Timișoara: expoziţie a avangardistului Julije Knifer la Fundaţia Art Encounters – picturi pe pânză şi lucrări pe hârtie despre arta eliberată de constrângerile tradiționale

Fundaţia Art Encounters a vernisat, joi seara, expoziţia avangardistului Julije Knifer „Meandre fără ocolişuri”, curatoriată de Ami Barak, eveniment care celebrează şi centenarul naşterii artistului.

Julije Knifer (1924 – 2004) este una din personalităţile-cheie ale avangardei croate din a doua jumătate a secolului XX. Activând în Iugoslavia şi ulterior în Franţa, la Paris, în anii ’90, lucrările lui Knifer s-au concentrat pe explorarea unei singure forme – meandrul -, devenite în răstimpul anilor elementul central al producţiei sale artistice. Artistul a ajuns la meandru pentru că dorea să atingă esenţialul prin renunţarea la toate elementele de prisos. Lucrările lui explorează relaţia dintre sugestia de repetiţie infinită a motivului şi limitele pânzei. Râul care şerpuieşte este un motiv străvechi văzut ca un simbol al fluxului etern al vieţii, dar pentru Knifer el a devenit cheia unei lumi atemporale şi o modalitate de a crea lucrări care se depăşesc pe ele însele“, arată într-un comunicat Szakali Zalan, manager comunicare şi PR Art Encounters Foundation.

Meandrele artistului reflectă o explorare continuă a conceptului de artă eliberată de constrângerile tradiţionale, oferind privitorilor o experienţă unică de introspecţie şi reflecţie. Prin acest motiv repetitiv, el a explorat teme precum eternitatea, repetiţia şi structura, creând o operă de artă care transcende timpul şi spaţiul. Laitmotivul meandrului în opera sa reflectă o căutare continuă a ordinii în mijlocul haosului şi a simplităţii în mijlocul complexităţii, oferind privitorului o perspectivă profundă asupra artei şi vieţii.

Pe parcursul carierei sale, Knifer a fost unul dintre membri fondatori ai grupului proto-conceptual Gorgona cu sediul la Zagreb. În locul unui program artistic, membrii grupului erau legaţi de ceea ce ei numeau „spiritul Gorgona”, o poziţie nihilistă inspirată de filosofia existenţialistă şi de exemplul avangardelor locale anterioare războiului.

Născut în Osijek (Croaţia) şi decedat la Paris, Julije Knifer a reprezentat Croaţia la Bienala de la Veneţia din 2001 şi şi-a câştigat un renume internaţional, lucrările sale fiind expuse în instituţii prestigioase precum Centre Pompidou din Paris, MAMCO din Geneva şi Muzeul de Artă Contemporană din Sydney. De asemenea, operele sale se regăsesc în colecţii private şi muzeale din întreaga lume, inclusiv la MoMA din New Yor, Tate din Londra şi Galeria Naţională din Berlin.

În cadrul expoziţiei „Julije Knifer – Meandre fără ocolişuri”, publicul va avea oportunitatea să exploreze o selecţie diversă de picturi pe pânză şi lucrări pe hârtie, care ilustrează obsesia artistului pentru motivul meandrului şi căutarea sa constantă de a redefini limitele artei.

Expoziţia poate fi vizitată până pe 12 octombrie, de marţi până sâmbătă, între orele 12,00 şi 18,00.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole