Timișoara invadată de colindători – 200 de flăcăi şi fete din Alaiul Colindătorilor au anunţat vestea minunată a Naşterii Domnului

Datinile din bătrâni au fost readuse, luni, pe străzile Timişoarei, de peste două sute de flăcăi şi fete din Alaiul Colindătorilor, care au anunţat vestea minunată a Naşterii Domnului prin colinde de fecior, de fată şi de gazdă, bătuta cu dube ori jocul Caprei.

Alaiul a pornit de la Palatul Administrativ, prin centrul oraşului, la Catedrală şi au poposit la Mitropolia Banatului, unde fiecare formaţie folclorică din judeţ a prezentat câte un spectacol reprezentativ pentru zona tradiţională din care provine.

Portul popular deosebit al dubaşilor, atmosfera de voie bună, colindele şi costumaţia viu colorată a neobositei „Capre” au atras inclusiv turişti străini care au apreciat frumuseţea acestor tradiţii, unii dintre ei filmând întregul spectacol din curtea Mitropoliei.

Şi eu, la vârsta lor, colindam prin sat. Deşi erau alte vremuri, Colinda şi Pluguşorul erau îngăduite, totuşi; ele nu au fost oprite în satele noastre, aşa că retrăiesc clipele copilăriei mele şi să dea Dumnezeu ca aceşti tineri să poată aduce în faţa oamenilor ninşi de ani, bucuria Naşterii Sfinte şi autenticul grai românesc din fiecare provincie a ţării noastre. Astăzi, Banatul şi-a expus pe străzile cetăţii Timişoarei cea mai mare bogăţie pe care o are: credinţa în Dumnezeu mărturisită prin colinde. Grupul Junii Timişului (din Uivar, Iohanisfeld, Sânmartinu Maghiar) a cântat purtând costume populare autentice. Am sesizat, între altele, că au cântat colinde în cel mai dulce grai bănăţean al părinţilor şi bunicilor lor. Fiecare a venit cu o datină străbună din satul lor”, a afirmat mitropolitul Ioan al Banatului.

Cel mai tânăr „ied” al Caprei, un băieţel de cinci ani, a spus că se pregăteşte pentru acest rol „de când era mic”, el îndeplinindu-şi cu mare măiestrie misiunea.

Colindătorii le-au făcut trecătorilor şi gazdelor urări de sănătate şi belşug în noul an.

Din Ţara Făgetului au colindat „dubaşii” din Făget, Pietroasa, Curtea şi Margina, îmbrăcaţi în straie ca odinioară, încinşi cu tricolor şi însufleţiţi de spiritul Crăciunului. Ansamblul „Voitegeana” din Voiteg, Ansamblul „Junii Timişului”, Fanfara „Banater Musikanten” din Timişoara, alături de grupuri vocale din Buziaş, Fârdea, Coşteiu, Ansamblul „Iorgovanu Comloşan” din Comloşu Mare şi Formaţia de Tineret a Ansamblului Profesionist „Banatul” au umplut de culoare şi veselie străzile oraşului.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole