Dominic Fritz: Capitala Culturală a fost un succes – vă aștept pentru un weekend de excepție pentru un an de excepție

Astăzi a avut loc conferința de presă având ca temă închiderea Programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii.

Capitala Culturală a fost un succes atât din prisma locală, cât și pe plan național și internațional. Am avut 2 ambiții mari cu acest program: să redefinim cultura ca motor al dezvoltării, ca mecanism de coagulare a comunității și să repunem Timișoara și România pe harta Europei, nu doar în domeniul cultural. Este clar că avem o nouă dinamică de dezvoltare în oraș. Am pornit cu 349 de organizații care și-au (re)asumat să dea viață bidbook-ului câștigător și avem azi peste 800 de organizații implicate. O singură capitală a fost făcută de sute de organizații, firme, persoane, artiști, voluntari, cărora le mulțumim pentru energia lor” a transmis primarul Dominic Fritz.

Potrivit unui comunicat de presă al municipalității, administrația locală a implementat un model de avangardă în domeniul finanțărilor culturale, replicat în plan național, confirmat la nivel internațional. Acesta include: burse de creație, rezidențe, granturi pentru mobilități și schimburi de experiență, precum și selectarea proiectelor de către jurii de profesioniști. Toate acestea înseamnă evenimente de calitate, inovative și conectate la scena internațională, care implicit atrag public și aduc schimbări în bine în comunitate. Primăria Timișoara a investit și va continua să investească în cultură.

Lansăm la începutul anului viitor un concurs internațional de arhitectură pentru o nouă sală de concerte în Piața 700. Nu avem încă o sală de concerte adecvată. Filarmonica este de fapt un fost cinematograf, nu neapărat o sală potrivită pentru a găzdui concerte de înaltă anvergură. Din 2024, oferim 1 milion de euro pentru burse și rezidențe pentru a atrage la Timișoara creativi din toate domeniile. Prin asta punem bazele unei dezvoltări prospere a Timișoarei și în viitor. Și demonstrăm că România poate schimba prejudecata că e țara din care toată lumea pleacă” a anunțat primarul Dominic Fritz. 

Municipalitatea, prin Centrul de Proiecte, a finanțat evenimente cu zeci de mii de participanți fiecare, dintre care amintim:

  • Pepiniera.1306 plante pentru Timișoara – 193.525 vizitatori
  • Deschiderea Timișoara 2023 și expozițiile aferente – 109.000+ participanți
  • „Timișoara 2023. Celebrarea orașului” – peste 80.000 de spectatori
  • Cazarma U – Proiectul „După sculptură/Sculptură după” – 70.000+ de vizitatori
  • Bienala Art Encounters 2023, ediția a 5-a – 25.000 vizitatori

Numărul voluntarilor care se implică în Capitală a depășit 3.000, care au muncit, cumulat, peste 30.000 de ore la organizarea evenimentelor Capitalei. Mulți dintre ei și-au exprimat deja dorința de a se implica și în continuare în viața comunității. Mediul de afaceri a participat, de asemenea, la reușita programului. 50 de companii private au contribuit cu peste 20 mil lei contribuție (în bani și natură/barter bunuri și servicii)“, mai arată sursa citată.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole