Joi seara, 9 noiembrie, Dominic Fritz și-a prezentat raportul de guvernare locală, după primii trei ani de mandat ca primar al Municipiului Timișoara.
Peste 500 de persoane – membri ai comunității locale, membri și simpatizanți USR – au umplut până la refuz sala proaspăt modernizatului Cinema Timiș.
“În seara asta, împreună cu echipa mea, mi-am prezentat raportul de guvernare locală la 3 ani de mandat. Ce am reușit să facem în primul rând este că am reinstaurat respectul. Respectul pentru banul public. Respectul pentru lege. Respectul pentru ce au construit alte generații de timișoreni. Și respectul pentru marele potențial pe care Timișoara îl are. Vă mulțumesc pentru această poveste de succes pe care o construim împreună. În 2024, timișorenii vor trebui să aleagă dacă vor merge înainte sau vor merge înapoi. Dacă vor alege să restaureze supremația interlopilor sau vor merge înainte cu respectul pentru lege. Vor trebui să spună dacă aleg un oraș plin de xenofobie și rasism, unde primarul se crede buricul lumii sau un oraș european, deschis pentru diversitate, condus de o echipă. Nu am niciun dubiu că împreună vom ține Timișoara pe drumul corect. Înainte, nu înapoi“, a spus Dominic Fritz, primarul Timișoarei.
Prezent la eveniment, Cătălin Drulă, președintele USR, a spus că “astăzi Timișoara nu mai este același oraș ca în 2020. Se mișcă înainte într-o direcție bună, iar atunci când vine vorba de reformă, cei care au de pierdut se vor ține cu dinții și cu ghearele de privilegiile pe care le-au avut. Orice luptă de modernizare este extrem de dificilă. Aceasta este și lupta lui Dominic Fritz aici. Sunt sigur că ei nu vor reuși să întoarcă Timișoara înapoi în timp„.
De altfel, 12 timișoreni implicați în comunitate au vorbit despre cum arată Timișoara după 3 ani de administrație Fritz, într-un video prezentat în deschiderea evenimentului.
„O administraţie care se uită atent la lucrurile care sunt făcute legal sau ilegal într-un oraș și care are o atitudine fermă, cum ar fi, de exemplu pe Malul Begăi și nu numai, este una care apără interesele cetățenilor și apără banul public. Asta mă bucură și îmi dă un sentiment de siguranță că în orașul ăsta, taxele mele sunt puse la folosință în mod onest și bun”, a spus Daniel Tellman, arhitect. „Eu zic că din impozitele mele văd că iese ceva. Sunt o grămadă de șantiere care, după ce o să se închidă, o să arate extraordinar de bine și o să fie foarte bune„, a spus Irina Moise, expert contabil.
Potrivit unui comunicat de presă, în ultimii 3 ani, administrația Fritz a crescut rata de absorbție a fondurilor europene de la 0,2% la 80%. A depus proiecte și a semnat contracte de finanțare pentru fonduri europene în valoare de 1 miliard de lei. Anul acesta, administrația a făcut investiții în Timișoara de 450 de milioane de lei, un record absolut pentru ultimii 30 de ani (în perioada 2016 – 2020, volumul cumulat al investițiilor în oraș a fost de 340 de milioane de lei). Administrația Fritz a început o campanie fără precedent de recuperare a patrimoniului orașului, care a fost acaparat ilegal, timp de decenii, de diverse personaje dubioase. În această campanie se înscrie eliberarea de construcții ilegale a 5 hectare de pe malul Begăi și din zona Stadion, dar și acțiunea de readucere în patrimoniul orașului a unor imobile sau părți din imobile ocupate abuziv.
Broșura de 68 de pagini care prezintă obiectivele de investiții la care lucrează administrația Fritz, cu un accent pe cartierele orașului se poate răsfoi pe https://dominicprimar.ro/raport-2023/.