Primăria Timișoara va realiza Traseul  Revoluției din 1989, o investiție în valoare de 4,5 milioane de euro, fonduri europene prin PNRR

Se împlinesc în curând 33 de ani de la Revoluție și încă nu avem vinovați. Știm însă că s-a tras la Timișoara, că au murit oameni obișnuiți, deveniți eroi, unii știuți, alții neștiuți. Soldații și-au acoperit ochii cu lentile fumurii, pentru ca nu cumva să distingă altceva decât ținte, și-au tras fermoarul conștiinței până sus, și-au luat doza de gheață injectabilă necesară pentru a executa ordinul și au tras în oameni obișnuiți care au ieșit în stradă, înfruntând regimul de teroare extremă. În curând, cu ajutorul tehnologiilor de realitate augmentată şi realitate virtuală, timişorenii şi turiştii vor putea retrăi atmosfera acelor zile. Primăria Timișoara va realiza Traseul  Revoluției din 1989, o investiție în valoare de 4,5 milioane de euro, fonduri europene prin PNRR, care va cuprinde nouă puncte emblematice. Sunt vizate Piața Maria, Podul Traian, Piața Victoriei/Operei, Piața Libertății, Piața Sfântul Gheorghe, Prefectura, Podul Decebal, Parcul Poporului și Cimitirul Eroilor.

„Așteptam un asemenea proiect. Aici, la Timișoara a început imposibilul și nu trebuie să uităm niciodată că oamenii și-au asumat destinul, au murit pentru libertatea noastră. Să bați orașul la pas și să retrăiești atmosfera de atunci cu siguranță ne ajută să ne și amintim. Am trăit comunismul, nu îmi doresc să se mai repete vreodată”, a declarat Karina, în timp ce Marian a apreciat că acum vom vorbi mai mult despre revoluție, nu doar în decembrie: „În 33 de ani am tot vorbit despre revoluție, în decembrie și atât. În decembrie ne întâlnim toți, ne amintim, aprindem lumânări, îmbrățișăm familiile eroilor noștri, îmbrățișăm eroii noștri și cam atât. Este trist că am așteptat 33 de ani să facem un Traseu al Revoluției. Abia aștept să-l parcurgem la pas în lunile de vară, primăvară, vară și chiar în decembrie”.

Un plus al proiectului este faptul că istoria se vede în stradă, consideră Nicolae: „În sfârșit istoria nu mai este expusă doar în conferințe, prelegeri și muzee. Istoria va fi în stradă, acolo unde s-a și petrecut. Este o inițiativă pe care o așteptăm de 33 de ani”, iar Darius precizează că ne-am certat prea mult pentru o istorie pe care unii nici nu o cunosc: „Era cazul să facem ceva. Am tot respectul pentru cei care au inițiat acest proiect. Ne mai certăm pe istorie, că acolo, că acolo. Au trecut totuși peste 30 de ani în care am povestit sau ne-am certat și, de fapt, important este să nu uităm prin ce au trecut oamenii în acel decembrie sângeros. Dacă parcurgem acest traseu împreună și ne așezăm din nou la masa, putem să îl îmbunătățim. Dar plecăm de undeva, după 33 de ani. După 33 de ani, eu cred că trebuie evidențiate curajul eroilor noștri și faptul că și-au asumat destinul și au murit pentru noi”.

 Traseul Revoluției este singurul proiect de memorie istorică colectivă al unui municipiu din țară admis din start în Programul Național de Redresare și Reziliență.

 „Toate emoțiile, scandările, vuietul mulțimii de demonstranți, șuieratul gloanțelor și imaginile Revoluției anticomuniste se vor reîntoarce pe străzile Timișoarei. Regândim spațiile publice în locurile fierbinți ale lui Decembrie 1989, astfel încât orice turist sau timișorean să pășească acolo conștient de trecutul nostru. În plus, cu ajutorul tehnologiilor moderne de realitate augmentată și virtuală, vom putea retrăi tensiunea și speranța acelor zile”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Proiectul Traseul Revoluției vizează transformarea spațiului public într-un mediu care să evoce momentele Revoluției și să păstreze vie memoria zilelor din decembrie 1989. Totodată, patrimoniul cultural al orașului va fi valorificat din punct de vedere turistic prin marcaje vizuale modern, prin digitalizarea locațiilor incluse în traseu și prin crearea unei aplicații dedicate vizitatorilor. Proiectul mai prevede modernizarea pavajelor și amenajarea spațiilor astfel încât să fie accesibile pentru toată lumea. În plus, mobilierul urban și marcajele vizuale vor avea un concept unitar pentru toate locațiile.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole