Timișoara: fostul primar Nicolae Robu atacă alegerile locale cu o echipă de amatori, plină de hămesiți după bani și funcții – viceprimar ar putea fi un personaj acuzat chiar Nicolae Robu că nu și-a făcut treaba

Buletin de Timișoara a publicat în exclusivitate pe 19 ianuarie 2024 echipa cu care fostul primar al Timișoarei Nicolae Robu dorește să conducă orașul dacă ar câștiga alegerile locale.

În general sunt personaje cunoscute deja, nu sunt multe noutăți, deoarece este cunoscut faptul că deși se proclamă sărac și cinstit Nicolae Robu s-a înconjurat întotdeauna de oameni cu probleme de integritate și a închis ochii la combinațiile celor din anturajul imediat.  

Doi dintre pilonii administrației Robu au fost deja condamnați, Rodica Aurelian, fostă șefă a Resurselor Umane, și Ionuț Nasleu, fost consilier personal și șef la Piețe, iar Florin Răvășilă este trimis în judecată cu acuzații extrem de grave.

Cel mai clar caz e al lui Florin Răvășilă, fost consilier personal al primarului Robu, promovat director la Patrimoniu și fost șef peste cimitire.

În această ultimă calitate, ar fi pretins șpagă de 500 lei pentru locurile în cimitir pentru timișorenii care au murit infectați cu Covid19. Unei firme i-ar fi cerut aproape un milion de lei șpagă pentru a-i încredința contractul de administrare pentru cimitire.

Noua echipă cu care Nicolae Robu vrea să vină în primărie nu face excepție de la regulă. Iar după patru ani de stat pe margine, fidelii lui Nicolae Robu sunt și mai hămesiți. 

Șeful său de campanie și cel care ar putea deschide lista de consilieri este Ionuț Gaiță, privilegiat la contracte cu administrația PNL și în mandatul lui Nicolae Robu și astăzi, în județul condus de Alin Nica. 

Este unul dintre cei care a dat o țeapă Colterm, căreia i-a vândut un tocător de lemne la suprapreț. Curtea de Conturi a constatat că firma lui Gaiță cumpărase tocătorul din Italia cu 800 000 de lei dar l-a vândut Colterm, fără licitație, cu peste un milion de lei. 

În timpul administrației Robu, firma lui Ionuț Gaiță a primit contracte preferențiale de la Poliția Locală, SDM, STPT, Aquatim, diferite direcții din Primărie, în valoare de zeci de milioane de lei. Primăria cumpăra fix ce vindea Ionuț Ghiță. 

Tot firma lui Gaiță ar fi fost paravan la achiziționarea unui apartament în București pentru Ionuț Nasleu. Însuși Gaiță a fost numit în Consiliul de Administrație de la Horticultura. 

Radu Sorin Anghel, susținut de Nicolae Robu pe lista de consilieri, a deținut diferite poziții de conducere în Regionala CFR Timișoara, până la funcția de director, în perioada 2014-2021, când a fost demis. În 2022 aproape 100 de angajați ai Regionalei au fost trimiși în judecată pentru furt de combustibil. DIICOT a susținut că furturile aveau sprijinul conducerii regionalei, potrivit News.ro. 

În ceea ce-l privește pe consilierul județean Lucian Blaga, fără nicio legătură cu poetul, acesta a fost declarat în 2023 de Agenția Națională de Integritate incompatibil cu funcția publică, în urma unor fapte sesizate chiar de publicația noastră. Lucian Blaga, angajat de Nicolae Robu într-o funcție de director la Horticultura, deținea și calitatea de membru al Consiliul de Administrație al SC Colterm SRL, o altă societate aflată în subordinea Consiliului Local Timișoara.

Fostul senator Petru Ehegartner a avut și el probleme cu Agenția Națională de Integritate (ANI) care l-a declarat în 2014 incompatibil. ANI îl acuza pe liberal că a ocupat simultan funcțiile de senator şi de administrator la trei societăți comerciale. În administrația Robu i s-a dat pe mână iluminatul public al Timișoarei. Judecați și dvs ce treabă a făcut după starea iluminatului în Timișoara și e în cărți pentru poziția de consilier local. 

Adrian Lulciuc, director la Regionala Timișoara a Poștei Române și în același timp consilier local PNL a fost și el descoperit în incompatibilitate de către ANI. În mandatul lui Nicolae Robu, consilierul local a vândut, prin propria firmă, măști către trei societăți pe care le avea în subordine: STPT, SDM și Aquatim. El a contestat decizia ANI, dar a pierdut procesul în primă instanță. 

Simion Moșiu este, în Consiliul Local Timișoara, un lobbyist de carieră pentru interese private. La dezbaterea Planului Urbanistic General el a propus mai multe amendamente pentru a permite construcțiile pe spațiile verzi ale orașului. Unul dintre ele, pentru construirea unui hotel pe malul Begăi, în zona de protecție. Coincidență sau nu, Bega Turism, parte a Bega Grup, aparținând fraților Cristescu și unde Simion Moșiu a fost angajat, deține Porto Arte (Vaporul) unde a încercat să facă un PUZ pentru un hotel. 

Întrebat în 2014 dacă este săgeată a Cristeștilor, Simion Moșiu a răspuns: „din 2003 nu mai lucrez la grupul Bega. Dacă domnul primar, dumneavoastră ca şi ziariști sau cineva poate să îmi demonstreze că am avut o interpelare pentru frații Cristescu sau Bega Grup plec singur.(…) Mulți din anturajul „căpitanului” au senzația că a lucra în privat e un delict”. Căpitanul este bineînțeles Nicolae Robu. 

Ultimul pe listă, cu voia dvs, este Dan Diaconu, fostul viceprimar al Timișoarei, unul dintre “amatorii” despre care vorbea Nicolae Robu și a cărui caracterizare i-o face chiar fostul primar în 2016, într-o notă internă. Deși Dan Diaconu nu și-a făcut treaba, Nicolae Robu l-a desemnat viceprimar în 2016. La finalul celor 8 ani, niciuna dintre promisiunile enumerate în nota internă nu erau realizate, dar Dan Diaconu rămâne în continuare în echipa lui Nicolae Robu. 

Recomandările noastre

Cele mai citite articole