Timiș: cazematele de la Jebel ar putea fi introduse în circuitul turistic – au fost construite cu miile pe granița cu Serbia în anii 50

Asociația Acasă în Banat ar putea introduce în circuitul turistic cazematele de la Jebel.

Anunțul a fost făcut de președintele asociației, Radu Trifan.

În urmă cu un an-doi, Ilie Radoi a descoperit și apoi a început să organizeze vizite ghidate la cazematele de la Jebel. Eu nu știam prea multe despre ele și nici nu am vizitat una vreodată, dar povestea lor mi s-a părut interesantă. Au fost construite cu miile pe granița cu Serbia, în anii 50, pentru apărarea țării împotriva așa-zisului pericol reprezentat de Tito. Nu au fost niciodată folosite cu adevărat și astăzi au rămas ca relicve ale războiului rece. După 1990 au fost complet abandonate. Dacă mergeți pe drumul național Timișoara – Voiteni, veți vedea, de-o parte și de alta, numeroase pâlcuri de tufișuri presărate prin lanurile de grâu sau de rapiță. De cele mai multe ori, în aceste tufișuri se află o astfel de cazarmă militară abandonată. Unele sunt mai mici, altele pot acomoda chiar și un tanc sau mai multe unități de artilerie“, a spus Radu Trifan.

Ar putea fi înființat și un punct muzeal.

După numeroase tatonări, azi a venit ziua în care împreună cu Ilie ne-am pus la drum, l-am pescuit din Șagului pe Draghici Ovidiu, un pasionat de istorie militară care vrea să amenajeze o astfel de cazarmă și am pornit spre Jebel. La primărie ne-am întâlnit cu primarul Dan Vatriş și după o scurtă discuție am zis că mai bine să mergem pe teren să vedem ce-i cu cazematele și dacă există vreo posibilitate de a amenaja una sau două dintre ele, în scop turistic. Chiar în pășunea satului este un ansamblu de patru construcții, una din ele fiind mai spectaculoasă, iar la vreo câteva sute de metri mai încolo, lângă cimitir, o altă cazarmă de mari dimensiuni. Am rămas impresionat. Deja îmi imaginam lupte crâncene. Buni și răi. Eroi de război. Dar, și mai bine, un punct muzeal amenajat în jurul acestor cazemate, cu tehnică de luptă expusă afară, cu panouri informative, cu un ghid care să spună povestea. Uite o poveste fascinantă care abia așteaptă să fie spusă!“, mai precizează Radu Trifan.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole