Timișoara: Castelul Huniade va fi consolidat seismic, după ce a fost învelit într-un mesh de către Consiliul Județean pentru a ascunde starea deplorabilă în care se află

Castelul Huniade din Timişoara şi alte trei clădiri din municipiu, cu risc ridicat de prăbuşire la cutremur, vor fi consolidate seismic de către Consiliul Judeţean (CJ) Timiş, în cadrul Programului Naţional de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat, cu finanţare multianuală de la bugetul de stat.

Programul oferă posibilitatea de a se interveni pentru reabilitarea şi consolidarea unor clădiri cu rol important în viaţa culturală şi socială de la nivelul comunităţilor locale, asigurând atât un grad sporit de siguranţă în utilizare, cât şi repunerea în valoare a patrimoniului material, a transmis, miercuri, Biroul de presă al CJ Timiş.

Consiliul Judeţean Timiş efectuează, în acest sens, demersurile necesare pentru renovarea Castelului Huniade, a Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Copii Timişoara, a Bibliotecii Judeţene Timiş şi a Liceului Tehnologic Special „Gheorghe Atanasiu” din oraş.

Anterior, administrația Alin Nica a CJ Timiș a plătit peste 250.000 de lei pentru ascunderea gunoiului sub preș la Castelul Huniade a fost acoperit cu un mesh pentru a masca starea dezolantă în care se află clădirea, așa cum puteți citi AICI.

„Administraţia judeţeană va depune proiecte prin care se solicită finanţare pentru reabilitarea acestor clădiri. Programul are un buget alocat de 200 de milioane de lei din credite bugetare şi 500 milioane de lei credite de angajament, iar finanţarea este de 100%, fără a fi nevoie de cofinanţare din partea beneficiarilor. Programul este unul multianual, de interes şi utilitate publică, derulat în conformitate cu prevederile legale şi vizează atât clădirile de locuinţe multietajate, cât şi clădirile publice. Cererile de finanţare pot fi depuse de autorităţile publice locale şi centrale, fiind aplicat criteriul primul venit – primul servit”, transmit reprezentanţii CJ Timiş.

În vederea consolidării şi reabilitării clădirilor, se pot finanţa de la bugetul de stat inclusiv cheltuielile legate de asigurarea utilităţilor necesare obiectivului de investiţii, cele legate de elaborarea proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie, verificarea tehnică a proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie, asistenţa tehnică din partea proiectantului, cheltuielile pentru realizarea investiţiei de bază, cele pentru organizarea de şantier, precum şi cheltuielile diverse şi neprevăzute.

Consiliul Județean Timiș a ratat sub conducerea lui Alin Nica o finanțare europeană pe PNRR prin care puteau să fie finanțate lucrările de reabilitare a obiectivului, așa cum puteți citi AICI.

Castelul Huniade a fost complet închis publicului din 2006, când au început lucrările de consolidare, fiind închis şi în prezent.

Impunătoarea clădire era în risc major de prăbuşire, ceea ce a impus luarea unor măsuri urgente de punere în siguranţă a clădirii, inclusiv prin injectarea de beton sub baza construcţiei. Pe lângă acestea, s-a avut în vedere şi punerea în valoare a stilisticii medievale a castelului.

Construit în anul 1307 din ordinul regelui Carol Robert d’Anjou, castelul a servit iniţial ca reşedinţă regală. Ulterior, între 1441-1456, Iancu de Hunedoara, comite de Timiş, a locuit aici cu familia sa, de unde provine numele de Huniade. În anul 1443, el dispune reconstrucţia edificiului, grav avariat de un cutremur ce a avut loc în acel an. În perioada ocupaţiei otomane (1552-1718), edificiul a servit ca sediu al Paşei de Timişoara, transformat ulterior în cazarmă pentru ca destinaţia acestuia să fie aceea de depozit de arsenal. În 1849, clădirea a fost afectată de asediul trupelor ungare, fiind refăcută în 1856 în forma actuală.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole