VIDEO. Vest: 41 de incendii în ultimele zile – cel mai grav a dus la distrugerea a peste 100 de hectare de teren din cauza arderii vegetației uscate

Aproape 100 de hectare de teren au fost afectate în urma incendiilor de vegetaţie uscată produse, sâmbătă, în zona localităţilor Pui, Băieşti, Sânpetru, Boşorod, Costeşti şi Bobâlna, din judeţul Hunedoara.

Pe parcursul zilei de sâmbătă, 10 februarie 2024, pompierii din cadrul subunităţilor Baru, Bretea Română, Hunedoara, Orăştie şi Geoagiu au fost solicitaţi pentru lichidarea mai multor incendii care au cuprins vegetaţie uscată, litieră şi păşune împădurită. Arderile necontrolate au fost înregistrate pe raza localităţilor Pui, Băieşti, Sânpetru, Boşorod, Costeşti şi Bobâlna, iar suprafaţa totală afectată este de aproximativ 100 de hectare de teren”, a informat ISU Hunedoara.

Pe de altă parte, în această perioadă, pompierii militari au intervenit pentru stingerea a 41 incendii.

Unul dintre acestea a avut loc sâmbătă noaptea, în localitatea General Berthelot, unde o casă de aproximativ 40 de metri pătrați a fost cuprinsă de flăcări. Pentru lichidarea incendiului s-au mobilizat pompierii Punctului de Lucru Totești și cei ai Detașamentului Hunedoara, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă. Concomitent cu acțiunea de localizare a incendiului, colegii noștri au intervenit pentru identificarea eventualelor persoane surprinse în locuință și din nefericire, un bărbat în vârstă de 59 de ani a fost găsit decedat. Intervenția pompierilor a durat peste două ore, iar cauza probabilă de producere a incendiului a fost utilizarea focului deschis în spații închise. Restul de 40 de incendii au reprezentat arderi necontrolate de vegetație uscată, litieră și pășune împădurită, înregistrate în mai multe localități hunedorene, suprafața totală afectată ajungând la circa 250 de hectare de teren. Totodată, echipajele de intervenție au gestionat prompt 2 situații de urgență generate de producerea accidentelor rutiere care au avut loc pe raza localităților General Berthelot și Gurasada, au acordat sprijin Serviciului de Ambulanță Județean în 14 cazuri, au desfășurat 8 misiuni de recunoaștere în teren la operatori economici din domeniul serviciilor turistice și au acționat în alte 2 situații pentru protecția comunității“, mai arată sursa citată.

Pompierii au amintit că este interzisă arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale, indiferent de forma de proprietate a terenului.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole