PROGRAM. Timișoara 2023 – concert Mahala Rai Banda, spectacole la Teatrul German și Maghiar, Orașul paralel – Fabric, expoziții și tururi ghidate

Instituțiile de cultură din subordinea Primăriei Timișoara și proiectele înscrise în Programul „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” vă invită să participați la evenimentele culturale din perioada 21-27 aprilie. Programul oferă o paletă diversă de evenimente și activități, potrivite fiecărei categorii de public.

📍Duminică, 23 aprilie:

🎭Teatrul German – ora 19:30 – Premieră „Lisistrata” după Aristophanes, cel mai important reprezentant al comediei grecești, denumit și „Prințul Comediei Antice”. În operă este vorba despre bărbații care declanșează războiul și despre femeile din Atena și Sparta care vor să aducă pacea refuzând relațiile intime cu partenerii lor de viață. După un șir încurcat de întâmplări, strategia femeilor e încununată de succes. Regizor este Niky Wolcz, iar scenografia este realizată de Helmut Stürmer.

💡Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” – ora 11:00 – Tur ghidat împreună cu curatoarele Corina Oprea, Brîndușa Tudor și Cosmina Goagea, membre ale Echipei Curatoriale Timișoara 2023.

Palatul Ștefania – ora 12:30 – Tur ghidat împreună cu curatoarele Corina Oprea, Brîndușa Tudor și Cosmina Goagea, membre ale Echipei Curatoriale Timișoara 2023.

💡Bastionul Maria Theresia, Galeria 2 – ora 16:00 – Prezentarea operei lui Mircea Nicolae.

🎼Piața Unirii– ora 20:00 – Concert Mahala Rai Banda, grup muzical românesc cunoscut pentru amestecul fascinant de muzică tradițională romă cu influențe contemporane precum jazz, hip-hop și muzică electronică.

📍Luni, 24 aprilie:

🎭Teatrul German – ora 18:00 – Festivalul Internaţional de Teatru Școlar și de Tineret de Expresie Germană. Acesta se află la a 21-a ediție și se desfășoară în colaborare cu Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” în sala Teatrului German. La festival puteți viziona spectacole realizate de tineri din Croația, Germania și România. Gazde ale festivalului sunt trupele de teatru NiL, iar invitați vor fi conducători de ateliere din Germania și din țară.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile, dar accesul se face cu bilete de la casieria teatrului, obținute cu titlu gratuit. Festivalul se va desfășura în perioada 24 -27 aprilie.

🎭Gara de Nord, Peronul 2, orele 15:00 și 17:00 – Teatrul Maghiar vă invită la un spectacol inedit, „Orașul paralel – Iosefin”. O călătorie deosebită care dezvăluie lumi paralele și scoate la lumină povești surprinzătoare ale cartierului Iosefin prin 3 trasee și 3 jocuri diferite, călăuzite de actor. Spectacolul este realizat în co-producție cu Asociația Culturală Diogene și promite o expertiență unică. Cei curioși și iubitori ai mersului pe jos sunt invitați să acceseze pagina principală a Teatrului Maghiar pentru mai multe informații despre trasee.

🎼Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol – ora 19:00 – Recital Cameral. Trio Contraste aniversează 40 de ani de activitate muzicală alături de public. Sărbătoarea va fi marcată printr-un recital cameral soliști fiind : Ion Bogdan Ștefănescu la flaut Muramatsu, Doru Roman la percuție și Sorin Petrescu la pian.

🎼Facultatea de Muzică și Teatru – ora 15:00 – Iubitorii de muzică clasică sunt invitați la „Baroque Watermusic” – concert lecție. În cadrul concertului lecție, vor fi prezentate instrumente de epocă, tehnici de interpretare specifice acestora, precum și repertoriul muzicii vechi. Instrumentiștii sunt muzicieni profesioniști din Cluj, Timișoara și Budapesta, alături de soprana și prim-solista Narcisa Brumar, de la Opera Națională Română Timișoara.

📍Marți, 25 aprilie:

💡Universitatea de Vest – Aula Magna – ora 17:00 – Conferința „Ce ne fac facem cu specia umană? Este oare cu putință conviețuirea?”, susținută Gabriel Liiceanu, cel mai cunoscut filosof, interpret și scriitor român contemporan. Accesul la conferință este gratuit, dar necesită o înscriere prin link. Nu ratați ocazia de a-l asculta pe unul dintre cei mai importanți intelectuali publici din România într-o conferință captivantă despre conviețuirea umană și provocările actuale.

🎭Stația de vaporetto Corneliu Coposu – ora 18:00 – Sunteți invitați într-o călătorie prin „Orașul paralel – Fabric”. Spectatorii sunt expuși unei experiențe inedite, inspirate de poveștile documentate în cartierul Fabric, iar acțiunea se desfășoară la Centrul Reformat Noul Mileniu. „Orașul Paralel” este dezvoltat de Asociația Culturală Diogene în coproducție cu Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” și Teatrul German de Stat Timișoara, în colaborare cu Universitatea Politehnica Timișoara, cu sprijinul Centrului Reformat Noul Mileniu și a Societății de Transport Public Timișoara.

🎭Grădinița Nikolaus Lenau – ora 13:00 – Proiect inovator „Angela” – Imaginând copilăria la vârsta a 3-a împreună cu AI . Proiectul este un experiment al interacțiunii nonverbale dintre artist și bunica lui și își propune reducerea singurătății pe care o resimt vârstnicii prin crearea de conexiuni și reconectarea cu generația tânără printr-un limbaj creativ intermediat de inteligența artificială (A.I). Artist: Alex Halka.

📍Miercuri, 26 aprilie:

🎬Teatrul Baska – ora 18:00 – „Zona gri”, serie de interviuri despre conviețuirea umană. Imterviurile înregistrate încearcă să contureze o imagine a contractului social din perspectiva relațiilor emoționale. Zona gri va fi punctul de pornire într-o dezbatere pe marginea felului în care ne proiectăm emoțiile în societate. Artist: Mihai Păcurar

📖Minitremu (un)learning Center – 18:30 – Lansare în premieră a cărții scrise de Alex Zorilă, „Spații aparte”, o carte activistă, care îmbină trecutul cu prezentul comunității LGBTQIA+ din România.

Continuă seria de „Istorii invizibile” – Arhiva queer la feminin* . Scopul evenimentului este să descopere și să aducă vizibilitate asupra istoriei și culturii persoanelor feminine atrase de femei, având ca obiectiv deschiderea unui dialog în cadrul LGBTQIA+. Organizatori sunt Asociația Identity Education și Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely.

🎼Escape Underground Hub – ora 19.00 – ECO Vibes. Un concert experimental care îmbina instrumente clasice, precum pianul acustic și bandoneonul, cu tehnologii digitale video generative, propunând o experiență integratoare, în care publicul se află în mijlocul fenomenelor naturale cauzate de schimbările climatice. Artist: Elena Popa.

🎼Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol – ora 14:00 – „Comorile ascunse ale muzicii vocale” , recital educativ prin care muzica vocală își dezvăluie secretele pentru tinerii de 12-18 ani, susținut de Ansamblul Voces Timisienses.

📍Joi, 27 aprilie:

🎼Centrul Reformat Noul Mileniu– ora 19:00 – Recital de pian Tamás Érdi. Pianist invitat să cânte pe cele mai prestigioase scene, câștigător a numeroase premii internaționale, va fi în fața publicului la Timișoara. Deși nevăzător, solistul este recunoscut pentru sensibilitatea deosebită cu care interpretează, cucerind publicul instantaneu.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole