Un proiect pesedist prinde viață. Dominic Fritz: s-a semnat contractul pentru proiectarea Muzeului Național al Revoluției

Primarul Dominic Fritz a făcut astăzi anunțul în privința Muzeului Național al Revoluției de la Timișoara.

Potrivit acestuia se dă drumul la proiectare, dar o instituție de cultură vom avea abia peste trei ani, când ar putea fi gata execuția.

“Muzeul Național al Revoluției a stârnit și entuziasm și scepticism în ultimii ani, pentru că o bună perioadă de timp proiectul a stagnat. Acum s-a semnat contractul pentru proiectarea muzeului, iar revoluția cu toate rănile ei va avea, în sfârșit, un loc al ei. Săptămâna aceasta, am convenit cu delegația Ministerului Culturii, condusă de Bogdan Trîmbaciu, directorul Unității de Management a Proiectului și Monica Drăgan, coordonatorul programului RO-CULTURA, că în realizarea Muzeului va fi implicată întreaga comunitate. Dacă Ministerul Culturii este responsabil de reabilitarea clădirii Garnizoanei și transformarea ei în muzeu, Primăria Municipiului Timișoara își va asuma rolul de mediator și va fi responsabilă de organizarea de sesiuni de consultare și implicare publică, în vederea elaborării conceptului muzeului. Vom semna un protocol de colaborare pentru a stabili clar responsabilitățile fiecărei părți“, a precizat primarul Timișoarei.

Finanțarea execuției ar putea fi făcută de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei

“ Chiar dacă Muzeul va fi gata, estimativ, peste trei ani, fiind acum în stadiul incipient de proiectare, am agreat cu reprezentanții Ministerului Culturii să putem folosi curtea interioară, de peste 5.000 mp, în 2023 – anul Capitalei Culturale Europene – pentru organizarea de evenimente culturale. Valoarea contractului de proiectare este de 1,14 milioane de euro, iar finanțarea lucrărilor de execuție se vor face în cadrul acordului dintre Guvernul României și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, prin care mai multe obiective de patrimoniu, printre care și fosta garnizoană militară a Timișoarei vor fi restaurate și modernizate“ , a mai menționat Dominic Fritz.

Ideea unui asemenea muzeu nu este nouă.

Primii pași concreți au fost făcuți în 2019 așa cum remarca jurnalista Brîndușa Armanca într-un articol publicat pe europalibera.

“În 4 septembrie 2019 a apărut pe site-ul Ministerului Culturii în dezbatere publică H.G.281/2019 pentru înființarea la Timișoara a Muzeului Național al Revoluției. Publicată în Monitorul Oficial nr.367/10.05.2019, hotărârea vizează un schimb de imobile între Ministerul Apărării și Ministerul Culturii pentru găzduirea muzeului: vechea garnizoană de secol XVIII din Piața Libertății, demilitarizată, trece la Ministerul Culturii, iar sediul Memorialului din strada Popa Șapcă, trecut în 2011 la Ministerul Culturii și cedat gratuit în folosința asociației pe 49 ani, revine la MApN. Astfel, Memorialului i se permite folosirea clădirii actuale numai pentru o perioadă de maxim cinci ani, până la reabilitarea și amenajarea Muzeului Revoluției. Fosta clădire a Comenduirii garnizoanei Timişoara, imobil înscris pe Lista monumentelor istorice 2016, cod LMI:TM-II-m-A-06143, este una dintre cele mai vechi construcții din Timișoara, consemnată în planurile cetății din 1727. Transformarea acesteia în muzeu necesită sume consistente. Actul normativ vorbește despre un proiect de reabilitare inclus în Acordul-cadru de finanțare al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei de unde s-ar aloca 3 milioane de Euro, cu condiția realizării lucrărilor până la finele anului 2020. Până acum nu există nici studii de fezabilitate, nici evaluări profesioniste, deci e greu de spus de câți bani e nevoie“, se arată în articolul citat.

În anul 2019 când s-au pus concret bazele Muzeului Revoluției, președinte al CJ Timiș era pesedistul Călin Dobra, iar secretar de stat un alt pesedist din Timiș, regizorul Ion Ardeal Ieremia.

Timișoara: trei zile de senzație la evenimentul de închidere a Capitalei Culturale Europene între 7 și 10 decembrie – concerte și performance-uri în cinci locații emblematice ale orașului

Primăria Timișoara că invită la 𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐢̂𝐧𝐜𝐡𝐢𝐝𝐞𝐫𝐞 𝐨𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ a unui an excepțional pentru Timișoara, 𝐂𝐚𝐩𝐢𝐭𝐚𝐥𝐚 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧𝐚̆ 𝐚 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐢𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟑. “După aproape un an, în care am purtat acest titlu…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole