VIDEO. Dominic Fritz a descins live pe malul Begăi: interlopii țineau tot felul de chefuri aici, la care au invitat și partidele – peste 3,4,5 ani ne vedem pe malul curățat

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a semnat, miercuri, 26 aprilie, mai multe dispoziții de demolare a unor clădiri ridicate ilegal (restaurante, cluburi) pe malul Canalului Bega sau în jurul Stadionului Dan Păltinișanu, pe circa 5 hectare de terenuri aparținând municipalității, estimate ca valoare de piaţă la circa 22 milioane de euro, așa cum puteți citi AICI, pe larg.

Vineri, 28 aprilie, pe seară, Dominic Fritz a descins din nou, într-un live pe Facebook, pe malul Begăi pentru a arăta o parte din construcțiile ilegale și a oferi noi explicații despre situația terenurilor și clădirilor ridicate ilegal pe domeniul public.

https://youtu.be/B0LoBp3xp5w

Am vrut să fac acest live pentru a mai vorbi puțin despre ce se întâmplă pe malul Begăi și să răspund la niște întrebări care le-am văzut în ultimele două zile. Eu stau aici unde filmăm pe o construcție ilegală care nu există în niciun fel de cate, nu există CF, nici autorizație de construcție, iar terenul este pe domeniul public, adică al nostru al tuturor“, își începe live-ul Dominic Fritz de pe o terasă ilegal construită vis-a-vis de Universitatea Politehnica, pe blv. Vasile Pârvan.

Cluburile și lumea interlopă

Nu e vorba doar despre construcție, ci despre un teren întreg,  în zona zero, zero, zero zero a orașului (n.r. se aude schelălăit de căini). Aici sunt doi câini care se bucură că am venit. Deci un teren de câțiva zeci de mii de mp, o parcare, restul e lăsat în paragină. Ai putea crede că e un teren privat, abandonat, unde proprietarul nu mai vrea să investească. Deci între blv. Vasile Pârvan și râul Bega, tot terenul este al nostru. În această situație o avem pe 55.000 de mp pe toată fășia de pe malul Begăi și două/trei situații similare și la stadion. Dacă orașul ar fi concesionat terenurile ar fi câștigat 1 milion de euro pe an, asta înseamnă poate o școală nouă, o dată la doi ani. Dar ca printr-o minune pe aceste terenuri s-a construit, s-au ridicat terase, cluburi, restaurate, fără niciun fel de autorizație și toate administrațiile de până acum s-au făcut că nu văd. Este limpede că aici avem de-a face ori cu o lașitate enormă, pentru că anumite cluburi au fost făcute de unii oameni, să zice din lumea interlopă, nu toți, că imediat o să vină unul pentru defăimare, poate au fost și 1/2 care nu au fost interlopi și care au ținut tot felul de chefuri aici, la care au invitat și partidele, cine știe, poate au fost și donații la partide, sau alte avantaje, adevărul este că nimeni nu a văzut absolut nimic. Când eu am început să sap pe această temă în ultimii doi ani am văzut că și în primărie, din partea aparatului, a fost o frică foarte foarte mare să abordăm acest subiect, să primesc infamații exacte, să strângem toate actele deoarece nimeni nu a crezut cu adevărat că vrem să ne luăm între ghilimele de acești oameni care au ocupat aceste terenuri ilegal“, a spus Dominic Fritz.

Patronii vor ataca în instanță decizia de demolare

Eu am semnat dispoziții de demolare. Mulți m-au întrebat dacă chiar trebuie demolate, dacă nu există o variantă de intrare în legalitate. Nu există. Legea spune foarte clar că atunci când construiești ilegal pe domeniul public nu mai ai cum să intri în legalitate. Există doar două drumuri pe care poți să o iei ca primar: ori închizi ochii și accepți situația, ori emiți dispoziție de demolare. Cu siguranță acum o să atace în instanță, poate o să urmeze alte atacuri, poate nici măcar pe tema asta, poate pe alte teme care o să aibă ca scop să mă decredibilizeze pe mine, pe colegii din primărie, dar pe noi nu ne interesează .Trebui să schimbăm această situație, că este normal ca domeniul public să fie ocupat ilegal și noi nu putem face nimic. Până acum toată lumea a acceptat că e normal. Nu mai acceptăm și dea ceea este nevoie de voi și de implicarea voastră (n.r. a cetățenilor). Partea frumoasă este că acesta nu este o acțiune personală a mea, nu m-am trezit într-o dimineață, ci este prima dată o acțiune instituțională a primăriei Timișoara și asta ne arată că dintr-o dată că administrația și instituțiile funcționează. Vreau să mulțumesc colegilor din primărie care și-au asumat o semnătură și o parte din acest proces, a mai completat primarul Timișoarei“, a completat Dominic Fritz.

Ce se întâmplă în continuare?

Trebuie să înțelegeți că nu o să vin mâine aici cu buldozere aici pentru că cel mai probabil în termenul legal aceste dispoziții de demolare pot fi atacate la instanță și probabil că asta se va și întâmpla, apoi se vor pronunța instanțele, întâi pe suspendarea deciziilor, apoi pe anularea dispozițiilor, deci va dura deoarece sunt 7 dispoziții în total. Vom avea mai multe litigii care se vor soluționa diferit ca timp. Am văzut că cei de la Haven au avut o reacție, au ieșit cu niște dovezi (n.r. au prezentat o autorizație ISU), dar cu ei suntem deja într-un litigiu pentru club, pentru o construcție, acum dispoziția este pentru celelalte construcții de pe terenul respectiv. Pe malul Begăi sunt și proprietăți private, nu toate cluburile, terasele și restaurantele sunt în aceeași situație, dar ideea este să avem un culoar de agrement Bega, pe mal, să avem loc pentru piste, cei care vor să alerge și între bulevard și Bega să avem o zonă de agrement și sport. Asta e lupta, nu este ușoară, dar e și una de percepție, de opinie publică, că așa e normal trebuie schimbat și să învățăm să ne revoltăm acolo unde se întâmplă așa ceva, să genereze energia pentru ca politicienii să ia măsuri. Am fost deja atacat că e temă de campanie, păi dacă e așa de bună tema de ce nu au făcut ceilalți că și ei au fost politicieni. O fac că chiar cred că trebuie să avem o economie corectă să nu avem patroni care respectă legea și alții nu, și trebuie să redăm spațiul timișorenilor și sper să auzim și de la organele penale despre aceste spețe pentru că nu este normal ca așa ceva să persiste de zeci de ani.  Peste 3/4/5 ani o să ne vedem de 1 mai chiar aici pe mal“, a fost mesajul lui Dominic Fritz.

Potrivit unui comunicat de presă al municipalității situația construcțiilor ilegale este următoarea:

  • Supranumită „Terasa Boss”, aceastaocupă o suprafață de 6.425mp cu o valoare estimată este de 2,6 milioane euro. Aici există o clădire a orașului care nu este intabulată, în jurul căreia au fost ridicate construcții noi fără contract de concesiune, fără autorizație de construire, iar activitatea desfășurată aici este realizată fără autorizație de funcționare ori autorizație ISU.
  • Gatsby Social Club ocupă o suprafață de 5.814mp, cu o valoare estimată de 2,3 milioane de euro. Construcțiile de aici au fost realizate fără contract de concesiune, fără autorizație de construire, activitățile se desfășoară fără autorizație de funcționare, ori autorizație ISU.
  • Fosta bază sportivă Electrometal ocupă o suprafață de 2.281mp. Valoarea estimată a terenului este de peste 900 de mii de euro, iar Electrometal SA are drept de folosință pentru activități sportive și de agrement aici. Pe teren au fost realizate construcții noi în lipsa unui contract de concesiune și fără autorizație de construire. Activitățile care se desfășoară aici nu au autorizație de funcționare, iar construcțiile noi nu au autorizație ISU.
  • Ștrandul Termal ZHH ocupă un teren de 14.523mp, cu o valoare estimată de 5,8 milioane de euro. Firma care operează ștrandul o face pe baza unui contract de locațiune din 2004 expirat, și este în acest moment în atenția instanțelor judecătorești pentru neplata chiriei. De asemenea, o clădire nouă a fost ridicată fără contract de concesiune, fără autorizație de construire și fără autorizație ISU. Ștrandul nu are autorizație de funcționare.
  • No Name ocupă un teren cu suprafața de 6.552mp, cu o valoare estimată de 2,6 milioane de euro. Pentru acest teren nu există contract de concesiune, iar construcțiile ridicate aici nu au autorizație de construire. Activitățile se desfășoară fără autorizație de funcționare și nu există autorizație ISU.
  • Lemon ocupă o suprafață de 7.559mp, cu o valoare estimată de 3 milioane de euro. Pentru acest teren nu există contract de concesiune, iar construcțiile au fost ridicate aici nu au autorizație de construire. Activitățile se desfășoară fără autorizație de funcționare și nu există autorizație ISU.
  • Complexul Heaven cuprinde două suprafețe majore, una pe care se află clubul și alt teren unde a fost ridicat un complex de agrement. Pentru terenul aferent clubului există un litigiu privind încheierea contractului de concesiune, care a expirat în 2019. Terenul aferent complexului de agrement ocupă o suprafață de 12.168mp, a cărui valoare estimată este de 4,9 milioane de euro, iar construcțiile realizate pe acest teren au fost ridicate fără contract de concesiune, fără autorizație de construire. Activitățile de agrement se desfășoară fără autorizație de funcționare și fără autorizație ISU.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole