Deputatul Forța Dreptei Timiș, Claudiu Chira: Posibilă fraudă cu fonduri europene la Ministerul Agriculturii

Deputatul Forța Dreptei Timiș, Claudiu Chira aduce în atenția premierului Nicolae Ciucă o posibilă faptă de fraudare a banilor europeni de către Ministerul Agriculturii, prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime. Astfel, conform unor documente, se indică faptul că firme care au avut cifre de afaceri de 200.000 de euro au cerut despăgubiri chiar și de 2 milioane de euro, fie au solicitat despăgubiri pentru, spre exemplu, cormorani pe bălți unde era… rapiță sau floarea-soarelui. Deputatul de Timiș aduce în atenția premierului României situația apelului nr. 4 al Măsurii II.10 – Acvacultura care furnizează servicii de mediu derulate prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime. Claudiu Chira spune că, în urma analizei finanțărilor acordate în cadrul apelului, s-au constatat diferențe evidente între primele trei apeluri și apelul 4.

„Organizațiile de producători din acvacultură au sesizat Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupției și pentru Petiții din Camera Deputaților cu privire la o posibilă fraudă a fondurilor europene în cadrul acestui ultim apel.  Comisia a făcut numeroase demersuri, inclusiv solicitarea de date suplimentare de la toate instituțiile publice implicate. Coroborarea răspunsurilor transmise de către aceste instituții conduce la certificarea suspiciunilor sesizate. Un exemplu ar fi Inspectoratul General al Poliției Române care, în adresa din 29 mai 2020 precizează că  «din datele existente la nivelul Poliției Române rezultă săvârșirea unor posibile fraude de natură a prejudicia atât bugetul general consolidat, cât și obținerea de către unii operatori din domeniul acvaculturii a unor despăgubiri, acordate cu precădere din fonduri europene, cu valori supraevaluate în raport cu pagubele reale suferite»”, se arată în întrebarea adresată prim-ministrului de deputatul Claudiu Chira.

Sesizări referitoare la aceste suspiciuni de fraudă au fost făcute și către Ministerul Agriculturii, către Autoritatea de Management pentru POPAM, iar situația a fost adusă la cunoștință și Comitetului de Monitorizare pentru POPAM din care fac parte și reprezentanți ai Comisiei Europene – Direcția Generală pentru Pescuit și Afaceri Maritime.

„Prin adresa nr. 3095783-15/06/2020, Direcția Generală pentru Pescuit și Afaceri Maritime își exprima îngrijorarea cu privire la «potențialele diferențe evidențiate între apelurile 1-3 și al patrulea apel pentru articolul 54» și «concluziile notei DGCAI par să sublinieze deficiențe în punerea în aplicare a articolului 125 alineatul (3) (ii) din Regulamentul (UE) 1030/2013, care impune AM să aplice proceduri de selecție nediscriminatorii și transparente». Din documentele întocmite atât de către instituțiile publice implicate, cât și de către organele de control, rezultă foarte clar că există o suspiciune de fraudă a fondurilor europene. Cu toate acestea, după doi ani de la demersurile efectuate de către Comisia pentru Abuzuri din Camera Deputaților nu s-a luat nicio măsură cu privire la acest ultim apel al Măsurii II.10”, se arată în document.

Parlamentarul de Timiș atenționează că, din cauza lipsei unei decizii cu privire la Apelul nr. 4, există riscul de dezangajare automată a unor sume importante de bani pentru perioada de programare 2014-2020, cu efecte asupra gradului de absorbție a fondurilor alocate României.

„Precizăm că fermierii de bună-credință din acvacultură care au depus cereri de finanțare în cadrul Apelului 4 nu au primit nici până în prezent finanțarea solicitată și aprobată, cu atât mai mult cu cât, după cum probabil știți, sectorul de acvacultură nu a primit niciun fel de subvenție de la bugetul de stat așa cum au primit celelalte ramuri ale agriculturii”, a mai spus Claudiu Chira.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole