Dominic Fritz: se preconizează un blocaj total al proiectelor de la Solventul – au importanță strategică pentru oraș

Prefectura Timiș a organizat miercuri, 5 aprilie 2023, o conferință de presă susținută de prefectul PSD de Timiș, Mihai Ritivoiu și  șeful Agenției pentru Protecția Mediului, Alina Călușeru.

Tema conferinței a fost problema fostei Platformei Solventul din Timișoara și intenția unui dezvoltator imobiliar de construi ansambluri rezidențiale pe un teren de 48 de hectare al fostei platforme petrochimice.

Proiectul, care aparține companiei Valkiria Invest, este blocat deoarece nu poate fi obținut momentan un Plan Urbanistic Zonal, din cauza faptului că este nevoie de un aviz de mediu, care nu poate fi acordat pentru că solul este contaminat.  

Conform unei dezvăluiri în premieră și în exclusivitate a Buletin de Timișoara, terenul fostei Platforme Solventul este deținut de a doua cea mai bogată familie din Marea Britanie, care își desfășoară activitățile prin mai multe firma offshore.

Astăzi, primarul Dominic Fritz, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că proiectele administrației locale sunt și ele afectat de situația terenului și a făcut un apel la depășirea blocajului birocratic.

Din păcate se preconizează un blocat total al proiectelor de la Solventul și vreau să trag un semnal de alarmă și să explic de ce proiectele au o importanță strategică pentru Timișoara și ce cred că trebuie să facem. Este un teren de peste 40 de hectare pe locul fostului combinat chimic Solventul unde există pe de o parte un plan de dezvoltare pentru un dezvoltator imobiliar privat și planul de închidere a inelului 4 vest, legătura între Ronaț și Dâmbovița, unde avem un pasaj la care lucrăm deja și un pod pe are îl proiectăm acum. Această închidere a coridorului este extrem de importantă și va conecta trei linii de tramvai, dar va deschide posibilitatea de a traversa orașului și din vest.  Noi momentan lucrăm la Pasajul Solventul, proiectul este de 132 de milioane de lei, avem și o finanțare prin programul Anghel Saligny, deci este un proiect care merge înainte și sper că se va finaliza la anul. Însă acest pasaj nu va produce efectele necesare dacă nu continuăm cu un pod peste Bega după pasaj“, a declarat primarul Dominic Fritz.

Situația Podului Solventul

La pod se finalizează studiul de fezabilitate, apoi putem să lucrăm și la proiectul tehnic și să obținem autorizația de construire. Pentru proiectarea podului avem o finanțare europeană, 1,3 milioane de lei, asta însemnând că putem obține bani europeni și pentru construcția podului și vom avea nevoie de această finanțare deoarece vorbim de o sumă de peste 200 de milioane de lei, deci 40 de milioane de euro, necesară construcției. Pentru autorizația de construire a Podului este nevoie de un acord de mediu. A făcut domnul prefect o confiență de presă, într-un limbaj de lemn, ne-a anunțat că acest teren este contaminat, ceea ce este o surpriză pentru nimeni, mai ales pentru dezvoltator, deoarece el a făcut măsurătorile, doar că nu am văzut care este strategia Agenției pentru Protecția Mediului Timiș, pentru a ieși din această situație. Am avut o situație similară, rezolvată cu succes unde este ISHO, unde s-a dezvoltat o zonă rezidențială nouă. Din păcate din 2019 dezvoltatorul și noi depindem de aceste terenuri, deoarece investitorul trebuie să doneze primăriei din teren pentru a construi strada și podul, și din 2019 dezvoltatorul a pornit procedurile pentru decontaminare, dar momentan suntem ținuți într-o perioadă în care nimeni nu știe ce se va întâmpla și avem nevoie să depășim acest blocaj birocratic. Acest teren are nevoie de decontaminare, dar ea se face cu acțiune, nu prin blocarea unor hârtii. Avem nevoie de o abordare pragmatică și funcțională, nu funcționărească, pentru că vorbim de o suprafață uriașă, dar nu toate suprafețele sunt contaminate și nu toate contaminările sunt de același fel. Și aici vorbesc mai ales de drum, unde terenul nu este contaminat și de aceea trebuie să avem o abordare diferențiată și o etapizare a decontaminării, ca să nu așteptăm toți ca 50 de hectare să fie decontaminate până să putem să continuăm. Cel mai important lucru este să se decidă acum ceva. Și apelul meu urgent, și către Agenția de Protecția Mediului Timiș, și pentru domnul prefect este: vă rog să decideți, vă rog să dispuneți, să poată începe dezvoltatorul cu decontaminarea, cel mai bine cu o viziune diferențiată, adică unele superfețe să aibă unele măsuri și alte suprafețe alte măsuri. Singurul care poate face decontaminarea este dezvoltatorul care trebuie să doneze apoi orașului o bucată de teren. Sunt câteva hectare de care avem nevoie mai ales pentru strada de legătură“, a completat Dominic Fritz.

Status-ul celor două proiecte

Pe de altă parte, potrivit viceprimarului USR al Timișoarei, Ruben Lațcău, situația celor două investiții este următoarea:

Pod-ul este SF-ul în lucru la fază finală, a fost azi în CTE, s-au cerut clarificări pentru costuri și soluția tehnică, se va face o nouă ședință cu proiectanții pentru clarificarea costurilor și probabil va fi aprobat după Paște. Subtraversarea este în execuție, la 15%, se sapă groapa“, a precizat Ruben Lațcău.

Raportul Agenției de Mediu privind contaminarea

Conform Raportului de investigare detaliată și evaluare a riscului realizat la nivel de APM, după ce s-au analizat probe de sol, în anii 2019, 2021 și 2022, a arătat că în anumite puncte de pe teren sunt depășiri ale pragurilor de alertă și de intervenție în vigoare, pentru mai multe substanțe: sulfați, arsen, cupru, plumb, nichel, vanadiu, total hidrocarburi din petrol (THP), hidrocarburi aromatice policiclice (HAP), naftalină, piren, fenantren, crisen, fluoranten, benzo(b)fluoranten, benzo(k)fluoranten, benzo(a)piren, benzo(a)antracen, benzo(ghi)perilen, și indeno(1,2,3-cd)piren

Analize s-au făcut și pentru apele subterane și apele de suprafață, probele fiind prelevate în anii 2019 și 2022. Acesta au evidențiat depășiri ale pragurilor și valorilor limită în vigoare pentru ape subterane, pentru sulfat total, fenoli totali, fosfat, arsen, benzen, naftalină, etilbenzen, metil-tert-butil-eter (MTBE) și total hidrocarburi din petrol (THP).

Recomandările noastre

Cele mai citite articole