Acuzații deosebit de grave la Giarmata. Primăria ar impune condiții de participare restrictive la 5 concursuri de angajare suspectate ca fiind aranjate

Primăria Giarmata organizează mai  multe concursuri în perioada  8-27 decembrie pentru ocuparea a cinci funcții publice.

Este vorba despre posturi la compartimentul de asistență socială, patrimoniu, administrativ și situații de urgență, achiziții și fonduri europene, relații cu publicul.

Redacția noastră a primit mai multe reclamații de la cetățeni care acuză faptul că aceste concursuri ar fi aranjate deoarece condițiile de participare sunt restrictive și discriminatorii. Informațiile le-am primit după publicarea unui articol în care am arătat cum Primăria Giarmata plătește 20 de mii de lei pe un sondaj de opinie.

“Vă rog să dați public această bășcălie de anunțuri și blaturi de concursuri, care continua un lung șir al angajărilor de când cu noua orânduire. Citiți și dvs condițiile care sunt pentru om și post…practic ei sunt deja în instituție prin Acor. Condițiile privind studiile. Gestionarul trebuie sa aibă doar matematica sau informatică….patrimoniu-doar geodezie sau construcții civile, achizițiile doar științe administrative….“, este un mesaj primit la redacție.

Conform anunțului postat pe site-ul primăriei, pentru postul de inspector, clasa I, grad profesional debutant, în cadrul compartimentului de asistență socială, se pot înscrie la concurs doar cei care au absolvit asistență socială, fiind reclamat faptul că spre exemplu cei care au diplomă de psihologie nu pot participa.

Un alt exemplu este pentru postul de inspector, clasa I, grad profesional debutant, în cadrul compartimentului de achiziții publice și fonduri structurale, pentru care potențialii candidați trebuie să fi absolvit doar științe administrative, lucru considerat anormal de către cetățenii care s-au adresat redacției noastre.

Mai mult, sursele Buletin de Timișoara, spun că de la preluarea mandatului de actualul primar, Claudiu Mihălceanu, fost viceprimar, aparatul primăriei a fost mărit de la aproximativ 40 de angajați la peste 70 de persoane câte ar fi angajate în prezent și o indică drept vinovat pentru situația din actuala administrație pe o consilieră a primarului, fosta jurnalistă și șefă a comunicării de la PDL și PNL Timiș, Oana Gaita.

Totodată, ne-a fost sesizat faptul că peste 20 de persoane sunt angajate la Asociația Comunelor, iar printru-un acord încheiat cu Primăria Giarmata acestea ar fi primit dublă subordonare, ca să își poată desfășura activitatea și la primărie. Acestea persoane ar exercita, ilegal spun sursele noastre, atribuțiile unei funcții publice și lucrează la compartimentele de achiziții publice, registratură, taxe și impozite sau asistență socială.

Printre angajații cu dublă subordonare s-ar afla, spun sursele Buletin de Timișoara, și soția unui preot din localitate, iar la unul dintre concursurile pentru funcțiile publice ar urma să participe și fiul unui șofer din primărie.

Buletin de Timișoara a solicitat primăriei Giarmata prin consiliera Oana Gaita un punct de vedere în privința acestor acuzații. Răspunsul este unul evaziv și îl redăm în întregime.

“Prin prezenta vă aduc la cunoștință următoarele:

  1. Toate concursurile organizate de comuna Giarmata pentru ocuparea funcțiilor publice vacante din cadrul aparatului de specialitate al primarului comunie Giarmata, se realizează cu avizul A.N.F.P. și în conformitate cu legislația în vigoare.
  2. Organigrama și statul de funcții se aprobă prin hotărâre de consiliu local cu respectarea prevederilor OUG 63/2010 și a înștiințării Instituției  Prefectului – Județul Timiș cu privire la numărul maxim de posturi stabilit conform prevederilor legale pe fiecare an în parte.   
  3. În baza Acordului de Cooperare dintre Comuna Giarmata și Filiala Județeană a Asociației Comunelor din România și a legislației specifice, se arată că numărul de posturi trebuie să fie suficiente pentru desfășurarea activităților solicitate, pentru eficacitatea și eficiența acestei activități“, se arată în răspunsul semnat de primarul Claudiu Mihălceanu.

Deseori schimbările din administrațiile locale, privite cu speranță de cetățeni, nu se dovedesc în realitatea decât un balon de săpun, iar vechile practici și metehne, cheltuirea iresponsabilă a banilor publici, risipa și sinecurile, își schimbă doar destinatarul.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole