Sorin Grindeanu sfidat total de un urs din Caraș-ul natal – animalul s-a ridicat în două lăbi ca la circ, pentru a demonstra că există și a salutat construcția tunelurilor de la Holdea

Sorin Grindeanu a declarat pe 2 august 2022 că este dispus să-și dea demisia din funcția de ministru al Transporturilor în cazul în care cineva reușește să-i arate cel puțin un urs în Banat.

Ministerul s-a arătat nemulțumit de faptul că este nevoie de construcția tunelurilor pentru urși în cadrul proiectului privind realizarea ultimei bucăți lipsă din autostrada Lugoj – Deva.

Știți istoria acelui lot, ce am găsit la minister când am venit. Ne aflăm în situația în care 14 kilometri care lipsesc la limita dintre județele Hunedoara și Timiș. E un proiect care prevede pasaje, ecoducte pentru urși. Eu fiind din Timiș… nu există urși. Dacă în ultimii 100 de ani s-au găsit urși în Banat eu îmi dau demisia. Ecoducte pentru urși, așa se numesc”, a declarat ministrul Transporturilor, în timpul unui interviu acordat pentru EuroNews, în 2 august.

Buletin de Timișoara a prezentat, în speranța unei demisii, la doar o zi după declarația lui Sorin Grindeanu, o postare a Romsilva, Direcția Silvică Caraș – Severin, din aprilie 2021, cu un urs filmat în Ocolul Silvic Teregova, deci în Banat, cu un urs care voia să fure un sac de porumb, așa cum puteți citi AICI.

Gestul demisiei nu s-a produs așa cum a promis ministrul Transporturilor, iar pe data de 9 august 2022, publicația Banatul Meu prezenta un răspuns oficial al Romsilva, care spunea clar că în Banat, în Caraș-Severin și Timiș, există 45 de urși bruni.

În zona Banatului, în județele Caraș-Severin și Timiș, în ultima perioadă au fost evaluate circa 45 de exemplare de urs brun”, arăta Romsilva.

Telenovela urșilor din Banat a continuat, iar vineri, 26 august, într-o vizită la Timișoara, pe șantierul proiectului Călin Dobra/Viorica Dăncilă privind descărcarea de la Sânandrei de pe autostradă, Sorin Grindeanu s-a burzuluit la presă, deoarece este preocupată să găsească urși în Banat.

Știți că am o problemă și apreciez dorința multora de-a căuta urși prin Timiș. Am o problemă din acest punct de vedere (…)“, a spus vineri, 26 august, Sorin Grindeanu, când a introdus în discuție pe lângă urși și gândacul verde care ar împiedica marile proiecte de infrastructură.

Deși părea un subiect depășit și un nou cuvânt neonorat din partea vicepremierului României, urșii au revenit în actualitate pe 23 septembrie, când Sorin Grindeanu a participat la Timişoara la deschiderea Congresului Asociaţiei Profesionale de Drumuri şi Poduri (APDP) și a declarat într-o conferință de presă că nu recunoaște decât urșii din Caraș-Severin, deoarece cei din Timiș ar fi fost aduși de USR-iști, probabil cu autocarele așa cum se obișnuia la votare. Declarația a fost făcută ca răspuns la un document Romsilva publicat de Banatul Meu care arăta că în Timiș există 2 urși.

S-au chinuit useriștii să trimită urși în Timiș. În Caraș recunosc, acolo am făcut o greșeală. Am spus în Banat. În Caraș, în anumite zone există urși. În Timiș, domle, e părerea mea, acum poate greșesc (…)“, a declarat Sorin Grindeanu.

La doar o zi după această declarație, USR Timiș îl ironizează într-o postare pe Facebook pe ministrul Sorin Grindeanu.

După ce în urmă cu câteva luni Sorin Grindeanu a anunțat că își dă demisia din funcția de Ministru al Transporturilor dacă cineva îi arată urșii din Banat, acum spune că USR a adus urșii în județul Timiș“, arăta filiala partidului.

Pe data de 14 octombrie, după toate aceste zbateri, vicepremierul Sorin Grindeanu se vede practic învins și s-a aflat a Timișoara pentru semnarea contractului de proiectare și execuție a secțiunilor E și D – Lotul 2 al Autostrăzii Lugoj-Deva, sectorul cu tuneluri pentru urși. Nu a rata însă ocazia de a dezbate filosofic problema gândacului de Colorado, abandonând astfel pista gândacului verde, care alături de lilieci și…urși, stă în calea dezvoltării României, așa cum puteți citi în articolul de AICI.

Că e vorba de viața gândacului de Colorado în toate cele patru anotimpuri și impactului unui drum de mare viteză asupra vieții acelui gândac sau a celui liliac sau a celui urs, și nu vreau să fiu înțeles greșit. Toate aceste lucruri consumă foarte mult timp, în sensul acesta am dat acea declarația acum câteva luni și îmi mențin declarația“, a spus Sorin Grindeanu, care însă nu și-a anunța demisia din moment ce își menține declarația că “dacă în ultimii 100 de ani s-au găsit urși în Banat eu îmi dau demisia.

În aceeași zi, primarul Dominic Fritz a lansat la rândul său o serie de ironii la adresa ministrului Transporturilor, spunând că “am auzit că Sorin Grindeanu caută urși la Urseni să justifice nefinalizarea centurii Timișoara – nu cred că este momentul să caute vinovați“.

Pentru ca ironia să fie maximă, astăzi, 18 octombrie, Romsilva postează din nou pe Facebook un nou filmuleț cu un urs din Banat, din Ocolul Silvic Teregova, disponibil AICI, care se ridică în picioare ca și cum ar dori să-l salute pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, să-i arate că există și să-i transmită să-și țină promisiunea.

Un urs ”cercetează” împrejurimile dintr-o pădure administrată de Ocolul Silvic Teregova din cadrul Direcției Silvice Caraș – Severin, momentul inedit fiind surprins de camerele de monitorizare a faunei instalate de specialiștii Romsilva. Urșii au simțurile dezvoltate, în special cel olfactiv. Aceștia au centrul mirosului din creier de cinci ori mai dezvoltat decât cel al omului și mii de receptori olfactivi în zona nărilor. Urșii se folosesc de aceste simțuri dezvoltate pentru a căuta hrana. Hrana urșilor este predominant vegetală, dar se hrănesc și cu pești, cervide, mamifere mici, până la păsări sau ouă de păsări și insecte“, se arată în postarea Romsilva.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole