Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a emis autorizaţia de construcţie a tronsonului de autostradă din A1 care lipseşte, însă este nevoie de o a doua autorizaţie pentru cei 2 kilometri în care vor fi construite două tuneluri.
Încă de luni dimineaţă, muncitorii au demarat lucrări pregătitoare pentru drumul tehnologic, dinspre nodul rutier Holdea (judeţul Hunedoara), către Margina (judeţul Timiş).
Firmele omului de afaceri Dorinel Umbrărescu au mobilizat deja mai multe utilaje de mari dimensiuni şi dispozitive performante pe care le va folosi pe bucata lipsă de pe autostrada A1, de nici 10 kilometri, până la Holdea.
Încă de la finalul anului trecut, Umbrărescu a anunţat că angajează mineri pentru excavarea de tuneluri pe bucata de autostradă, această operaţiune fiind una complexă care implică expertiza pentru dislocarea unor cantităţi însemnate de pământ şi rocă.
În luna octombrie 2022, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a fost semnat contractul pentru acest tronson de autostradă, cu asocierea S.C. Spedition UMB S.R.L. – S.C. Tehnostrade S.R.L. – S.C. SA & PE Construct S.R.L. – EURO-ASFALT d.o.o, pentru suma de 1.826.845.634 lei făra TVA, banii probin din PNRR.
Finalizarea tronsonului lipsă din autostrada Lugoj – Deva, de 9,13 km, este una dintre cele mai aşteptate lucrări de infrastructură mare pentru vestul ţării. Aceasta, în condiţiile în care drumul naţional DN68A este cel mai tranzitat din zonă, mereu aglomerat.
Noua bucată de autostradă va avea doua tuneluri aşa-numite ”pentru urşi”, ce vor măsura, însumat, 2,13 km de tunel forat. Acestea vor fi formate din două galerii unidirecţionale, cu platforma de 11,25 m.
Lucrările trebuie să fie finalizate până în anul 2026, iar odată finalizat şi acest tronson se va putea circula neintrerupt pe autostradă de la intrarea în ţară, la Nădlac, judeţul Arad pana după Sibiu.