Dominic Fritz demolează terasa Boss a interlopului Miki Boxeru – la fel se întâmplă cu localul Gatby, ștrandurile ZHH, Haven, Lemon și No Name: peste 5 hectare din patrimoniul orașului s-au furat bucată cu bucată

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a semnat, miercuri, mai multe dispoziţii de demolare a unor clădiri ridicate ilegal (restaurante, cluburi) pe malul Canalului Bega sau în jurul Stadionului Dan Păltinișanu, pe circa 5 hectare de terenuri aparținând municipalității, estimate ca valoare de piaţă la circa 22 milioane de euro.

Edilul a susținut o conferință de presă pe malul Begăi unde sunt amplasate mai multe localuri.

O salbă de construcţii ilegale ocupă peste 5 hectare de teren aflat în domeniul public, adică al tuturor timişorenilor. Patrimoniul oraşului a fost furat bucată cu bucată timp de zeci de ani, iar unii au făcut averi. Toate administraţiile anterioare au închis ochii, devenind astfel complice cu nişte interlopi care au acaparat patrimoniul oraşului. Vorbim de terenuri ale orașului a căror valoare este estimată la 22 de milioane de euro. În fiecare an, Timişoara a pierdut 1 milion de euro din concesiuni şi alte taxe. În plus, toate aceste construcţii care au fost ridicate ilegal nu au autorizaţie şi nimeni nu poate garanta siguranţa celor care frecventează aceste localuri„, a declarat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei a oferit detalii despre fiecare caz în parte:

În spatele meu e terasa Boss, a lui Miki Boxerul, îl știm cu toii, unde este o mică clădire galbenă care aparține primăriei Timișoara, și în jur s-au dezvoltat tot felul de construcții și chiar și o parcare ilegală. Aici avem un teren, domeniul public, ocupat ilegal, de 6.425 de mp, valoarea sa fiind de 2,5 milioane de euro, nu există niciun contract de concesiune, nu există autorizație de construire pentru construcțiile noi, nu are autorizație de funcționare pentru afacere, nu are autorizație ISU, și exist și o parcare ilegală de peste 2.000 de mp.

– Apoi vine restaurantul Gatby. Tot domeniul public ocupat ilegal, 5.800 de mp, valoare estimată fiind de 2,3 milioane de euro. Nu există niciun contract de concesiune, nu există autorizație de construire, nu are autorizație de funcționare, nu are autorizație ISU.

– Urmează fosta bază sportivă electrometal unde avem domeniul public ocupat ilegal de peste 2.000 de mp, valoarea estimată fiind de 900.000 de euro. Există un drept de folosință pentru activități sportive și de agrement, dar nu există niciun contract de concesiune, nu există autorizație de construire pentru construcțiile noi, nu are autorizație de funcționare

– Avem apoi Ștrandul Termal ZHH, unde există și un litigiu pentru chiriile plătite pentru clădiri, dar mai este un teren domeniul public de 14.000 de mp, valoarea estimată fiind de aproape 6.000.000 de euro și aici vom merge mai departe cu dispoziția de demolare.

– Apoi avem terasa și ștrandul No Name, peste 6.000 de mp, valoarea estimată fiind de peste 2,6 milioane de euro, nu există contract de concesiune sau închiriere, nu există autorizație de construire, nu are autorizație ISU.

Ștrandul Lemon, 5.500 de mp, valoarea de peste 3 milioane de euro, nu există niciun fel de contract sau document.

– Nu în ultimul rând vorbim despre Haven unde iarăși există un proces deja pentru chiria unei clădiri, dar există în jurul acestei clădiri un teren de peste 12.000 de mp, valoarea aproape 5 milioane de euro, pentru care nu există niciun fel de autorizație de construire, contract de concesiune sau autorizație de funcționare. În acest caz, vreau să spun un lucru foarte clar, un fost direct din primărie, director de patrimoniu a făcut pușcărie pentru că a făcut contract de concesiune pentru un teren mai mic și nu pentru toată suprafața.

Spun foarte clar, noi aici ne luptăm cu niște interlopi care au luat cu japca domeniul public al municipiului, tolerat și poate fi sprijinit de anumite instituții locale în ultimii ani. Nu ducem un război cu antreprenorii cinstiți care și-au construit afaceri prin muncă, care plătesc taxe. Tocmai în favoare lor luăm aceste măsuri pentru că cum ai putea concura cu șmecheri care nu au costuri, a explicat Dominic Fritz.

Primăria Timişoara a început în 2022 o analiză a situaţiei terenurilor de pe malul Canalului Bega şi zona Stadion, pentru a elucida situaţiile raportate de-a lungul timpului despre proprietatea acestora.

Prin dispoziţiile emise de primar, firmele care ocupă ilegal aceste terenuri sunt obligate să îşi desfiinţeze construcţiile ridicate, în caz contrar primăria urmând să le demoleze şi să impute costurile aferente.

Mă aştept ca aceste dispoziţii să fie contestate în instanţă, dar legea e foarte clară. Dacă construieşti ilegal pe domeniul public, nu există variantă de a intra în legalitate. Acţiunea primăriei este şi un semnal de susţinere transmis antreprenorilor cinstiţi, care şi-au construit afacerile legal şi au dus o luptă inegală cu concurenţa neloială a celor care au luat abuziv terenul timişorenilor şi au făcut averi„, a adăugat Dominic Fritz.

Administraţia locală este pregătită să realizeze amenajări verzi minimale, pentru a reda spaţiul cetăţenilor. Viziunea prezentată de primarul Fritz este regenerarea urbană a zonei aflate între malul Bega şi bulevardul Vasile Pârvan.

Vom transforma zona zero a Timişoarei în coridorul de agrement urban Bega. Unde interlopii au închis malul cursului Bega timp de zeci de ani, toleraţi de autorităţi, copiii şi tinerii Timişoarei vor avea acces la terenuri de sport, iar toţi timişoreni se vor bucura de o singură mare zonă verde şi de agrement pe malul Canalului Bega„, a mai afirmat primarul Dominic Fritz.  

Recomandările noastre

Cele mai citite articole