PSD a descoperit că are un bolnav cronic – se numește PSD Timiș și are o boală – nu câștigă alegeri – a avut loc prima intervenție, o terapie de grup, spre însănătoșirea pacientului

Sâmbătă, 30 septembrie, a avut loc Conferința Județeană de alegeri a PSD Timiș în urma căreia a fost votat noul Birou Politic Județean.

Eveniment mare, cu pompă, grandios, cu lume multă.

Suntem PSD-iști, ce dracu, trebuie să ne dăm mari“, probabil și-au spus organizatorii evenimentului.

Au lipsit doar carele alegorice de tip Radu Mazăre pe model Copacabana. Noroc că tot orașul este spart și ar fi fost greu să le strecoare prin trafic.

La Timișoara au poposit cu mic cu mare, cu slugi sau doar cu amante, mai toți liderii naționali ai partidului. Șefi de județe, șefi de filiale, miniștri, secretari de stat, ajutoare de câine lup, tot felul de terchea-berchea, dar cu freza la zi,  în frunte bineînțeles cu covrigul de Buzău, care se asezonează foarte bine cu foștii cârnați de Pleșcoi.

Dar…

Ascultând, în mare, discursurile invitaților, primul sentiment care te lovește în plin este cel de salon de spital. Noroc că în sală era ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, dar și directorul nePSD al Spitalului Județean, anesteziacul Dorel Săndesc. Iar în oraș se mai afla și Nemuritorul Raed Arafat, la ziua SMURD Timiș. Așa că avea cine să acorde primul ajutor în caz că pacientul deceda chiar la propria aniversare.

Apropare toți invitații care au urcat la tribună au tras concluzia că: domnule aici la Timiș aveam de-a face cu un bolnav, căruia orice i-am prescrie nu își revine. Nu câștigă alegeri și pace. Trebuie făcut ceva.

Din care cauză au simțit nevoia, în primul rând, să lanseze de la tribună imbolduri fotbalistice, fiecare după vocabular: haideți că se poate, dacă merge la Buzău de ce nu ar merge și la Timișoara, trebuie să câștigam ca să nu pierdem, avem echipă, avem valoare, doar pe tabelă nu e marcatoare.

Al doilea lucru pe care l-au susținut este ceea ce știu cel mai bine PSD-iștii să facă, să susțină că au dat: v-am dat tot ce ați cerut, v-am acceptat tot ce s-a putut, aveți funcții cum nu ați mai avut, s-a auzit în mod repetat de la tribună.

Însă…

Momentul culminant a fost când s-au auzit, din gura vorbitorilor, cuvintele magice: trebuie să câștigați alegerile locale, trebuie să câștigați Consiliul Județean.

Ei bine, aici sala aproape că nu a aplaudat, era ca anesteziată. Și nu de profesorul Săndesc, ci de ținta prea înaltă pentru personalitățile prea mici din sală.

Am dat de dracu“, probabil și-au spus mulți participanți.

Deoarece toți veniseră ca la birt, la un chef, care în fapt era o mare mascaradă și în ciuda opulenței, a aglomerației, a puzderiei de oameni, a discursurilor sforăitoare, toți știau că nu au nicio valoare politică și nicio șansă să câștige nimic, iar niște “nimeni“ de pe la București și de prin județe, mai veneau și cu pretenții. Cum adică domne ne spuneți nouă aici ce să facem? Adică ce se bagă ăștia aici în blaturile noastre cu care PSD Timiș a trăit neîncetat? Adică să îi spună Paul Stănescu lui Radu Țoancă să nu mai vândă ceva? Inadmisibil. Și atunci ce o să mai vândă Țoncii din PSD Timiș? Sau pe cine? Nu se poate așa ceva.

Bine că pleacă repede ăștia la București“, și-au scuipat în sân câteva voluptoase.

Paul Stănescu, așa cum este el tractorist, a fost singurul lucid din sală. Dar și mincinos, așa cum nu poate să nu fie un PSD-ist.

Paul Stănescu, care este secretar general al PSD, părea jenat în discursul său că a trebuit să dea niște funcții atât de înalte unor pierzători cum sunt cei de la Timiș: Sorin Grindeanu a luat funcțiile de vicepremier și ministru la Transporturi și Alfred Simonis pe cea de președinte la Camera Deputaților, pe care rezultatele politice din 2020 nu îi recomandau nici măcar drept “cărători de trolere“, vorba lui Nicolae Robu.

Pentru a justifica totuși acordarea acestor funcții, Paul Stănescu a recurs la o minciună grosolană (oare de ce a simți nevoia să se justifice?) și a spus că rezultatul alegerilor din 2020 trebuie imputat indiscutabil și 100% fostei conduceri, adică fostului președinte Călin Dobra (nerostit pe nume însă), deoarece “Freddy era președinte al PSD Timiș de doar o lună sau două la data alegerilor“. Și cum Paul a spus că-l iubește pe Freddy, părintește bănuim, nu se poate să nu i se treacă cu vedere, cam așa cum au făcut părinții drogatului de la Constanța. Așadar, prima intervenție, terapia de grup, spre însănătoșirea pacientului, a început cu o minciună spusă chiar pacientului. Probabil spre bine lui. Mai bine să nu știe.

Pentru că…

Fostul președinte Călin Dobra, care a fost scos mârlănește și grețos din istoria PSD Timiș (deși își merită din plin soarta) în toate discursurile vorbitorilor, deși era în sală, a demisionat din funcția de șef al PSD Timiș în decembrie 2019, deci cu 10 luni înainte de alegerile locale de la 27 septembrie 2020, exact la presiunea celor care astăzi conduc PSD Timiș, sub amenințarea dizolvării organizației și dării sale afară din partid sau poate chiar mai rău, pe modelul Titu Bojin. Ulterior, a obținut cu greu inclusiv candidatura la CJ Timiș, pe care însă mai bine nu o obținea. Mai mult decât atât, Călin Dobra nu a avut niciun cuvânt de spus ca și candidat la CJ Timiș în privința alcătuirii listei de consilieri județeni. Mai mult decât atât, Călin Dobra a obținut un scor electoral mult peste scorul PSD Timiș, în ciuda eforturilor concertate și disperate ale celor de la PSD Timiș care doreau să-l scoată sub scorul partidului. Mai mult decât atât, lui Călin Dobra i s-a refuzat o alianță cu prietenii lui Sorin Grindeanu trimiși “în misiune“ la Pro România. Mai mult decât atât, lui Călin Dobra nu i s-a permis să beneficieze de voturile lui Titu Bojin care ar fi trebuit să fie pe lista PSD, dar a fost lăsat în afara partidului, însă sâmbătă a fost invitat în sală.

Așadar, când Paul Stănescu spune “slab, extrem de slab“, trebuie să arate cu degetul exact și exclusiv spre cei cărora astăzi PSD le-a dat funcțiile mari în fruntea statului: Sorin Grindeanu și Alfred Simonis.

Cei doi sunt cei care au îmbolnăvit partidul de boala de care suferă astăzi și care au toate șansele să piardă toate rândurile de alegeri din 2024, dacă scena politică rămâne cea actuală.  

Prima intervenție, terapia de grup, spre însănătoșirea pacientului, ținută sâmbătă, a fost un eșec, iar cei de la București ar trebui să știe mai bine că PSD Timiș este obișnuit doar cu blaturile și nu va avea curajul nici în 2024 să iasă din propria haină, să-și asume bărbătește o confruntare directă cu adversarii politici. Nici nu ar avea cu cine, iar discursul lui Sorin Grindeanu, este elocvent, “suntem cam tot ăia din 2016“. Și ăia 1.000 din sală cine erau domnule Grindeanu? Erau aduși pe blat, cumpărați? Deoarece nu a avut nimic remarcabil de spus despre propriul prezent Sorin Grindeanu a ținut un discurs de genul lui Cornel Dinu, ca un bătrân care evocă obsesiv trecutul presărat cu ceea ce mintea sa asociază amintirilor pozitive din copilărie.

Blaturile de la PSD Timiș sunt indicate inclusiv de faptul că se mizează în continuare pe formarea unui USL, oficial sau neoficial, prin care să le fie repartizată celor de la PSD candidatura la Consiliul Județean și astfel PNL să nu aibă candidat. Adică, câștigarea alegerilor depinde de un blat.

Un lucru este cert, Sorin Grindeanu s-a spălat deja pe mâini în privința viitoarelor alegeri și i-a aruncat toată responsabilitatea în spate șefului PSD Timiș, Alfred Simonis, spunând: “căpitan de echipă, ca de fiecare dată, este președintele filialei“. Dovadă a unui lichelism absolut. Din nou, singurul care a prins ideea a fost doar Paul Stănescu, care vorbind după Sorin Grindeanu a dorit să întărească faptul că “Sorin îl va ajuta pe Freddy“.

Al doilea lucru cert este cel al veveriței din Ice Age care seamănă extrem de bine cu PSD Timiș: fie ghinda cât de mică, e a noastră, nu o dăm la nimenea, nu o impărțim cu nimeni și ne învârtim în cerc, între noi, după ea. Partid mic, închis, fricos, laș, de aici și rezultatele slabe, dar e greu cu adevărul spus în fața.

Prima intervenție, terapia de grup, spre însănătoșirea pacientului, ținută sâmbătă, a fost un eșec, participații plecând cu senzația că sunt bolnavi, păduchioși, iar dacă vor pierde alegerile vor fi curățați de pe fața pământului. Cum să le câștige însă așa râioși cum sunt în fața electoratului din Timiș?

ANALIZĂ. Florin Abraham: anticipăm lansarea candidaților prezidențiali să abia în vara anului 2024 – PNL va trebui să ia decizia dacă va continua ca partid de opoziție din interiorul guvernării sau din afara acesteia – ar putea fi întrunite condițiile unei schimbări de lider, așa cum s-a întâmplat și în 2014

Istoricul și profesorul de Științe politice la SNSPA, dr. Florin Abraham, realizat o analiză a situației politice privind anul 2024, dar și perspectivele post alegeri. Analiza a fost publicată pe…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole