VEST: creștere îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă – 379 de cazuri doar în județul Arad – medicii de familie asigură cartografierea tuturor copiilor eligibili la vaccinare

În contextul menținerii la valori ridicate a îmbolnăvirilor cu rujeolă în Județul Arad, se recomandă în mod special părinților să urmeze seturile de măsuri privind combaterea extinderii bolii, făcute publice atât de instituțiile din domeniul sanitar, de la nivel central sau local, cât și de medicii de familie, cei care pot oferi detalii despre posibilele complicații ale bolii.

Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad a transmis că de la începutul anului până ieri, 10 aprilie  în județul Arad au fost înregistrate 379 cazuri de rujeolă.

Spre comparație, până în data de 24 martie, conform unei raportări a D.S.P. Arad prezentată în ședința Colegiului Prefectural din data de 1 aprilie, au fost înregistrate 176 de cazuri, însemnând o creștere cu 203 cazuri în doar 18 zile. Ultimii ani în care au fost înregistrate îmbolnăviri cu rujeolă de ordinul sutelor au fost 2016 și 2017, cu 553, respectiv 527, în anii următori cazurile scăzând semnificativ: 2018 – 0, 2019 – 5, 2020 – 15, 2021 și 2022 – 0, 2023 – 14. D.S.P. Arad a identificat 12 focare de rujeolă de la începutul anului, 4 dintre acestea fiind deja declarate închise. Din cele 8 focare active în acest moment, 3 sunt în Municipiul Arad, iar celelalte în Felnac, Sânpetru German, Pilu, Șimand și Sântana“, transmit autoritățile arădene.

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, din data de 5 decembrie 2023, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.

Conform raportării prezentate în ședința Colegiului Prefectural din data de 01.04.2024, în vederea limitării răspândirii cazurilor de îmbolnăvire prin rujeolă, medicii de familie asigură cartografierea tuturor copiilor eligibili la vaccinare, informarea părinților privind necesitatea vaccinării împotriva rujeolei a copiilor eligibili, în regim de urgență, precum și administrarea vaccinului.  Direcția de Sănătate Publică realizează campanii de informare pentru populația generală privind riscurile asociate îmbolnăvirii prin rujeolă și necesitatea vaccinării copiilor, conform prevederilor Programului național de vaccinare, precum și evaluarea necesarului de vaccin la nivelul cabinetelor medicilor de familie și repartizarea acestuia în cantitățile corespunzătoare. Medicii de medicină școlară participă la diseminarea informației privind măsurile de prevenire către familiile elevilor (completarea vaccinărilor, vaccinare post-expunere) și îndrumarea contacților către medicul de familie. De asemenea, se asigură ca măsurile de control și de izolare să fie respectate.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole