Dominic Fritz: nu există suficienți bani pentru a cumpăra cantitățile de gaz necesare pentru a furniza căldura în parametri optimi

Dominic Fritz a reacționat după mai multe zile de la declanșarea crizei căldurii în școlile din oraș.

Primarul Timișoarei spune că nu există suficienți bani pentru a cumpăra cantitățile de gaz necesare

“Am primit multe mesaje și telefoane despre situația dificilă a încălzirii  în școli și spitale, dar și la oameni acasă. Este foarte greu.  Am văzut și titluri de știre, că primarul Fritz nu vrea să dea căldură, și încercări de a câștiga politic din această criză, în loc de dorință pentru cooperare și sprijin. Luna asta Primăria a dat la COLTERM 27,5 milioane de lei, adică toți banii disponibili. Nu mai plătim alte facturi, unele firme amenință că ne dau în judecată. Și tot nu ajunge pentru a cumpăra cantitățile de gaz necesare pentru a furniza căldura în parametri optimi“, susține Dominic Fritz.

Problema din școli

“Pentru clădirile publice în care de ani de zile nu s-a investit în eficientizare energetică, în schimbarea instalațiilor termice, întreținerea caloriferelor, izolarea clădirii, schimbarea ferestrelor – șocul a fost puternic în aceste zile cu temperaturi foarte scăzute. Am cerut o situație cu ce se întâmplă în fiecare unitate de învățământ. Avem în administrare 96 de unități de învățământ, în care se desfășoară procesul educațional, la toate nivelurile: grădinițe, școli și licee. Din cele 96 de unități de învățământ, două licee au trecut integral la cursuri online și încă unul parțial, din cauza temperaturii scăzute din sălile de clasă. Avem focare active de COVID19 la 9 unități de învățământ în Timișoara și probabil în următoarele zile aceasta va fi o altă cauză pentru ca noi școli să treacă la cursuri online. În plus, sunt peste 120 de clase în sistemul online din cauza infectării elevilor și a profesorilor. Restul unităților de învățământ își desfășoară activitatea fizic și vreau să le mulțumesc directorilor pentru eforturile pe care le fac pentru a menține funcțional sistemul de educație local. Nu vreau în niciun fel să minimalizez gravitatea situației pe care o traversăm. Situația se schimbă de la o oră la alta. Ne pregătim pentru scenarii în care numărul unităților de învățământ care trec în online crește, datorită situației pandemice și a celei energetice. Doar prin cooperare între autorități, de la nivel local și de la nivel central, vom putea traversa cu bine această situație excepțională“, mai precizează primarul Timișoarei.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole