Consiliul Județean Timiș anunță, într-un comunicat de presă școlăresc, că Timiș a deschis șantierul de reabilitare al Conacului Mocioni din Foeni, un obiectiv cultural deosebit de important pentru patrimoniul nostru istoric.
Investiția este posibilă prin accesarea unei finanţări europene nerambursabile din Granturile SEE (Spațiului Economic European), în cadrul Programului RO-CULTURA.
Nici acest proiect nu aparține administrației PNL condusă de Alin Nica, ci este unul lansat de administrația PSD condusă de Călin Dobra, care pe data de 4 ianuarie 2019 scria pe Facebook următoarele:
“Consiliul Județean Timiș va readuce la viață Conacul Mocioni din Foeni. În scurt timp vom depune un proiect cu o valoare de două milioane de euro pentru reabilitarea Conacului, iar cererea de finanțare va fi făcută în cadrul programului RO-Cultura, finanțat prin Granturile Spațiului Economic European (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Dorim realizarea unui spațiu muzeal dedicat memoriei familiei Mocioni, amenajarea bibliotecii comunale, a unor spații pentru evenimente culturale și chiar a unor ateliere pentru redescoperirea meșteșugurilor tradiționale. Proiectul este gândit în cadrul unei strategii a CJ Timiș de dezvoltare integrată a zonei, fiind în directă legătură cu reabilitarea drumului județean Timișoara – Peciu Nou – Foeni, obiectiv finanțat prin fonduri europene și aflat în implementare. Experiența pozitivă de până acum în atragerea de finanțări europene îmi dă încredere că vom câștiga și acest proiect. Vreau ca în perspectiva anului 2021, când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii, să redăm timișorenilor, timișenilor, întregului județ, un asemenea spațiu cultural și să readucem la viață un monument istoric de patrimoniu“, a scris Călin Dobra.
Astăzi, 26 ianuarie 2023, șeful PNL al CJ Timiș, Alin Nica, declarat în conflict de interese de Agenția Națională de Integritate care a trimis la Parchetul Înaltei Curți și două dosare penale pe numele său, așa cum puteți citi AICI, și-a a sumat fără rușine proiectul.
“Demararea lucrărilor a fost un efort considerabil al aparatului de specialitate. Vorbim atât de un imobil istoric, cât și de o finanțare nerambursabilă printr-un program deosebit de exigent. Putem spune că investiția a intrat în linie dreaptă. În paralel, lucrăm și la celelalte activități ale proiectului. La final, în 2024, ne vom bucura de un nou punct important pe harta turistică a Timișului, așa cum ne place să vizităm în vacanțele de peste graniță”, spune șeful CJ Timiș, Alin Nica, conform comunicatului de presă.
Potrivit proiectului la parter se vor amenaja un salon de primire și un hol de onoare, ce vor permite găzduirea unor evenimente complexe. De asemenea, un colț muzeal va reda atmosfera specifică familiei Mocioni.
Va fi realizată și o bibliotecă dotată inclusiv cu tehnologii moderne, interactive, precum și o cafenea culturală. Curtea și grădina vor fi amenajate peisagistic, pentru a permite organizarea de evenimente în exterior. Subsolul și podul vor fi igienizate, consolidate și vor servi ca spații tehnice.
Imobilul va fi reabilitat până în luna aprilie 2024 conform documentației, pentru a deveni un centru pentru activități culturale, educaționale și artistice.
Contractul de proiectare și execuție a fost atribuit prin licitație publică Asocierii T.T. & CO SOLARIA GRUP SRL (lider) – EURAS SRL – GRAPHIC SPACE SRL, potrivit administrației județene.