ȘOCANT. Afaceristul Ovidiu Șandor, susținut de conducerea PNL a CJ Timiș – promovează deviații sexuale cu plante într-o expoziție

Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023 generează un nou scandal.

Precedentul scandal a fost generat chiar înaintea debutului oficial al evenimentului, în luna octombrie 2022, când Asociația Culturală Contrasens a expus în Piața Unirii mai multe afișe care cuprindeau derivații ale cuvântului Muie-re, așa cum puteți citi AICI, expoziție finanțată de administrația PNL a Consiliului Județean Timiș.

Asociația Culturală Contrasens, care beneficiază de masive fonduri publice, este condusă de Dana Sarmeș, nimeni alta decât sora consiliului județean al PNL Timiș, Dan Sarmeș, care este cercetat de Agenția Națională de Integritate pentru incompatibilitate cu funcția publică.

Asociația Culturală Contrasens – Dana Sarmeș

Noul scandal este generat zilele acesta de Fundația Art Encounters, care este condusă de omul de afaceri Ovidiu Șandor, consul onorific al Regatului Belgiei la Timișoara și devzoltatorul City Business Centre și ISHO, un “mare filantrop“ pe bani publici din Timișoara, conectat masiv la conducta finanțărilor culturale.

Șeful CJ Timiș, Alin Nica și omul de afaceri Ovidiu Șandor

Scandalul a fost generat de o expoziție organizată la Garnizoana Timișoara în cadrul bienalei Art Encounters 2023, cel mai mare eveniment de artă contemporană din România.

Astfel, un artist din China a realizat o instalație controversată.

Pe trei ecrane mari rulează înregistrări cu personaje care au relații intime cu ferigile, o plantă cu frunze mari. Ecranele se află înconjurate de ferigi.

Instalația lui Zheng Bo se intitulează „Pteridophilia capitol I-V”.

Ptheridophilia este o investigație continuă a politicii ferigilor. Conceput prin juxtapunerea dintre pterido-și-philia, numele imaginează relațiile intime pe care le putem avea ferigile. În același timp, solicită o bază de înțelegere și plăcere reciprocă dincolo de valorile funcționale definite de sistemul nostru contemporan”, se arată în descrierea instalației.

Beatrice Baciu, mediatorul cultural în cadrul bienalei Art Encounters, a povestit că cei care ajung să vadă instalația au diverse reacții. Mulți au fost revoltați.

Mai vin vizitatori care au diverse reacții mai puțin pozitive, care sunt destul de șocați, perplecși. Unii ridică din umeri, dau din mâini și spun că s-au săturat de arta contemporană. Asta e reacția, sub diverse forme, că <e horror>, <ce e asta>, <până aici>. Mai fac efortul să-i întreb de ce au reacția asta, ce anume le-a generat repulsia. Totuși e un performance. Apreciez că oamenii vin să întrebe și vor să afle contextul și lucrurile. Astfel se limpezesc lucrurile”, a spus Beatrice Baciu.

Zheng Bo este un artist eco-queer (queer este un termen colectiv pentru minorități sexuale și pentru comunități cu practici sexuale considerate non-normative) de etnie bai.

Prin desen, dans și film, acesta cultivă relații de înrudire cu plantele. Aceste relații sunt estetice, erotice și politice. Pentru artist, arta nu reiese din creativitatea omenească, ci din vibrații supraomenești. Călăuzit de înțelepciunea Taoistă, acesta cultivă grădini sălbatice, sloganuri vii, filme despre biofilie și întruniri eco-socialiste. Aceste proiecte diverse, vii și împletite între ele, constituie o grădină în care artistul colaborează cu gânditori și activiști umani și non-umani deopotrivă. Această practică artistică ecologică contribuie la crearea unui indigenism planetar”, scrie siteul Artencounters.ro.

Interesant este că între Consiliul Județean Timiș, Art Encounters Foundation, Muzeul Național de Artă Timișoara, subordonat CJ Timiș, și Institutul Francez din România la Timișoara, a fost încheiat în luna mai 2022 un Acord de Colaborare cu privire la “organizarea expoziției Victor Brauner: Invenție și magie în 2023, cu ocazia Capitalei Europene a Culturii“.

Potrivit documentelor oficiale, pentru punerea în aplicare a acordului au fost desemnate următoarele persoane:  Tilla Rudel, pentru Institutul Francez; Aura Bălănescu, pentru Muzeul de Artă; Ovidiu Șandor, pentru Art Encounters și sexy Loredana Lungu, din partea Consiliului Județean Timiș.

De asemenea, omul de afaceri Ovidiu Șandor este implicat și în organizarea expoziției Brâncuși, pe exact același model precum în cazul expoziției Victor Brauner, cu ocazia Capitalei Europene a Culturii.

Astfel, între Consiliul Județean Timiș, Art Encounters Foundation,  Muzeul Național de Artă Timișoara, subordonat CJ Timiș, și Institutul Francez din România la Timișoara, a fost încheiat tot în luna mai 2022 un alt Acord de Colaborare cu privire la organizarea “expoziției Brâncuși: surse românești și perspective universale în perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024“.

Potrivit documentelor oficiale, pentru punerea în aplicare a acordului au fost desemnate aceleași persoane: Tilla Rudel, pentru Institutul Francez; Aura Bălănescu, pentru Muzeul de Artă; Ovidiu Șandor, pentru Art Encounters și sexy Loredana Lungu, din partea Consiliului Județean Timiș.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole