Primarul Dominic Fritz, după sistarea încălzirii în Timişoara: Vom face tot posibilul să repornim căldura

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a anunţat oficial că de marţi de la prânz E.ON a sistat furnizarea gazului pentru societatea de termoficare Colterm.

„Ştiu că este o veste devastatoare pentru cei care suferă în spitale, personalul medical, pentru cei care stau acasă, au copii mici, sunt în vârstă, care poate lucrează de acasă. Vom face tot posibilul să repornim căldura, cât de repede posibil, în Timişoara”, a spus Dominic Fritz.

El a explicat că Colterm nu are momentan o companie care să-i furnizeze gaze naturale, iar aceasta vine într-un context de criză energetică la nivel european, majoritatea companiilor ne spun că nu au cantităţile necesare pentru a furniza constant nivelul la care are nevoie Colterm.

„Sunt câteva companii care ne-au spus că pot să livreze doar cu plata în avans, adică banii pe care-i dăm îi folosesc pentru a cumpăra zilnic gaz de pe piaţă şi apoi să ni-l furnizeze. Însă la preţurile actuale (câteva milioane de lei pe zi, n.r.) nu putem să semnăm contracte în avans pe aceste sume în avans”, a declarat Dominic Fritz, într-o conferinţă de presă.

Edilul a recunoscut că în jur de 50.000 de gospodării rămân fără căldură şi apă caldă, dar „ceea ce este şi mai rău” e că şi spitalele sunt afectate, mai puţin Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, care are o centrală proprie, şi Maternitatea Spitalului Municipal.

Fritz a precizat că sunt trei surse de finanţare pentru asigurarea căldurii, respectiv tariful plătit de populaţie, bugetul local şi bugetul de stat, în prezent Colterm alimentându-se din primele două surse.

„Voi convoca, azi, o şedinţă a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, la care vor participa şi managerii de spitale. (…). Tariful nu a mai fost majorat de ani de zile, am dat 136.000.000 de lei anul acesta la Colterm, vom mai da azi 8.000.000 de lei, după o rectificare de azi. Fără o intervenţie de la bugetul de stat, termoficarea centralizată în Timişoara şi în alte oraşe nu are cum să supravieţuiască”, a adăugat Fritz.

Primarul a menţionat că este nevoie de o ordonanţă de urgenţă pe care doar un guvern plin poate să îl dea.

„Fac un apel mai ales la companiile autohtone, de stat, Romgaz, Electrica, să ne ajute. Sunt dezamăgit şi de decizia E.On, pentru că Timişoara a plătit ani de zile facturi, am început să plătim facturi din trecut, nu am acumulat alte datorii, sunt dezamagit de aceasta decizie cruntă”, a punctat Fritz.

În altă ordine de idei, Primarul Dominic Fritz a anunţat zilele trecute că Colterm a cerut o triplare a preţului de producţie, dar el „este conştient” că ar fi prea mult pentru populaţie.

„Pentru că până acum, Colterm a vândut sub preţul de producţie căldura şi apa caldă, ne-a adus în situaţia actuală. (…). Colterm a spus că ar trebui să se tripleze, o triplare, la 664 de lei/MW/h, nu ar fi realist sau suportabil de populaţie, de aceea propun o dublare, 416 lei /MW/h este propunerea mea. Am avut discuţii cu partidele din Consiliul Local pentru a găsi un consens politic pentru această majorare şi mă aştept ca toate partidele să înţeleagă gravitatea suprapunerii unei crize sanitare cu scumpirea gazului”, a spus Fritz.

Primarul Fritz a fost întrebat de presă care este preţul real pentru producerea gigacaloriei, iar dacă acesta ar presupune triplarea, cine va plăti diferenţa.

„Această problemă, la preţurile pe care le vedem astăzi, nu se poate rezolva fără bugetul de stat (alături de contribuţia abonaţilor şi de la bugetul local, n.r.). Fără contribuţia semnificativă de la bugetul de stat, Colterm şi companiile de termoficare din România nu pot supravieţui în această iarnă”, a răspuns primarul.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole