Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Alin Nica, lider al organizaţiei judeţene PNL Timiş, cere Biroului permanent (BP) al Senatului respingerea solicitării Grupului PSD din Camera Deputaţilor privind revocarea sa din funcţia de membru al Consiliului Naţional de Integritate (CNI), motivând că acest lucru nu se poate face „pentru incompatibilitate morală, fără niciun temei juridic”.
„Vă rog să analizaţi temeiurile de fapt şi de drept în baza cărora se solicită revocarea mea din funcţia de membru al CNI şi să constataţi că acestea exced dispoziţiilor legale, respective prevederilor Legii nr.144/2007 conform cărora mandatul de membru al Consiliului încetează înainte de termen prin revocare de către Senat pentru neîndeplinirea atribuţiilor legale, prin demisie, ori în caz de deces (…). Până la clarificarea acestei situaţii, vă rog respectuos să respingeţi solicitarea Grupului PSD din Camera Deputaţilor nr.993/8.06.2023„, precizează luni Nica, într-o scrisoare adresată BP.
El mai susţine că nu se găseşte în niciuna dintre situaţiile prevăzute de lege, considerând că şi-a îndeplinit cu „responsabilitate şi interes pentru muncă” atribuţiile ce-i revin în calitate de membru al Consiliului.
„Împrejurarea că faţă de subsemnatul a fost formulată o sesizare penală pentru infracţiuni apreciate drept conflict de interese, respectiv fals în declaraţii, nu reprezintă un motiv pentu revocarea mea din funcţia de membru al Consiliului. Mă găsesc sub protecţia prezumţiei legale de nevinovăţie care nu poate fi răsturnată decât prin pronunţarea faţă de subsemnatul a unei soluţii definitive de condamnare (…). Orice altă interpretare ar deschide drumul unor abuzuri şi al unor măsuri de retorsiune faţă de persoane a căror vinovăţie nu a fost stabilită cu caracter definitiv„, afirmă Nica.
Potrivit acestuia, într-un raport de evaluare, ANI nu l-a declarat nici în stare de incompatibilitate şi nici în conflict de interese.
„Un raport de evaluare emis de ANI concluzionează că ‘nu au fost identificate elemente de încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese în materie administrativă’, însă că au identificat indicii cu privire la săvârşirea de către mine a unor potenţiale infracţiuni sesizând în acest sens Parchetul de pe lângă ÎCCJ pentru competentă verificare… Ceea ce rezultă clar din raport este că ANI nu m-a declarat nici în stare de incompatibilitate şi nici în conflict de interese (…) Mă pun la dispoziţia organelor de urmărire penală ori de câte ori voi fi solicitat, cu toate explicaţiile necesare în legătură cu presupusele fapte penale de care sunt învinuit„, punctează Nica în scrisoarea adresată BP.
Ordinea de zi a plenului Senatului a fost suplimentată, săptămâna trecută, la solicitarea senatorului USR Raoul-Adrian Trifan, cu revocarea din funcţie a lui Alin Nica, membru în Consiliul Naţional de Integritate al ANI.
El a afirmat că este „cel puţin imoral” ca Alin Nica să mai facă parte din ANI.
„Este cel puţin imoral ca acest om să mai facă parte în continuare din acest for care conduce ANI, practic instituţia care îl cercetează şi care a făcut acea sesizare către Parchet. Drept urmare, domnule preşedinte, vă solicit să suplimentăm ordinea de zi cu un vot de revocare a domnului Alin Nica din CNI, pentru că Senatul numeşte membrii acestui for, tot Senatul poate să-i şi revoce„, a conchis senatorul USR.
Organizaţia PSD Timiş a transmis, săptămâna trecută, un comunicat de presă în care i-a cerut liderului PNL Timiş să demisioneze din CNI, deoarece se află „într-un mare conflict de interese din moment ce are atribuţii de control asupra unei instituţii care îl cercetează„.
„Faptul că în Senat s-a încercat revocarea lui Nica din funcţia de membru al CNI reprezintă, de fapt, normalitate, dar singurul care nu vede acest lucru este chiar preşedintele PNL Timiş, iar el se agaţă cu disperare de o funcţie care, probabil speră domnul Nica, îl va salva. Moral ar fi, dacă tot a pomenit acest termen care îi este absolut străin, să demisioneze din Consiliul Naţional de Integritate şi să evite un moment penibil, cum ar fi demiterea sa prin votul senatorilor„, se mai afirmă în comunicatul PSD Timiş.