Șeful PNL și CJ Timiș, Alin Nica, a fost revocat de Senat din funcția de membru în Consiliul Naţional de Integritate al ANI – este acuzat într-un dosar penal de conflict de interese, fals în declarații și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane  

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat, în luna ianuarie, că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Alin Nica, preşedinte al CJ și PNL Timiş, a infracţiunilor de conflict de interese, folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane şi fals în declaraţii, care ar fi fost comise când deținea funcția de primar în comuna Dudeştii Noi.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a declinat dosarul spre cercetări către procurorii Parchetului Curții de Apel Timișoara.

Potrivit unui document emis la solicitarea redacției Buletin de Timișoara, Parchetul Curții de Apel Timișoara informează că a fost declanșată urmărirea penală asupra faptei, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane şi fals în declarații.

Vă comunicăm faptul că dosarul nr.119/P/2023 se află în lucru la procurorul de caz, în cauză efectuând-se urmărirea penală in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art.301 Cod penal și falsul în declarații, prevăzută de art.326 Cod penal“, se arată în adresa semnată de procurorul general Cristi Sorin Bosnea.  

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul deoarece îl acuză pe șeful PNL și CJ Timiș de faptul că în exercitarea funcției de primar al comunei Dudeștii Noi (mandatul 2016 – 2020), a participat la luarea unor decizii ce au adus un folos patrimonial în valoare de 132.000 lei unei entități în cadrul cărui Consiliu deținea calitatea de membru și, totodată, a emis pentru aceasta o autorizație de construcție.

Mai mult, Alin Nica a încheiat un contract civil în baza căruia a fost remunerat cu suma de 6.900 Lei, cu o societate comercială cu care Primăria Dudeștii Noi încheiase 15 contracte prin achiziție directă.

Totodată, în calitate de primar a încheiat și un contract de arendă cu o întreprindere individuală, cu care încheiase un contract de arendare, în calitate de persoană fizică.

De asemenea, ANI a sesizat Parchetul întrucât, în declarațiile de interese depuse în anii 2021 și 2022 a declarat deținerea unei calități din care demisionase.

De asemenea, Alin Nica nu a menționat în declarațiile de avere depuse în anul 2020, venituri în cuantum de 4.636 lei obținute în anul 2019 de la o întreprindere individuală.

Buletin de Timișoara i-a solicitat șefului CJ și PNL Timiș, Alin Nica, un punct de vedere cu privire la faptul că în dosarul care îl vizează a fost începută urmărirea penală, iar răpunsul este următorul:

Nu am calitatea de suspect într-un dosar la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara ca urmare a sesizării Parchetului de către Agenția Națională de Integritate. În consecință, nu sunt urmărit penal“, a spus Alin Nica pentru Buletin de Timișoara.

În tot acest timp, Alin Nica deținea funcția de membru în Consiliul Naţional de Integritate al ANI.

După deciziile ANI, Senatul a încercat în lunile iunie și iulie 2023 revocarea sa din acest for de conducere al instituției, însă demersurile au eșuat din cauza parlamentarilor PNL care au făcut scurt în jurul țăranului lor de la Dudești.

Astăzi, 12 septembrie 2023, la punctul numărul patru pe Ordinea de zi a plenului Senatului a figurat un proiect, la solicitarea PSD și a președintelui interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, prin care s-a propus din nou revocarea șefului PNL și CJ Timiș, Alin Nica, din funcția de membru în Consiliul Naţional de Integritate al ANI.

De data acesta cu toată opoziția parlamentarilor PNL, proiectul a trecut cu 60 de voturi pentru și 22 de voturi împotrivă.

Așadar, Alin Nica a fost revocat din funcția de membru în Consiliul Naţional de Integritate al ANI.

Senatorului USR de Timiș, Raoul-Adrian Trifan, spunea în luna iunie că este inadmisibil ca Alin Nica să mai rămână membru în Consiliul ANI după deciziile agenției împotriva sa.

Vreau să iau cuvântul pentru a vă aduce la cunoştinţă o situaţie foarte gravă, care există la vârful Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), iar aceasta este că domnul Alin Nica, care este preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, face parte din Consiliul Naţional de Integritate, practic forul care conduce ANI. Or, domnul Alin Nica a fost cercetat de către ANI, iar ANI a făcut o sesizare către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, deci a fost trimisă o sesizare pentru indicii referitoare la infracţiunile de conflict de interese, respectiv folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane (n.r. și fals în declarații)”, a susţinut Trifan.

La rândul său, tot în iunie șeful PSD Timiș, Alfred Simonis, președinte interimar al Camerei Deputaților, a anunțat că a solicitat Senatului și Uniunii Naționale a Consiliilor Județene revocarea din funcție a lui Alin Nica.

Lupul, paznic la oi. Cam așa se rezumă situația președintelui Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, declarat în conflict de interese de către Agenția Națională de Integritate, iar în același timp Nica este membru în Consiliul Național de Integritate, for de supraveghere a ANI. Consiliul Național de Integritate este numit de către Senatul României, iar Alin Nica a fost nominalizat pentru ocuparea acestei funcții de către Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România în 2021. Doi ani mai târziu, Agenția Națională de Integritate dă un comunicat prin care anunță problemele președintelui Consiliului Județean Timiș. O spune ANI, negru pe alb despre unul dintre oamenii puși să vegheze la bunul mers la integrității în România. Alin Nica nu este singurul PNL-ist asupra căruia se abat norii negri ai integrității, o întreagă clică din jurul său fiind în aceeași situație: consilieri județeni, municipali, directori de instituții publice, membri în consilii de administrație, toți sunt clienții ANI. Dacă sunt vinovați sau nu, vor decide instanțele de judecată, însă cazul lui Alin Nica este unul cu totul special. Tocmai de aceea, am solicitat Biroului Permanent al Senatului și Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România revocarea lui Alin Nica din funcția de membru al CNI, instituție din care ar fi trebuit să demisioneze din momentul în care i s-a adus acuzația de conflict de interese. Pentru demisie, însă, e nevoie de onoare, dar pentru Alin Nica onoarea este doar un cuvânt din dicționar“, arată Alfred Simonis.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole