Dominic Fritz: mă bucur că ne-am atins obiectivul cu Timișoara Capitală Europeană a Culturii – peste 1.5 milioane de participanți la evenimente şi peste 14 milioane de vizite au avut loc în centrul orașului

Centrul de proiecte al Municipiului Timișoara a anunțat, joi, că pe parcursul anului exercitării titlului de Capitală Culturală Europeană TM2023 s-au înregistrat peste 1,5 milioane de participanți la evenimente şi peste 14 milioane de vizite au avut loc în centrul Timișoarei.

Cu un total de 2.331 de evenimente organizate în anul 2023, de către cele peste 1.000 de organizații naționale şi internaționale implicate activ în Programul Timișoara 2023, timişorenii dar şi turiştii care au vizitat oraşul au avut parte de o ofertă bogată de evenimente dintre cele mai diverse: expoziţii (496), concerte (447), ateliere (435), spectacole de teatrul (303), proiecții de filme (276), festivaluri (138), tururi ghidate (138), instalații (160), performance-uri (110), live sets & DJ mixes (121), spectacole de dans (80), artist talk-uri (81), prelegeri (38), degustări (38), prelegeri (38) şi proiecții (34), arată un comunicat al Centrului de Proiecte al municipiului Timişoara.

În topul ofertei culturale propuse publicului timişorean şi turiştilor au fost evenimentele de artele spectacolului – teatru, dans, muzică (1058), arte vizuale (865), educaţie prin cultură şi intervenţie culturală (511), patrimoniu cultural (174), artă şi noile medii (174), cultură scrisă (117).

Mă bucur că ne-am atins obiectivul şi am ajuns la mai multă lume şi am dus cultura în locuri unde nu a fost înainte. Conform datelor pe care le avem, peste 80% din timişoreni au participat la evenimentele din anul Capitalei Culturale. Asta înseamnă dublu faţă de interesul pentru evenimentele culturale din 2022. În total, 1,5 milioane de participanţi s-au bucurat de cele 2.331 de evenimente ale Capitalei Culturale Europene. A fost o provocare să convingem operatorii culturali să ţintească şi mai sus şi să gândească evenimente culturale care atrag public nou sau care se desfăşoară în spaţii din cartiere. (…) Miza este să continuăm pe acest drum„, a declarat primarul Dominic Fritz, citat în comunicat.

Programul Timişoara 2023 a fost realizat, în principal, de către timişoreni, dar au fost implicate şi organizaţii din Arad şi Caraş-Severin, dar şi din Transilvania şi Bucureşti. În topul ţărilor europene de unde au provenit cei mai mulţi organizatori şi parteneri internaţionali implicaţi în Programul Timişoara 2023 sunt Germania, Serbia, Franţa, Ungaria şi Austria.

Parteneriatele dintre organizaţii semnalează relaţii care reflectă potenţialul lor de cooperare pe termen lung, mobilizarea, alinierea şi influenţa în ecosistem. Deşi proiectele pentru comunitate depind de fiecare dintre noi, prin echipe şi prin organizaţii creşte consistenţa şi durabilitatea impactului. Ce observăm la Timişoara este cu atât mai impresionant, pentru că teoria reţelelor ne spune că atunci când ecosistemul se măreşte atât de drastic într-un timp atât de scurt, nivelul de coeziune şi apropierea nodurilor în reţea ar trebui să fie semnificativ mai mici„, a completat dr. Silvia Fierăscu, analist senior şi consultant date şi metode de cercetare.

De asemenea, centrul Timişoarei a atras peste 14 milioane de vizite în anul 2023, conform unei estimări bazate pe date furnizate de Orange România pentru Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara.

În 2024, Centrul de Proiecte va lansa şapte programe de finanţare, cu un buget total alocat 18 milioane lei pentru proiecte din cultură, educaţie, sport, tineret, incluziune socială, dezvoltare comunitară. De asemenea, Celebrarea Oraşului, evenimentul lansat anul trecut, va continua şi în acest an între 16-18 august. Şi ediţia din acest an va implica cât mai multe organizaţii din Timişoara. Râul Bega continuă să fie conector al evenimentelor. Dacă anul trecut accentul a fost pe zona Uszoda, recent renovată, anul acesta va fi organizat pe Bulevardul I. C. Brătianu spre Piaţa Iancu Huniade. Centrul de Proiecte îşi propune să definească o locaţie nouă care poate găzdui evenimente mari în oraş, precizează sursa citată.

Deschiderea spre comunitate, diversitatea proiectelor şi dezvoltarea de noi audienţe sunt principalele valori pe care le urmărim. Ca noutate, în acest an ne dorim să pilotăm şi un program de Rezidenţe. Sunt în renovare şi cinematografele Studio şi Dacia, care vor reintra în circuitul public până la finalul acestui an. Anul trecut cele trei galerii de la Bastionul Maria Theresia au fost renovate, anul acesta ne concentrăm eforturile la Palatul Ştefania. De la mijlocul anului, vom lansa un apel prin care ne dorim să găsim consorţii de parteneri care să asigure o programare pe termen lung a evenimentelor la Bastion„, a completat Alexandra Rigler, directoarea Centrului de Proiecte Timişoara.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole