Consilierul local USR, Răzvan Negrișanu: liderul grupului PNL refuză să demisioneze după ce ANI a dovedit că a încălcat legea – Adrian Lulciuc deține, încă, două poziții publice

Liderul grupului consilierilor locali PNL din Consiliul Local Timișoara, Adrian Lulciuc, a fost găsit incompatibil de către Agenția Națională de Integritate la începutul lunii aprilie 2023.

Acuzațiile la adresa sa sunt extrem de grave având în vedere că este acuzat că o firmă a sa derula afaceri chiar cu societățile subordonate Consiliului Local.

In perioada exercitării mandatului 2016-2020 de consilier local, societatea comercială în cadrul căreia persoana evaluată a deținut calitatea de asociat, a încheiat la data de 22 aprilie 2020, 3 contracte de furnizare produse (achiziții directe – facturi fiscale în valoare totală de 73.780 Lei), cu diverse societăți înființate ori aflate în subordinea/sub autoritatea C.L. al Mun.Timișoara, încălcând astfel prevederile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003“, se arată în comunicatul ANI.

Potrivit unor surse ale Buletin de Timișoara, firma la care este acționar Adrian Lulciuc este BRG Vencer SRL, așa cum reiese din declarația sa de interese din 2022 și ar fi furnizat în anul 2020, deci în pandemie, măști către Societatea de Drumuri Municipale SA, aflată în subordinea Consiliului Local Timișoara.

Până la acest moment PNL Timiș nu a emis niciun punct de vedere în privința lui Adrian Lulciuc.

Însă ar putea să o facă? având în vedre că șeful PNL Timiș Alin Nica, este acuzat de Agenția Națională de Integritate în trei dosare penale privind un conflict de interese, folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane și fals în declarații, iar vicepreședintele PNL al CJ Timiș, membru al BPJ, Alexandru Proteasa, a fost declarat și el în conflict de interese.

Totuși, USR Timiș într-un comunicat de presă și viceprimarul Ruben Lațcău în mai multe rânduri, au solicitat demisia lui Adrian Lulciuc din Consiliul Local.

La rândul său, consilierul local USR, Răzvan Negrișanu, susține că liderul grupului PNL refuză să demisioneze după ce ANI a dovedit că a încălcat legea și explică cum putea acesta evita probleme cu legea.

De ce credeți că e o așa bătaie pentru listele de consiliu local în interiorul vechilor partide, în condițiile în care indemnizația este de doar 1000 de lei pe lună?  S-a perpetuat timp de 30 de ani un anumit fel de a face politică, în beneficiu propriu, cu acces preferențial la contracte, impunitate în fața legii, privilegii, abuz de putere. Nu spun că toți, aleși sau numiți, au profitat, pentru că am convingerea că Timișoara a avut și consilieri locali dedicați interesului public. Nu e cazul d-lui Adrian Lulciuc de la PNL, care a fost trimis în judecată de Agenția Națională de Integritate pentru că firma privată la care era asociat a încheiat mai multe contracte cu societăți aflate în subordinea Consiliului Local Timișoara, în timp ce el era consilier local. Și astăzi dl Lulciuc deține două poziții publice, de consilier local și de director la Poștă, prin numire politică. Vreau acum să explic cum evit eu orice conflict de interese. Sunt asociat și cofondator într-o firmă privată de arhitectură, pe care am înființat-o acum 14 ani și care la nivelul orașului Timișoara, este, de mult timp printre cele mai mari în domeniul arhitectură și urbanism. În același timp Primăria este cel mai mare cumpărător de servicii de proiectare din Timișoara. Deci, teoretic, există probabilitatea să ne intersectam interesele. În momentul în care am devenit consilier local, am decis ca firma să nu participe la licitațiile de proiectare ale PMT. Dacă există o nevoie urgentă, cum este cea a adăpostului de câini, hotărârea a fost, a noastră și a altor specialiști voluntari, să donăm documentele. Nu votez niciodată în Consiliul Local documentații de urbanism pentru care firma la care sunt asociat a realizat proiectarea.  Pe scurt, se poate evita conflictul de interese. Adrian Lulciuc nu a reușit. Și, la fel de grav, refuză să demisioneze după ce ANI a dovedit că a încălcat legea. Integritatea nu este doar o valoare, ci o busolă morală pentru cei ce se dedică slujirii publice, aleși, numiți sau funcționari. Și o condiție absolut necesară pentru a construi o societate dreaptă și prosperă“, arată Răzvan Negrișanu într-o postare pe Facebook.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole