Timișoara expoziție documentară de excepție – Samudaripen – Holocaustul romilor – despre exterminarea în masă a populației rome și sinti

Institutul Intercultural Timișoara propune o expoziție documentară despre exterminarea în masă a populației rome și sinti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Panourile cu imagini impresionante și informații istorice documentează Holocaustul romilor în România, care din acest an școlar se predă ca materie separată în clasele XI-XII.

Expoziția va fi deschisă în perioada 15 noiembrie – 29 noiembrie 2023 la parterul Universității de Vest.

Samudaripen, termenul folosit în romani pentru Holocaustul suferit de romi, a fost orchestrat în România de regimul Antonescu în 1942, urmând modelul stabilit în Al Treilea Reich. Circa 30 000 de romi nomazi și sedentari din toate regiunile au fost deportați în Transnistria, preferându-se deportarea familiilor întregi. Documentele arată că 78 de romi au fost deportați din satele județului Timiș în 13 septembrie 1942. Condițiile de trai din noile colonii au fost aspre, ducând la decesul a peste 11 000 de oameni, dintre care mulți copii.  Expoziția prezintă informații, documente și în special povești de viață și mărturii ale victimelor Holocaustului romilor din România, dar și situarea acestuia în context european. La pregătirea materialelor au contribuit doi istorici romi: dr. Adrian-Nicolae Furtună de la Centrul de Cercetări Culturale și Sociale „Romane Rodimata” și dr. Bogdan Chiriac, fiind întreprinse și consultări cu Centrul Cultural și de Documentare al Sintilor și Romilor Germani din Heidelberg și Asociația „Nevo Parudimos” din Reșița.  Vernisajul din data de 14 noiembrie, ora 16.30, va fi exclusiv pentru profesorii de istorie din Timișoara și alți specialiști care predau Holocaustul. Din 15 noiembrie până în 29 noiembrie 2023 expoziția va fi deschisă pentru public zilnic între 8-20 la parterul UVT. Accesul este liber, arată organizatorii.

Expoziția „Holocaustul romilor” este realizată de Institutul Intercultural Timișoara, cu sprijinul Facultății de Sociologie și Psihologie a Universității de Vest Timișoara. Evenimentul face parte din proiectul „Invizibil/Vizibil – Deconstruirea stereotipurilor și depășirea marginalizării comunităților rome din Timișoara și din Europa”, componentă a programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole