Primăria Timișoara are în administrare 300 de clădiri ce țin de 100 de unități de învățământ din oraș, fiecare cu nevoile de infrastructură specifice. Mai multe școli au proiecte de reabilitare în derulare, printre care se numără Colegiul Tehnic Ungureanu și Liceul de Industrie Alimentară, care va intra în reabilitare în anul 2023.
Pentru o bună derulare a procesului de învățământ pe perioada lucrărilor de construcții, primăria în consultare cu ISJ și directorii școlilor vizate a identificat ca soluție mutarea temporară a elevilor de la Colegiul Tehnic Ungureanu în spații disponibile la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară și Liceul Tehnologic Azur.
„Una dintre marile provocări atunci când avem lucrări de reabilitare a școlilor este asigurarea unor condiții decente de studiu pentru elevi, dar și pentru cadrele didactice. Câteva sute de elevi trebuie mutați și știu că asta e o mare bătaie de cap atât pentru elevi, cât și pentru părinți. Dar, fără nicio clădire de școală goală și disponibilă unde elevii să poată fi mutați pe perioada lucrărilor, soluțiile pe care le avem la îndemână sunt limitate. Am discutat cu directorii de școli de la Ungureanu, Alimentar, Azur și cu reprezentanții inspectoratului și vreau să le mulțumesc pentru deschiderea de care au dat dovadă. Este o decizie grea, dar necesară pentru a finaliza lucrări de care vor beneficia viitoare generații de elevi” transmite viceprimarul Timișoarei Ruben Lațcău.
La Colegiul Tehnic Ungureanu, lucrările au început în ianuarie anul acesta și s-a lucrat la Corpul B al liceului, toți elevii fiind mutați în corpul A. S-au montat o parte din ferestrele noi și s-a finalizat acoperișul pentru corpul A. La corpul B se lucrează la placa de etaj, fațadă, tâmplărie. Pe lângă reabilitarea clădirii, urmează achiziţionarea de echipamente IT, materiale didactice moderne şi materiale specifice pentru documentare, pentru creşterea accesului la informaţie şi crearea bazelor pentru utilizarea noilor tehnologii, creşterea accesibilităţii la serviciile educaţionale. Este un proiect de 33 de milioane de lei, cu termen de finalizare septembrie anul viitor.
Pentru Liceul de Industrie Alimentară, primăria a depus documentația pentru accesarea de fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență pentru a transforma unitatea de învățământ într-o școală verde inteligentă. Se vor realiza lucrări la termosistem pentru toate clădirile (clădire școală, cantină, internat), se vor reface izolațiile termice si hidrofuge la acoperișul clădirilor și se va moderniza sistemul de iluminat. Toate aceste lucrări vor duce la reducerea considerabilă a consumului de energie pentru încălzirea școlii și, implicit, a costurilor de întreținere.