O primărie PSD din Timiș, condusă de soția fostului primar, aproape de faliment – primărița are o casă de locuit de 1.450 de metri pătrați

Comuna Criciova trăiește de ani buni o poveste incredibilă, demnă de filmele de la Bollywood, dacă nu de la Hollywood, dar mai întâi ar trebui scrisă o carte bazată pe fapte reale, care însă pot părea ireale pentru secolul în care trăim și pentru toții anii de luptă pentru statul de drept.

Ultimii doi primari pe care i-a avut comuna au fost declarați incompatibili și și-au pierdut mandatele, iar acum primăria este condusă de soția fostului primar de la PSD.

Pentru ca totul să fie perfect pentru un scenariu de roman, administrația locală se apropie de faliment, iar firma unde a fost angajată actuala primăriță și unde lucrează soțul său, fostul primar, încheie pe bandă rulantă contracte du alte primării PSD.

Dar iată povestea.

Primăria PSD din Criciova este aproape de faliment, arată un control al Camerei de Conturi de anul trecut, deși este una dintre cele mai mici și sărace comune din Timiș, având doar puțin peste 1.500 de locuitori.

În concluzie, entitatea auditată prezintă un risc imens de intrare în criză financiară și/sau insolvență, sub toate formele legale, fiindu-i afectată continuitatea activității“, arată inspectorii CC.

Comuna este condusă din anul 2020 de către primarul PSD Timiș, Romica Elena Cătănă, care este soția fostului primar Cristian Cătană, fost membru PDL, care a trecut la PSD în 2014 cu celebra ordonanță a traseiștilor, și care este unul dintre cei mai fideli susținători ai șefului informal al PSD Timiș, Sorin Grindeanu și care și-a pierdut mandatul chiar înainte alegerilor locale.

Cristian Cătană (cămasă deschisă) și soția sa, viitorul primar al comunei Criciova, în 2020, alături de prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu; deputatul PSD de Timiș, Alfred Simonis și senatorul PSD de Timiș, Eugen Dogariu

Totul a plecat de la faptul că primarul Cristian Cătană a fost găsit în mai 2016 în incompatibilitate de către Agenția Națională de Integritate.

CĂTANĂ IOSIF CRISTIAN, Primar al comunei Criciova, județul Timiș şi fost viceprimar în perioada 29 iunie 2012 – 03 iunie 2014. S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 29 iunie 2012 – 09 februarie 2016, întrucât a deținut simultan atât funcția de viceprimar și ulterior pe cea de primar cât și funcţia de administrator al S.C. TRANS CATANA S.R.L. (în perioada 29 iunie 2012 – 25 octombrie 2012) și calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul „CĂTANĂ CRISTIAN-IOSIF PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ” (în perioada 29 iunie 2012 – 09 februarie 2016), încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d)  și g) din Legea nr. 161/2003“, arăta Agenția Națională de Integritate în 25 mai 2016.

Au urmat apoi ani de procese, pe care primarul le-a pierdut, fără a mai avea voie să candideze la alegerile din 2020.

Sentință definitiva după aproape patru ani de procese. Primarul din Criciova își pierde mandatul de primar cu câteva luni înainte să îi expire“, scria la vremea respectivă lugojinfo.ro.

Conform ultimei declarații de avere disponibilă, din 2019, Cristian Cătană a cumpărat în perioada 2016 – 2018, deci când era primar, mai multe hectare de teren chiar în comuna pe care o conducea, dar și o casă e locuit de 200 de mp.

Interesant este că fostul primar Cristian Cătană lucrează actualmente la firma Romcat Forest Plus SRL, cu sediul în Criciova, firmă la care lucra soția sa Elena Romica Cătană înainte de a deveni primar în locul soțului său.

Potrivit declarației de avere din 2022 a primarului Elena Romica Cătană, în perioada 2017-2020 a cumpărat zeci de hectare de teren la Criciova și Găvojdia, dar și o casă de locuit de 1.450 de mp.

De asemenea, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții publice, firma Romcat Forest Plus SRL, la care era angajată soția primarului PSD din Criciova, Cristian Cătană, a câștigat în anul 2019 un contract de lucrări de 400.000 de lei la Primăria PSD din Traian Vuia, condusă de primarul Vasile Petruescu, pentru reparații stradale la accese si dispozitive de scurgere, iar în 2018 alte trei contracte de lucrări tot la Primăria PSD din Traian Vuia și la Primăria PSD din Ohaba Lungă, cu o valoare totală de peste 700.000 de lei, deși firma are ca și obiect de activitate cultivarea cerealelor.

Mai mult, potrivit declarației de interese din 2022, primarul Elena Romica Cătană deține o Întreprindere Individuală deși lega interzice primarilor să dețină calitatea de comerciant persoană fizică, cele două calități fiind incompatibile, motiv pentru care Agenția Națională de Integritate ar putea avea de lucru cu al treilea primar consecutiv de la Criciova.

Mai mult, fostul primar, Cristian Cătană, soțul său, a avut prbleme cu ANI exact pe chestiunea comerciantului persoană fizică!

Situația financiară a primăriei Criciova este dezastruoasă.

Astfel, în perioada 04.04.2022 – 13.05.2022, administrația locală a fost controlată de către Camera de Conturi, iar în urma controlului a ieșit la iveală faptul că primăria se apropie de faliment, fiind descoperite prejudicii de aproape 700 de mii de lei și abateri financiare de peste 1.5 milioane de lei care ar putea să-i afecteze continuarea activității.

Nereguli la lucrările prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL)

Se constată faptul că prin expertiza tehnică efectuată de către prestator și ulterior prin dispoziția de reglementare emisă de proiectant au fost stabilite lucrările neefectuate de către executant la un obiectiv de investiții finanțat din bugetul de stat prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) respectiv bugetul local al Comunei Criciova, respectiv elementele de deviz nepuse în operă de către acesta, în valoare de 456 mii lei (inclusiv TVA). De asemenea se constată faptul că, cheltuielile ocazionate de plata contravalorii expertizei tehnice efectuate respectiv a încercărilor, probelor și testelor de laborator realizate în sumă de 42 mii lei, entitatea auditată neprocedând ulterior la recuperarea acestor cheltuieli de la partea aflată în culpă așa cum se prevede la art. 36 pct. (2) și (3) din H.G. nr. 273 din 14 iunie 1994 pentru aprobarea Regulamentului privind recepția construcțiilor“, arată inspectorii Camerei de Conturi Timiș.

Abateri financiare de peste 1.5 milioane de lei

De asemenea, auditul financiar mai arată și alte abateri care aruncă Primăria Criciova spre faliment.

Alte abateri privind creanțele si obligațiile statului și ale UAT – Executarea silită a UATC Criciova, urmare pierderii unui proces cu un executant de lucrări. În concluzie, entitatea auditată prezintă un risc imens de intrare în criză financiară și/sau insolvență, sub toate formele legale, fiindu-i afectată continuitatea activității. Luarea tuturor măsurilor necesare în vederea recuperării prejudiciului cauzat de plata unor lucrări neefectuate/elemente de deviz nepuse în operă de către executantul lucrării, obiectiv investițional finanțat prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), inclusiv dobânzi și penalități de întârziere calculate până la data finalizării misiunii de audit) și virarea acestuia la bugetul de stat; Luarea tuturor măsurilor necesare în vederea recuperării prejudiciului cauzat de achitarea contravalorii cheltuielilor efectuate din bugetul local al comunei Criciova pentru realizarea de către un prestator a unei expertize tehnice respectiv a încercărilor, probelor și testelor de laborator aferente“, mai arată inspectorii Camerei de Conturi.

Până și la deconturile de motorină pentru școală inspectorii Camerei de Conturi au găsit nereguli și un prejudiciu de 18.000 de lei.

Se constată faptul că la nivelul unității școlare motorina primită de la ordonatorul principal de credite nu se regăsește reflectată nicăieri la nivelul unității școlare deși potrivit evidențelor ordonatorului principal de credite rezultă faptul că în anul 2021 aceasta a primit o cantitate de 3.162 litri. În aceste condiții, modul de lucru al unității școlare este unul deficitar care creează condițiile de manifestare a riscului de utilizare a motorinei primite și în alte scopuri în condițiile în care centrala este racordată la un butoi artizanal de 200 litri în care motorina primită este practic turnată din recipiente (bidoane) de plastic de 20 litri (în care este adusă de la benzinărie) iar stocurile neconsumate de motorină sunt depozitate în aceste recipiente. De asemenea, lemnele utilizate pentru încălzire nu sunt înregistrate în evidența ordonatorului terțiar de credite și nici nu sunt inventariate, reprezentanții entității justificând acest lucru prin faptul că ordonatorul principal de credite nu le comunică valoarea lemnelor de foc primite“, se arată în raportul de audit.

Un alt prejudiciu de 11.000 de lei a fost descoperit la o lucrare din comună.

Se constată prejudicierea bugetului local cu suma de 11 mii lei, rezultată din cuprinderea în devizul de lucrări a unor articole de deviz fără legătură cu lucrarea în sine și din decontarea unui număr nereal de kilometri a transportului materialelor (balastului), precum și foloase nerealizate“, se mai arată în raport.

Raportul complet poate fi citit mai jos.

Nu este singurul caz de la Criciova

Problemele de la Criciova sunt mai vechi, deoarece și fostul fost primar a avut probleme cu legea și cu Agenția Națională de Integritate care îl găsea și pe acesta în stare de incompatibilitate în 2015.

ROSOCA PETRU. Fost Viceprimar și fost Primar al Comunei Criciova, Jud. Timiș. -a aflat în stare de incompatibilitate în perioada exercitării mandatului de viceprimar, respectiv de primar (20 noiembrie 2009 – 18 noiembrie 2013),  întrucât a deținut, simultan, următoarele funcții și calități:

– administrator al S.C. PARABELUM S.R.L. (în perioada 20 noiembrie 2009 – 19 ianuarie 2010);

– preot paroh în cadrul Parohiei Criciova (în perioada 20 noiembrie 2009 – 18 noiembrie 2013);

– reprezentant al Consiliului Local Criciova în cadrul Adunării Generale a Acționarilor S.C. ECOSAL-GNSC S.R.L. (în perioada 08 martie 2011 – 05 noiembrie 2013).

Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 87, lit. d), f) și k) din Legea nr. 161/2003“, arăta un raport al Agneției Naționale de Integritate din 12 iunie 2015.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole