Firma care aparține lui Victor Bălăniuc s-a ocupat de eveniment în 2022, și care este fiul unui membru în Biroul Politic Local al PNL Timișoara, Mircea Bălăniuc, fost membru al PDL Timișoara, la a cărui zi de naștere ar fi participat, conform unor surse al Buletin de Timișoara, o serie de consilieri locali ai PNL Timișoara, printre care și Dan Diaconu, consilierul personal al șefului CJ Timiș, Alin Nica, care are între atribuții chiar domeniul cultural și Capitala Europeană a Culturii, domeniu la care firma Balvia Development SRL a fost abonată la bani publici.

Festival of Lights a fost un eveniment finanțat de Consiliul Judeţean Timiş și livrat pentru timișoreni de The Entertainment Group, scria pe 2 ianuarie 2023, Victor Bălăniuc pe contul său de Facebook.

Balvia Development SRL s-a ocupat de organizarea evenimentelor Parcul Crăciunului sau Parcul Primăverii al CJ Timiș, dar cel mai cunoscut este Festivalul Codru.

De altfel, atât Festivalul Codru cât și o serie de evenimentele de plantări de pomi, ce legătură au avut oare cu Capitala Europeană a Culturii!, au fost finanțate din bugetele alocate Timișoara 2023. Festivalul Codru nu se bucur doar de banii publici ai Consiliului Județean, ci și de cei ai primăriilor conduse de primari ai PNL Timiș, cum sunt Primăria Ghiroda, condusă de Ionuț Stănușoiu și primăria Moșnița Nou, condusă de Florin Bucur.

Primăria Ghiroda, condusă de Ionuț Stănușoiu, este însă susținătoare a unui alt personaj apropiat de șeful PNL Timiș, Alin Nica, deoarece editează ziarul comunei la o sumă de peste 200.000 de lei cu firma lui Tudor Flueraș, consilier personal al secretarului general al PNL Timiș și primar de Sânnicolau Mare, Dănuț Groza, și a cărui soție, Loredana Lungu, este purtătorul de cuvânt al CJ Timiș de la venirea lui Alin Nica în fruntea administrației județene.

Mai mult, în vara acestui an, Victor Bălăniuc a fost ales membru al Consiliului Director al Asociației Timișoara 2023, în calitate de reprezentant al scenei culturale independente și al sectorului cultural și creativ, iar echipa Codru chiar i-a adresat un mesaj de felicitare pe pagina de Facebook, așa cum puteți vedea mai jos.

Așadar, un nou caz clasic în care cine centrează și dă cu capul, în văzul unui sistem de justiție anesteziat când vine vorba despre membri ai PNL Timiș.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole