Un vameș cu Jaguar afaceri cu administratorul public al comunei Dudeștii Noi, Nicu Oneț, un apropiat al șefului PNL și CJ Timiș, Alin Nica

Pe data de 10 mai 2023, Buletin de Timișoara anunța în premieră un “cutremur la Consiliul Județean Timiș – Alin Nica, și-a executat mâna dreaptă – administratorul public Marian C. Vasile a fost lăsat fără majoritatea atribuțiilor“.

Publicația debanat.ro nota pe data de 23 mai 2023 următoarele:

Cu mare fast Marian Vasile a anunţat, astăzi, că a fost ales cel mai bun dintre toţi cei 700 de administratori publici din ţară de către Asociația Administratorilor Publici din România. Declaraţia sa vine pe fondul unui război pe care Vasile îl duce cu Alin Nica, preşedintele CJ Timiş, care vrea să-l demită din funcţie. Dar cine este asociaţia care i-a dat acest premiu? Potrivit site-ului asociaţiei, este vorba de un ONG cu sediul la Drăgăşani, judeţul Vâlcea, fără însă a fie dată şi adresa, ci doar numere de telefon şi adresa de e-mail. Potrivit aceluiaşi site, în Românai există 700 de administratori publici (din 3.228 de UAT-uri), dar nu se spune câţi dintre aceştia sunt şi membri ai asociaţiei. Preşedinte este administratorul public al municipiului Drăgăşani, iar printre vicepreşedinţi se numără Nicu Viorel Oneţ“, administrator public al comunei Dudeştii Noi, de acolo de unde provine şi Alin Nica, arăta sursa citată.

Așadar, administratorul public al Județului Timiș a fost premiat practic de Nicu Oneț, administratul public al unui sat, adică Dudeștii Noi, unde Alin Nica a fost primar 16 ani și unde l-a avut pe Nicu Oneț ca mână dreaptă acesta conducând de fapt Primăria Dudeștii Noi cam cum a condus Marian C. Vasile Consiliul Județean până recent.

Practic a fost o nouă umilire a lui Marian C. Vasile, după diminuarea atribuțiilor, care însă o vede ca o mare victorie, depinde probabil de care parte a mesei te afli.

De altfel, zvonurile de după alegerile locale din 2020 îl dădeau pe Nicu Oneț ca viitorul administratorul public al Județului Timiș înainte să apară varianta Marian C. Vasile și ca urmare Nicu Oneț a fost între timp numit responsabil și la o asociație de gaz județeană, ADI GAZ Centru, asociație satelit a CJ Timiș, pe lângă faptul că a rămas administrator public la Dudeștii Noi și la conducerea a altor asociații de dezvoltare înființate de Alin Nica cu nașul său, primarul PSD din Becicherecu Mic, Raimond Rusu.

Conform declarației de avere din 2022, Nicu Oneț este membru al PNL Timiș și posedă cinci terenuri intravilane, două case și un spațiu comercial, în Timișoara, Dudeștii Noi și Becicherecu Mic.

Acesta a încasat ca salarii: 47.000 de lei de la Primăria Dudeștii Noi, 50.0000 de lei de la ADI Gaz Centru; 29.000 de lei de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Torontal – constituită de primăriile  Dudeștii Noi și Becicherecu Mic; 27.000 de lei de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Dimitrie Țichindeal – constituită tot de primăriile  Dudeștii Noi și Becicherecu Mic; și 981 de lei de la firma Crolconi SRL, Str. C.A. Rosetti nr.46, Timișoara, la care deține și 50 de părți sociale.

Dintr-un calcul simplu reiese că Nicu Oneț a încasat ca salarii în anul 2021 peste 12.000 de lei net.

Conform aceluiași document, soția lui Nicu Oneț, Diana Olga Oneț, a încasat puțin peste 19.000 de lei ca dividende de la firma MANTOVANI SRL Str.Gheorghe Lazăr nr. 40, Timișoara.

Potrivit site-ului listafirme.ro, Diana Olga Oneț este asociată în firma MANTOVANI SRL cu un anume Adrian Jebelean, care a încasat dividende de peste 16.000 de lei de la firma respectivă și la care administrator este un anume Trif Anton.

Adrian Jebelean mai deține părți sociale și la firma Agrola BRG SRL, firmă cu numeroase contracte cu autoritățile publice și care îi are ca și acționari pe Jebelean Andreea cu 95% și Jebelean Adrian cu 5%.

Adrian Jebelean este, conform declarației de avere din 2022, șef birou vamal la Autoritatea Vamală Română, iar dintr-o declarație de avere mai veche reiese că a fost șef birou vamal la Aeroportul Timișoara.

Acesta poate fi o posibilă explicație a faptului că în Consiliul de Administrație al Aeroportului Timișoara administrația PSD l-a păstrat pe Vasile Ciuruș, consilier personal al șefului CJ Timiș, Alin Nica, așa cum arată lista neactualizată a membrilor CA disponibilă pe site-ul aeroportului, deoarece pe listă apare ca președinte de CA consilierul județean PSD, Alexandru Iovescu, apropiat al șefului PSD Timiș Alfred Simonis, dar ultimele convocări ale CA-ului sunt semnate ca președinte de Simona Țeighiu Jurj, consilier al vicepremierului Sorin Grindeanu.

Dar, revenind la Adrian Jebelean să menționăm că pe site-ul Autorității Vamale Române se arată următoarele:

(1) Calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit, precum şi cu funcţiile de demnitate publică.

(2) Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, dupa cum urmează:

c) în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, în cadrul unei asociaţii familiale sau ca persoană fizică autorizată“;

Așadar, o altă mană dreaptă a șefului PNL Timiș, Alin Nica, are afaceri chiar cu un vameș, care este acum suspectat de o posibilă incompatibilitate cu funcția.

Nu este însă nicio noutate în zona PNL Timiș, filială decimată de incompatibilități și conflicte de interese.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole