Artista Ana Petrovici-Popescu, despre afișul “Muie-re“ expus în Piața Unirii: subliniază caracterul depreciativ la adresa femeii

Un afiș expus în Piața Unirii din Timișoara a stârnit largi reacții și controverse în spațiul public timișorean.

Afișul cuprinde cuvântul Muie-re, și drept urmare reacțiile nu au întârziat să apară, însă conform artistei Ana Petrovici-Popescu, absolventă a Universității Naționale de Arte București, interpretarea celor care au comentat este total eronată.

Artista a făcut pe pagina sa de Facebook precizări privind lucrare expusă în Timișoara.

PRECIZĂRI referitoare la afisul meu expus în Timișoara  din cadrul proiectului ON HER SIDE (vă rog, citiți până la capăt):

1. NU AM PRIMIT BANI pentru a-l realiza. În urma concursului de afișe, am trimis propunerea mea în format electronic, singura cheltuială rămasă în grija organizatorului, Asociatia Culturala Contrasens, a fost printarea lui.

2. EXPLICAȚIA LUCRĂRII:

Am folosit cuvântul Muiere și familia de cuvinte despărțite corect în silabe pentru a sublinia caracterul depreciativ la adresa femeii și NU am abordat etimologia cuvântului ( din lat. Mulier) ci explicațiile din Dex : ”Prostituată ; depr. Femeie cu apucături urâte; cață; mahalagioaică. /<lat. mulier, ~eris, . 4 (Înv; îs) ~ slobodă MUIÉRE1, muieri, s. f. (Popular, uneori peiorativ) Femeie., femeie măritată (cu o nuanță optimistă în Muntenia, cu una peiorativă în Moldova [Lat. MULIEREM].

Am scris familia de cuvinte din jurul cuvântului muiere (cuvinte explicate către organizator pe pagina lor de Facebook) pe foi de tort pentru a arăta că aceste forme de exprimare au fost îndulcite de către societate pentru ca apoi să fie normalizate. Am folosit acest cuvânt vechi pentru a evidenția faptul că și în zilele noastre noțiunea de femeie poate fi folosită în sens negativ, un exemplu ar fi atunci când un bărbat este comparat cu o femeie ca modalitate de jignire social acceptată. Mai mult, fontul creat pentru a evidenția ideea de baza, vine din zona comunicării non-verbale prin care o persoană indiferent de gen este jignită fără a i se adresa un cuvânt.

3. Cei scandalizați de afișul meu despre violența limbajului la adresa femeii, dovedesc faptul că înțeleg că acest cuvânt conține o jignire îndreptată către femeie. Însă au dorit să denatureze și să trunchieze ideea afișului, folosindu-l în lupta politică locală și în același timp reacționând cu VIOLENȚĂ VERBALĂ asupra propriei mele persoane, jignindu-mă și INSTIGÂND LA VIOLENȚĂ asupra mea în articole apărute în presa din Timișoara și în postări pe Facebook.

4. Mesajul denaturat din presă și de pe Facebook nu se adresează timișorenilor, Timișoara fiind unul dintre orașele mele preferate! Este un afiș care pune problema modului în care femeia este văzută în societatea românească.

5. Mi-aș dori ca aceste răspunsuri virulente și rapide să fie și în cazul violenței domestice, a violenței asupra minorilor sau a traficului de persoane“, a scris Ana Petrovici-Popescu.

Asociația Culturala Contrasens remarcă bullyng-ul la care a fost supusă artista.

Sperăm din tot sufletul că aceste precizări, ca și cele de ieri să stopeze bullyng-ul la adresa artistei din mass-media și social-media. Limbajele folosite și epitetele atribuite artistei sunt incalificabile. Good-Vibes 🌸 și hai să vorbim despre ceea ce contează și este relevant: violența de toate felurile împotriva fetelor și femeilor în societatea românească“, a transmis Asociația Culturală Contrasens.

Profesorul universitar de la catedra de jurnalism a Universității de Vest, Marcel Tolcea, a comentat ironic opera expusă.

În întâmpinarea anului Capitalei Culturale Europene, orașul e animat cu panouri de artă. Un proiect de mare anvergură culturală și de respirație nazală, date fiind circumstanțele descrise mai jos. Presimt că, în continuare, vom vedea panouri cu niște  ciufuți fiindcă, totuși, locul unde au fost amplasate panourile de artă se numește Piața Unirii“, a scris pe Facebook profesorul Marcel Tolcea.

Mai virulent a fost fostul primar Nicolae Robu, care nu este de  acord cu arta care se promovează în Timișoara.

BIATĂ TIMIȘOARA, CE-AI AJUNS!

👍 Recent, v-am prezentat, cu imaginile de rigoare, câteva “opere de artă” promovate pe domeniul public și cu bani publici de ratatul în țara lui ajuns Primar al Timișoarei, Dominic Samuel Fritz. Nu mai prezint pozele, ci doar titlurile acestor “opere”:   

📌 “23 Km de dungă galbenă pe trotuare”

📌 “Betoane neautorizate pe spațiul verde”

📌 “Scaune galbene ofilind iarba de sub ele”

📌 “Bară de bătut covoare”

📌 “Indicator de direcții neinscripționat”

📌 “Obstacol pentru curse de cai”

👍 Ei bine, între timp, s-a mers și mai departe! Administrația Fritz ne prezintă, în superba noastră Piața Unirii, o mostră de “artă”, în acord cu cât îi duce pe ei mintea.

👍 Priviți-o, în poza atașată și… oripilați-vă! Ce se poate spune: ZERO PROIECTE, ZERO MINTE!“, a scris și Nicole Robu.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole