Timișoara: peste 11 milioane de euro fonduri europene pentru reabilitarea termică a blocurilor – imobilele sunt situate în zona cuprinsă între Cetății, Gheorghe Lazăr, Calea Circumvalațiunii și Calea Torontalului

Proiectul de hotărâre privind aprobarea identificării și selecției blocurilor de locuințe situate într-o zonă strategică a orașului a primit avizul consilierilor locali.

Această inițiativă are ca obiectiv depunerea cererilor de finanțare pentru eficientizarea energetică a blocurilor rezidențiale situate în zona cuprinsă între bulevardul Cetății, strada Gheorghe Lazăr, Calea Circumvalațiunii și Calea Torontalului, care sunt deficitare la capitolul confort și eficiență energetică.

Pentru a asigura o abordare integrată asupra spațiului public și clădirilor rezidențiale, vor fi prioritizate blocurile de locuințe din cadrul zonelor unde sunt prevăzute și alte investiții de regenerare urbană și blocurile de locuințe al căror amplasament se află în continuarea blocurilor deja reabilitate sau în curs de reabilitare.

Primăria Timișoara, prin Direcția Incubator Proiecte și Serviciul Finanțări Nerambursabile, va întocmi documentația necesară pentru accesarea oportunităților de finanțare oferite de Programul Regional Vest 2021 – 2027, Prioritate 3 – O regiune cu orașe prietenoase cu mediul;  Obiectiv specific RSO2.1. Promovarea eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră;  Intervenția regională 3.1.A Eficiență energetică – clădiri rezidențiale“, se arată într-un comunicat de presă.

Timișoara, în calitate de municipiu reședință de județ, are o alocare distinctă de 11.239.143 EUR.

Prin acest apel de proiecte se finanțează:

– Reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii;

– Îmbunătățirea sistemului tehnic al clădiri, instalații precum: sisteme de ventilare centralizată, instalație de distribuție centralizată a agentului termic  – încălzire și apă caldă de consum, înlocuirea corpurilor de iluminat  cu corpuri de iluminat cu LED și senzori de mișcare;

– Utilizarea surselor regenerabile de energie, în măsura în care sunt concepute și menționate pentru consumul propriu al clădirii  pentru părțile comune;

– Alte intervenții aferente care contribuie la implementarea proiectului, în procent limitat.

Programul Regional Vest 2021 – 2027 reprezintă o oportunitate pentru planul administrației locale de a accelera procesul de reabilitare energetică a blocurilor de locuințe, contribuind la reducerea emisiilor de carbon și la îmbunătățirea sustenabilității mediului urban.

Această inițiativă va aduce beneficii locatarilor prin reducerea costurilor de întreținere cu încălzirea, diminuarea umidității din locuințe, protejarea față de zgomotul exterior, dar și la ameliorarea aspectului urbanistic general al orașului.

Primăria Municipiului Timișoara continuă să promoveze dezvoltarea durabilă și își asumă un rol proactiv în dezvoltarea de locuințe mai confortabile și eficiente din punct de vedere energetic, ca parte din angajamentul pentru îmbunătățirea calității vieții timișorenilor.  . 

Recomandările noastre

Cele mai citite articole