Rechizitoriu DNA: Nicolae Robu a cunoscut în timp util despre faptele lui Florin Răvășilă, “acolitul său“, dar nu le-a sesizat organelor competente

STIRIPESURSE a prezentat recent dedesubturile a două dosare de mare corupție, deferite justiției de Direcția Națională Anticorupție, în care au fost cercetate fapte penale de profil comise în legătură cu achiziția de materiale în perioada pandemiei.

Este de amintit că faptele comise în perioada Ordinului președintelui Iohannis sunt de gravitate, ordinul președintelui din perioada pandemiei echivalând cu rigorile perioadelor de război sau de asediu.

În altă ordine de idei este de amintit că în perioada pandemiei mai mulți factori decizionali au comis pretinse fapte de corupție în legătură cu achiziționarea intempestivă și rapidă a unor aparate medicale sau materiale necesare combaterii pandemiei de Covid-19.

DNA a arătat în răspunsuri oficiale că are în lucru zeci de dosare în care cercetează numeroase fapte de corupție petrecute la nivel național în legătură cu achizițiile pentru pandemie dar și în context conex.

O mențiune ce se impune a fi făcută este aceea că marea majoritate a acestor dosare instrumentate e reprezentată de dosare cu acorduri de recunoaștere a vinovăției, ce au la bază câte un singur inculpat, cauze trimise pe rolurile instanțelor de judecată.

Din actele oficiale intrate în posesia STIRIPESURSE rezultă că peste 60 de astfel de dosare au ajuns pe rolul instanțelor de judecată din întreaga țară.

Al treilea dosar pe care îl va prezenta în detaliu STIRIPESURSE se referă la directorul executiv al Direcției Clădiri, Terenuri, Dotări Diverse I Est din cadrul Primăriei municipiului Timișoara, Emilian Florin Răvășilă, trimis în judecată pentru pretinse fapte de luare de mită în formă continuată, trafic de influență, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată și fals în declarații.

Alături de acesta mai este judecat în acest mare dosar de corupție și afaceristul Alin Constantin Agafiței, pentru complicitate la toate faptele funcționarului public.

În dosarul transmis judecătorilor Tribunalului Timiș anchetatorii arată că acesta încasa mită pentru favorizarea și divulgarea de informații unui om de afaceri a căror firme s-au ocupat inclusiv cu gestionarea înmormântării decedaților Covid-19.

Toți oamenii „omului de casă„ al lui Robu

Procurorii DNA prezintă pe larg în dosarul în care i-au deferit justiției pe cei doi „încrengătura„ coagulată la nivelul Primăriei Timișoara, de către ex-consilierul personal al fostului primar Nicolae Robu.

Amintim că potrivit procurorilor DNA Timișoara Robu a cunoscut în timp util despre faptele „acolitului„ său dar nu le-a sesizat organelor competente, precum DNA, ci s-a limitat la a dispune un control în cadrul căruia să îl pună în gardă pe Răvășilă cu privire la acuzațiile lansate de „oamenii de bussines„.

Astfel „inculpatul Răvășilă Emilian Florin, este funcționar public, în prezent este angajat în cadrul Direcției Poliția Locală Timișoara, fost consilier personal al primarului Robu Nicolae, numit în luna februarie 2019 în funcția de conducere – de Director executiv la Direcția Clădiri, Terenuri, Dotări Diverse I Est, iar la data faptelor avea în subordine și Biroul Garaje, Cimitire, Coșerit și Spații Utilitare, cunoscută publicului drept „Direcția Cimitire””, se arată în debutul dosarului de mare corupție.

„Inculpatul Agafiței Alin Constantin este în prezent administrator la SC MONDO GRANITI & MARMI SRL Lugoj, prieten și colaborator al lui Batori Octavian Mihai, în relații apropiate cu inculpatul Răvășilă Emilian Florin, dar și cu Căprariu Alin Sergiu.

Practic, inculpatul Agafiței Alin Constantin a avut în permanență rolul de intermediar între Răvășilă Emilian Florin și Batori Octavian Mihai, între Căprariu Alin Sergiu și Batori Octavian Mihai, sau de intermediar dintre firmele controlate de Batori Octavian Mihai și alți funcționari publici sau alte persoane juridice, în scopul obținerii unor sume importante de bani ca urmare a câștigării în mod nelegal a unor licitații publice.

Batori Octavian Mihai este asociatul/reprezentantul de drept sau de fapt a mai multor societăți comerciale cu activitate în domeniul mortuar, printre care și SC Casa Funerară Octavian și Adi SRL Lugoj și S.C Bom Mecanica SRL, “Octavian” fiind la data faptelor una dintre cele mai cunoscute persoane în acest domeniu, din zona de vest a țării – persoană ce desfășoară activități tip catering, în special la înmormântări și evenimente conexe”, se mai arată în dosarul ajuns pe masa magistraților timișeni.

La ceas de pandemie…o afacere nouă…

„În această calitate, în cursul anului 2019 și ulterior, în timpul pandemiei de COVID 19, în cursul anului 2020, Batori Octavian Mihai a încercat să intre pe piața din domeniul funerar în municipiul Timișoara.

Întrucât era prieten cu Agafiței Alin Constantin, iar acesta din urmă, la rândul său, îl cunoștea pe Răvășilă Emilian Florin, funcționar public care la nivelul anului 2019 era director executiv la Direcția Clădiri, Terenuri, Dotări Diverse I Est, având în subordine Direcția Cimitire, au făcut demersuri pentru ca cei trei să se întâlnească, iar după ce s-au cunoscut aceștia s-au întâlnit în perioada 2019 – 2020 în nenumărate rânduri pentru a pune la punct mai multe afaceri în domeniul funerar.

În cadrul acestor întâlniri, Batori Octavian Mihai a promis oferirea unor sume de bani cu titlu de mită (50% din profit) funcționarului public Răvășilă Emilian Florin, căruia i-a și remis ulterior parte din aceste sume, respectiv sumele de 5.000 de euro și 30.000 de lei, iar inculpatul Răvășilă Emilian Florin a acceptat promisiunile și a primit sumele de bani cu titlu de mită, în legătură cu îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu, respectiv pentru întocmirea Caietul de sarcini „privind atribuirea contractului de concesiune de servicii având ca obiect prestarea de servicii și activități necesare exploatării și întreținerii cimitirelor umane situate pe str. Rusu Șirianu și pe Calea Șagului din Municipiul Timișoara – Lotul F astfel încât doar SC Casa Funerară Octavian și Adi SRL să fie favorizată la licitație, inclusiv în timpul desfășurării licitație prin comunicarea prețului, demersuri pe baza cărora SC Casa Funerară Octavian și Adi SRL a câștigat în mod nelegal licitația în cauză, având drept consecință încheierea contractului nr. 94/25.05.2020 cu toate că licitația a fost trucată”, scriu anchetatorii DNA Timișoara în dosar.

Întâlniri și pregătiri pentru comiterea faptelor în starea de urgență

„Astfel, pentru a îndeplini toate condițiile prevăzute de caietul de sarcini privind licitația publică, în perioada 18.09.2019 – 07.04.2020, cei trei inculpați s-au întâlnit înainte de publicarea anunțului și a caietului de sarcini privind licitația pe SEAP, iar Răvășilă Emilian Florin în calitate de director al Direcției Clădiri, Terenuri, Dotări Diverse I Est din cadrul Primăriei mun. Timișoara, le-a permis lui Batori Octavian Mihai și lui Agafiței Alin Constantin să aibă acces la informații nedestinate publicității la acel moment obținute în virtutea funcției din interiorul Primăriei mun. Timișoara – Direcția Clădiri, Terenuri, Dotări Diverse I Est, referitoare la condițiile care ar putea fi inserate special în caietul de sarcini privind concesionarea serviciilor funerare în cimitirele situate în Calea Șagului, str. Rusu Șirianu din Timișoara, astfel încât societatea reprezentată de Batori Octavian Mihai să fie avantajată în detrimentul societății familiei Brăescu – SC Denisalex SRL, în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri sau alte foloase și în scopul obținerii de către Batori Octavian Mihai de bani, bunuri sau alte foloase ce urmau a fi obținute ca urmare a câștigării licitației publice ce urma să aibă loc.

Totodată, inculpatul Răvășilă Emilian Florin numit prin Dispoziția Primarului Mun. Timișoara în calitate de președinte titular al comisiei de evaluare, pentru atribuirea contractului având ca obiect prestarea de servicii și activități necesare exploatării și întreținerii cimitirelor umane situate pe str. Rusu Șirianu și pe Calea Șagului din Municipiul Timișoara, la data de 07.04.2020, în perioada Stării de urgență și profitând de starea de urgență, a întocmit și semnat – Declarația de confidențialitate și imparțialitate în temeiul prevederilor H.G. nr. 867/2016, în care menționează, în mod nereal, că nu se află în stare de incompatibilitate”, se mai arată în dosar.

S-a mai reținut că la data de 01.04.2020, Batori Octavian Mihai cu ajutorul lui Agafiței Alin Constantin, a cumpărat influența funcționarului public Răvășilă Emilian Florin, căruia i-a promis suma de 500 lei pentru fiecare persoană decedată din cauza virusului COVID-19 ce urma să fie înmormântată prin intermediul firmei sale, pentru ca acesta să sprijine SC Casa Funerară Octavian și Adi SRL în câștigarea contractelor de concesiune având ca obiect prestarea de servicii și activități necesare exploatării și întreținerii cimitirelor umane în care urmau să fie înhumate persoanele decedate din cauza virusului COVID-19 și pentru plata cu prioritate a facturilor emise de firma lui Batori Octavian Mihai, conform înțelegerilor avute de cei 3 inculpați”, se mai arată în actele anchetatorilor.

Nu i-a ajuns și a schimbat înțelegerea

„În cadrul acestor întâlniri Batori Octavian Mihai a cumpărat influența funcționarului public Răvășilă Emilian Florin care a promis expres că va interveni pe lângă funcționarii publici cu atribuții în domeniu prevenirii și combaterii COVID-19, pentru promovarea societăților sale și pentru încheierea contractelor aferente (atât cele de servicii aferente indemnizației de cazare în care era inclusă și livrarea mesei zilnice cât și pentru gestionarea cadavrelor persoanelor decedate de COVID-19) și pe lângă reprezentanții societăților comerciale, pentru achiziționarea porțiilor de mâncare zilnice (aferente indemnizațiilor de cazare) iar la data de 01.04.2020, Batori Octavian Mihai i-a promis lui Răvășilă Emilian Florin un procent de 10 % din contravaloarea facturilor fiscale pe care societățile sale urmau să le încaseze pentru serviciile respective.

Ulterior, Răvășilă Emilian Florin prin intermediul inculpatului Agafiței Alin Constantin, a pretins suma de 10 lei pentru fiecare porție de mâncare livrată în locul procentului de 10 % (procent care ar fi reprezentat în final o sumă mai mică de 10 lei, aferentă fiecărei porții de mâncare livrate).

În cadrul nenumăratelor întâlniri și discuții dintre inculpați, inclusiv prin intermediul aplicațiilor de internet, Batori Octavian Mihai a mai primit direct sau prin intermediul inculpatului Agafiței Alin Constantin și a lui Căprariu Alin Sergiu, informații nedestinate publicității la momentul primirii, pe care le-a folosit pentru redepunerea unei oferte de preț cu o valaore mai mică, referitoare la atribuirea contractului de „prestări servicii aferente indemnizației de cazare pentru personalul carantinat în containerele Municipiului Timișoara” și a contractului de „prestări servicii aferente indemnizației de cazare a personalului din sistemul public sanitar conform O.M. 8/09.04.2020″”, se mai arată în dosarul de mare corupție ajuns la judecători.

Dosarul pe scurt

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

RĂVĂȘILĂ EMILIAN FLORIN, la data faptelor director executiv al Direcției Clădiri, Terenuri, Dotări Diverse I Est din cadrul Primăriei municipiului Timișoara, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:

– luare de mită în formă continuată,

– trafic de influență,

– folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată,

– fals în declarații,

Persoană fizică, om de afaceri, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:

– complicitate la luare de mită în formă continuată,

– complicitate la trafic de influență,

– complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, (două fapte).

Afaceri paralele cu cazările Covid

În rechizitoriul întocmit, procurorii anticorupție timișoreni notează că în perioada 2019 – 2020, inculpatul Răvășilă Emilian Florin, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi acceptat promisiunea remiterii de către administratorul unei societăți comerciale a unor sume reprezentând 50% din profitul ce urma să fie realizat de firma respectivă (procentaj de 50% estimat la valoarea de 859.955 lei), din încheierea unor viitoare contracte ce vizau concesionarea serviciilor de exploatare și întreținere a cimitirelor de pe raza municipiului Timișoara.

Pentru banii respectivi, inculpatul Răvășilă Emilian Florin trebuia să se asigure că firma omului de afaceri va câștiga licitațiile respective.

În aceste condiții, funcționarul public i-ar fi transmis omului de afaceri, prin același intermediar, informații nedestinate publicității care i-ar fi permis acestuia să câștige o licitație ce viza exploatarea și întreținerea cimitirelor umane situate pe str. Rusu Șirianu și pe Calea Șagului din Municipiul Timișoara – Lotul I.

În același context, inculpatul Răvășilă Emilian Florin, în calitate și de președinte titular al comisiei de evaluare, ar fi întocmit și semnat – Declarația de confidențialitate și imparțialitate, în care a menționat în mod nereal, printre altele, că nu are niciun interes direct sau indirect, de natură personală, financiară, economică ori de altă natură în referire la procedura de atribuire a contractului de mai sus.

Pentru „ajutorul” oferit, inculpatul Răvășilă Emilian Florin ar fi primit de la omul de afaceri sumele de 5.000 euro și 30.000 lei, reprezentând parte din procentajul de 50% promis anterior.

La data de 01 aprilie 2020, inculpatul Răvășilă Emilian Florin, beneficiind de ajutorul aceluiași intermediar, ar fi acceptat promisiunea remiterii, de către același om de afaceri, a sumei de 500 de lei pentru fiecare persoană decedată din cauza virusului COVID-19, pentru ca funcționarul să sprijine societatea acestuia în câștigarea contractelor de concesiune ce aveau ca obiect prestarea de servicii și activități necesare exploatării și întreținerii cimitirelor umane în care urmau să fie înhumate persoanele decedate din cauza virusului menționat mai sus.

2. În data de 01 aprilie 2020, inculpatul Răvășilă Emilian Florin, în aceeași calitate, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, l-ar fi convins pe același om de afaceri că are influență asupra funcționarilor publici cu atribuții în domeniul gestionării și combaterii pandemiei COVID-19 și asupra reprezentanților societăților comerciale care prestau servicii de cazare pentru persoanele aflate în carantină și că-i va determina pe aceștia să încheie mai multe contracte cu societățile omului de afaceri. Pentru acest „ajutor” inculpatul Răvășilă Emilian Florin ar fi acceptat promisiunea remiterii de către omul de afaceri a unui procentaj de 10 % din contravaloarea facturilor fiscale pe care societățile sale urmau să le încaseze pentru porțiile de mâncare livrate, precum și pentru serviciile oferite în legătură cu prevenirea și combaterea pandemiei COVID-19.

Ulterior, la data de 08.04.2020, inculpatul Răvășilă Emilian Florin ar fi revenit asupra înțelegerii inițiale și i-ar fi pretins omului de afaceri, prin intermediul celuilalt inculpat, suma de 10 lei pentru fiecare porție de mâncare livrată (întrucât procentul pretins inițial, de 10%, ar fi reprezentat în final o sumă mai mică de 10 lei, aferentă fiecărei porții de mâncare livrate).

3. În cursul lunii iulie 2020, același om de afaceri, prin intermediul inculpatului cercetat în prezenta cauză, ar fi remis lui Căprariu Alin Sergiu, la vremea respectivă și în prezent, funcționar public în cadrul Biroului Monitorizare Trafic din Primăria municipiului Timișoara, suma de 8.800 lei pentru „ajutorul” acordat în obținerea contractului ce viza „prestări servicii aferente indemnizației de cazare pentru personalul carantinat în containerele Municipiului Timișoara” și a contractului de „prestări servicii aferente indemnizației de cazare a personalului din sistemul public sanitar conform O.M. 8/09.04.2020”.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu inculpații:

CĂPRARIU ALIN SERGIU, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată,

Persoană fizică, om de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– dare de mită în formă continuată,

– cumpărare de influență,

– folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, (2 fapte).

În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

– 1 an de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii, pe un termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi, în cazul lui Căprariu Alin Sergiu,

– 3 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii, pe un termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea unor drepturi, în cazul omului de afaceri.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole