Timișoara: a fost deschis oficial Centrul de Studii Est-Asiatice la Universitatea de Vest – lansarea a avut loc în cadrul Zilelor Culturii Japoneze

La Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) a fost deschis oficial Centrul de Studii Est-Asiatice, care se adresează studenţilor, cadrelor didactice şi cercetătorilor, urmărind promovarea culturilor din Asia de Est, a limbilor şi a literaturilor care ţin de această zonă, în special Japonia, dar se au în vedere şi China şi Coreea de Sud.

Centrul îşi propune să sprijine atât programul de limbă şi literatură japoneză, care a demarat în această toamnă în ciclul de licenţă, la Universitatea de Vest Timişoara, cât şi dezvoltarea de proiecte de cercetare în zonele menţionate.

Lansarea a avut loc în cadrul Zilelor Culturii Japoneze, care se desfăşoară la Timişoara, în perioada 2 – 5 noiembrie.

Între România şi Japonia a fost semnat, în această primăvară, un parteneriat strategic pe teme de politică, securitate, economie, cultură, ştiinţă şi tehnologie, dar unul dintre pilonii semnificativi îl reprezintă economia şi diplomaţia culturală. Pentru studenţii români există posibilitatea de a studia în Japonia, de a face stadii de studiu şi vom continua să extindem paleta ofertelor„, a declarat Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei în România, prezent la eveniment.

Centrul sprijină publicarea de articole ştiinţifice şi de volume care au în vedere spaţiul Asiei de Est. La admiterea din această toamnă, la UVT s-au ocupat toate cele 25 de locuri.

Centrul a apărut cu aproape un an în urmă, cu ideea de a pune în context cultura japoneză, pe de-o parte, dar şi de a se concentra asupra modului în care Japonia este percepută în România. Avem percepţia că Japonia este o ţară exotică, dar nu este aşa, pentru că avem exact acelaşi set de valori pe care ne bazăm. Vrem să repunem Japonia în contextul cultural, politic, geopolitic, economic est-european, dar şi în cel est-asiatic. În ceea ce priveşte studiul în Japonia, noi la UVT avem deja un parteneriat ERASMUS+ cu o universitate din Japonia, de câţiva ani, studenţii noştri merg în Japonia câte un semestru, dar ne dorim mult mai multe parteneriate; avem o grupă de limbă şi literatură japoneză şi sperăm să-i trimitem pe toţi cei 25 de studenţi, cel puţin un semestru, în Japonia„, a declarat directorul Centrului de Studii Est-Asiatice, conf. dr. George Şipoş.

Acesta spune că învăţarea limbii japoneze de către tineri reprezintă un avantaj şi pe piaţa muncii, întrucât dobândesc o abilitate critică, ieşind din formatul clasic.

În perspectivă, UVT doreşte să le ofere studenţilor, ca materie opţională de studiu, mandarina chineză şi coreeana şi să atragă lectori din Coreea şi din Japonia.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole