Timișoara: mediul de afaceri a discutat cu primarul Dominic Fritz despre noul PUG al orașului

Astăzi, la sediul Primăriei Municipiului Timișoara reprezentanții mediului de afaceri au avut o întâlnire cu echipa de specialiști care a coordonat elaborarea noului PUG al orașului.

Primarul Dominic Fritz, arhitectul șef și mai mulți reprezentanți ai administrației locale au făcut o prezentare generală asupra documentului. Mediul de afaceri reprezintă un partener crucial pentru dezvoltarea Timișoarei și principalul investitor în viitorul orașului. Administrația locală aduce prin noul PUG reguli pentru o dezvoltare armonioasă, coerentă și durabilă.

În deschiderea întâlnirii, primarul Dominic Fritz a menționat:

Finalizarea Planului Urbanistic General reprezintă o etapă fundamentală, care duce evoluția orașului la un nou nivel. Va oferi claritate și predictibilitate pentru toți cei care vor să știe în ce direcție se îndreaptă atât zona în care locuiesc, cât și orașul în ansamblu. Administrația publică și inițiativele private, gestionate într-un cadru de reglementare actualizat și integrat, contribuie în egală măsură să facă din Timișoara un oraș pentru oameni, durabil, sigur, sănătos, prosper și plin de viață.”

Printre obiectivele principale ale noului PUG se numără corectarea reglementărilor anterioare, care au fost fie insuficiente, fie au dus la o dezvoltare necorelată și lipsită de armonie. Vor fi introduse reguli clare pentru toți în suficient de mare detaliu pentru a simplifica procesul de avizare pentru proiectele mai puțin complexe. Odată aprobat, aceștia se vor putea autoriza direct în baza noului PUG, nefiind necesar un PUZ.

În perioada următoare, Planul Urbanistic General va fi publicat pe site-ul municipalității și va intra în perioada de 45 de zile de consultare publică și apoi va intra în Consiliul Local pentru aprobare.

Noul PUG este un instrument viu, flexibil, care ține cont de noua realitate a dezvoltării metropolitane a Timișoarei. Vom avea periodic revizuiri ale PUG-ului în funcție de cum se dezvoltă orașul și ce nevoi apar. Tocmai de aceea, am întărit Direcția Generală de Urbanism și Planificare Teritorială cu arhitecți care vor lucra la a menține PUG-ul în pas cu dezvoltarea Timișoarei. Suntem într-un moment strategic, pentru că la finalul anului vor expira toate PUG-urile vechi din țară și nu va mai putea fi prelungită valabilitatea lor. La Timișoara am reușit să evităm un blocaj în dezvoltare tocmai pentru că în următoarea perioadă Consiliul Local va aproba noul PUG”, se arată într-un comunicat al municipalității.

P.U.G. TIMIȘOARA:

Consultarea societății civile, a mediului economic și a mediului universitar cu privire la Planul Urbanistic General al Timișoarei.

– Are Timișoara o strategie comună pentru elaborarea unor standarde de dezvoltare a ZONEI METROPOLITANE, împreună cu comunele limitrofe?

– Cât de importantă este pentru Timișoara dezvoltarea unei STRATEGII GREEN pentru oraș?

– Este importantă pentru Timișoara elaborarea unei STRATEGII DE AVANTGARDĂ pentru dezvoltarea orașului în următorii 25-50 de ani?

Sunt cele trei întrebări adresate reprezentanților municipalității de către președintele North American Economic Club, Timișoara, Adrian Bădescu.

Timișoara s-a dezvoltat foarte mult în ultimii zece ani spre suburbii. Chiar dacă în interiorul orașului se circulă relativ bine,  orașul este adesea blocat, la orele de vârf, la toate intrările și ieșirile. Deși relațiile dintre municipalitatea Timișoarei și a comunelor limitrofe pot fi doar unele de colaborare, interesul este al tuturor, a întregii comunități, de a găsi căi de colaborare și a elabora standarde comune de dezvoltare.

Pentru sănătatea întregii comunități, Timișoara ar trebui „să pedaleze” pe strategiile green de dezvoltare, pe controlul și limitarea poluării industriale și a gazelor din trafic. În acest moment Timișoara este orașul din România cu cele mai multe piste de biciclete, iar aceste proiecte ar trebui duse mai departe, prin crearea de bike-bulevarde și prin interconectarea întregului oraș la aceste rețele verzi.

În istoria sa Timișoara a cunoscut perioade în care s-a poziționat ca oraș de top al Europei. Un exemplu ar fi deceniile de după 1716, sub administrația Mercy, când reconstrucția orașului a făcut din Timișoara cel mai modern oraș al Europei acelor vremuri. Momentul 2020 este cu mult mai important pentru că marchează schimbări importante de paradigmă, în care vor fi tot mai mult abandonate sistemele, valorile și mijloacele perioadelor de dezvoltare agrară și industrială și se va trece tot mai mult spre noi valori, noi concepte și noi nevoi specifice economiei informației. Timișoara are capacitatea de a-și menține spiritul inovativ și avantgardist, pentru a se poziționa în topul orașelor Europei, arată North American Economic Club Timișoara.

Planul Urbanistic General actual a fost aprobat în urmă cu douăzeci de ani, prin HCL 157/2002.

Termenul de valabilitate inițial a fost de 5 ani și a fost extins de mai multe ori. Ultimul termen de valabilitate este decembrie 2023. 

Recomandările noastre

Cele mai citite articole