FOTO. Dominic Fritz, la redeschiderea Domului Romano-Catolic: “aici am participat la prima liturghie când am ajuns la Timișoara“. La eveniment a fost prezent și Înaltpreasfinţitul Ioan, Mitropolitul Banatului

Domul Romano-Catolic din Piaţa Unirii din Timişoarei, construit în urmă cu aproape trei secole, care a trecut în ultimii patru ani printr-un amplu proces de reparaţii şi restaurare, finanţat cu fonduri europene, a fost redeschis după finalizarea lucrărilor.

La eveniment au participat primarul Timișoarei, Dominic Fritz, dar și Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei şi Mitropolitul Banatului.

De astăzi, poarta Domului din Piața Unirii e din nou deschisă, după cea mai amplă reabilitare a clădirii. Pentru mine Domul Catolic are o semnificație aparte: aici am participat la prima liturghie când am ajuns la Timișoara, acum 20 de ani. Am stat în locul în care stă corul și am urmărit slujba care se ținea în mai multe limbi: germană, română, maghiară. Pășesc și acum, cu aceeași emoție și uimire. Aici e locul unde spiritul Timișoarei devine palpabil. Locul care de aproape 300 de ani are misiunea de a întări încrederea în crezul european și creștin: fiecare om contează și diversitatea ne poate face mai uniți. Nu întâmplător reabilitarea Domului s-a făcut cu fonduri europene. Bani ai tuturor europenilor. Domul a fost ridicat ca o clădire pentru veșnicie și le mulțumesc celor care au contribuit la păstrarea acestei veșnicii. Nicio generație nu începe de la zero și nicio generație nu pleacă fără să lase ceva în urmă. Comunitatea romano-catolică a contribuit, alături de celelalte culte, la veșnicia spiritului european al Timișoarei“, a spus Dominic Fritz. 

Cea mai grea a fost intervenţia pe sculptură, pentru că lemnul din care sunt făcuţi toţi sfinţii (de tei, n.r.) a fost bine aurit la restaurarea din 1850 şi de aceea l-am conservat ca atare. Dar tot ceea ce înseamnă anatomia, tenul, pielea sfinţilor a fost reaurit atunci prost şi mai ales a fost dat de şapte ori cu pensula cu bronzuri ieftine, de proastă calitate. Acum, am dat jos toate aceste straturi şi am găsit urme de secol XVIII, din prima intervenţie. Toate figurile sunt din lemn de tei sculptat„, a explicat prof Darida Ioan, expert restaurator.

Directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, Sorin Maxim, care a implementat proiectul, estimează că pragul Domului va fi trecut anual de cel puţin 20 de mii de vizitatori, care vor fi seduşi de frumuseţea monumentului spiritual şi cultural.

Investiţia aceasta este foarte importantă. Ca valoare, am pornit de la 22 milioane de lei şi s-a ajuns la 27 de milioane de lei, diferenţa fiind suportată de beneficiar (Episcopia Romano-Catolică, n.r.). Preţurile au crescut. Când am semnat contractul aveam emoţii, pentru că astfel de proiecte se termină în timp foarte lung şi mă temeam să nu se depăşească termenii programului. Termenul real de lucrare a fost de patru ani. S-a lucrat şi în timpul pandemiei. Emoţii am avut aici legat inclusiv de tehnologiile de manoperă care nu se găseau. (…) După redeschidere, autorităţile locale şi Episcopia Romano-Catolică de Timişoara estimează că peste 20 de mii de pelerini vor trece anual pragul lăcaşului declarat monument istoric categoria A. Edificiul de o valoare nemăsurată pentru comunitate, indiferent de confesiune, este un punct de atracţie turistică, care va completa agenda culturală a oraşului şi a regiunii în anul Capitalei Culturale Europene„, a afirmat Sorin Maxim.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole