Deputatul Forța Dreptei Timiș, Claudiu Chira: este necesară egalitate între stat și cetățean – când cineva își cere banii înapoi, aparatul de stat se opune cu toată puterea

Forța Dreptei militează pentru egalitate între stat și cetățean.

În viziunea partidului, contribuabilii trebuie să fie egali cu statul ȋn toate aspectele, inclusiv în ceea ce privește legislația fiscală şi obligaţiile statului faţă de cetăţean.

Am depus o iniţiativă legislativă prin care aducem pe poziţii de egalitate contribuabilul cu statul, astfel că, pentru toate sumele pe care statul trebuie să le restituie sau să le ramburseze de la buget, dobânzile vor fi calculate și acordate din oficiu, fără nicio altă procedură ȋn plus. La fel cum şi statul percepe dobânzi ȋncă din prima zi de ȋntârziere la plată pentru toate obligaţiile fiscale ale contribuabililor.  În România, atunci când un contribuabil nu ȋşi plătește la timp obligaţiile fiscale, atunci când are ȋntârzieri la plata datoriilor faţă de stat, trebuie să plătească şi dobânzile aferente perioadei de ȋntârziere. Un lucru normal dealtfel“, a declarat Claudiu Chira.

Dublu standard, în favoarea statului

Însă, această normalitate nu funcţionează şi ȋn sens invers. Dublul standard intervine atunci când contribuabilul a plătit pentru o decizie de impunere nelegală și acum își cere banii înapoi sau atunci când o firmă are de recuperat TVA, iar aparatul de stat se opune cu toată puterea restituirii sumelor cuvenite, punând tot felul de blocaje birocratice ȋn calea cetăţenilor. Când statul are de returnat bani contribuabililor, le returnează banii fără dobândă. Pentru a primi şi dobânda aferentă, Codul de procedură fiscală prevede că această se acordă “la cererea contribuabilului”. Un tertip birocratic, o procedură ȋn plus pentru un drept al contribuabilului. Procedură care, de cele mai multe ori, se soluţionează ȋn instanţele de judecată, pe banii şi pe nervii contribuabilului. Dobânzile la restanţele fiscale ale statului faţă de cetăţean sunt un drept şi nu trebuie cerute printr-o procedură suplimentară. Toate aceste obstacole birocratice au un singur rol, acela de a ȋmpiedica recuperarea integrală a sumelor datorate de stat cetăţenilor. Acesta este doar primul proiect dintr-o serie de proiecte ce vizează restabilirea raporturilor de egalitate dintre stat şi cetăţean“, mai precizează deputatul de Timiș.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole